VIDEO: Kiska priznal prehru v pozemkovom spore

Prezident Andrej Kiska sa podľa zistení denníka Pravda neodvolá v pozemkovom spore so zubárom Jánom Francom. Kiska inicioval stretnutie s Francom, na ktorom sa mu v piatok ráno za celú záležitosť ospravedlnil a povedal, že sa s ním nebude ďalej súdiť.

07.12.2018 10:15 , aktualizované: 14:51
debata (578)

Advokátka Jána Franca v spore s prezidentom Andrejom Kiskom Mária Kozáková hovorí na videu TV Pravda, čo sa v piatok ráno udialo v Poprade.

Video

Spor Kiska koncom októbra na Okresnom súde v Poprade prehral. Aktuálne mu bežala 15-dňová lehota na odvolanie. Celý prípad z roku 1999 vyšetruje už takmer rok Národná kriminálna agentúra ako podvod. Obvinený zatiaľ nebol nikto.

„Pán Kiska sa s nami stretol. Ospravedlnil sa za to, že nás do toho celého zatiahol. Povedal, že celú vec bude riešiť inak,“ povedal pre Pravdu Franc. Kiska povedal Francovi, že si bude peniaze nárokovať od osoby, od ktorej pozemok kúpil. Ide o osobu, ktorá pozemok v roku 1999 získala len dva dni predtým, ako ho predala Kiskovi.

Malo ísť o bieleho koňa. Ten pracoval ako robotník práve pre Kisku. Na súde daný človek pôsobil dojmom, že nemá veľký majetok. Kiska aj na stretnutí s Francom priznal, že vymôcť od neho peniaze bude zrejme ťažké.

Rovnako v kauze figuruje aj sprostredkovateľ, ktorý v danej dobe robil pre Kisku stavebné práce a pozemok mu dohodil. Kiska za 1,2-hektárový lukratívny pozemok zaplatil v prepočte len zhruba 1 800 eur. Pozemok má trhovú hodnotu asi milión eur. Jeho veľkosť ho predurčuje na výstavbu až 20 rodinných domov.

Kiska v celej kauze teraz zmenil názor. V kuloároch sa hovorilo, že ak sa bude ďalej súdiť, je to politická samovražda pre jeho ďalšie politické plány. Keď zubár Franc v roku 2015 zistil, že ho pred rokmi niekto o pozemok pripravil, Kiska mu vtedy odpísal, že je nedbalý vlastník a za posledné roky Kiska už pozemok tak či tak vydržal. Franc preto podal na Kisku žalobu.

Je zjavné, že celá kauza bola podvod na zubárovi Francovi. Ten pozemok zdedil po svojom otcovi v roku 1998. Na jar 1999 prenajal pozemok firme Agras a tá ho v júni zjavne protiprávne vydržala. Vydržanie za tak krátku dobu nie je možné. Následne Agras pozemok previedol na zjavného bieleho koňa a o ďalšie dva dni ho získal Kiska. Z Kiskovej výpovede na súde a odôvodnenia rozsudku vyplýva, že Kiska sa bol na pozemok pozrieť ešte predtým ako ho Agras vydržal. Kiska napriek tomu na súde tvrdil, že konal v dobrej viere. Francova advokátka Mária Kozáková jeho dobrú vieru spochybnila. Zmluva o kúpe pozemku Kiskom bola doškrtaná a nebol na nej uvedený ani len list vlastníctva k pozemku.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR, Oliver Ondráš
andrej kiska Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Sudca Okresného súdu v Poprade Miroslav Radačovský koncom októbra konštatoval, že výlučným vlastníkom je Franc, keďže nie sú pochybnosti o tom, ako pozemok získal. V prípade Kisku sú podľa sudcu pochybnosti. V tomto smere sudca upozornil, že išlo o civilný spor a trestnú rovinu neriešil. Tú má v súčasnosti v rukách Národná kriminálna agentúra. Informácie o priebehu vyšetrovania verejnosť nemá. Naposledy polícia informovala, že na príkaz dozorujúceho prokurátora k priebehu vyšetrovania nebudú poskytovať žiadne informácie.

Zdôvodnenie rozsudku si môžete pozrieť na nasledujúcom vi­deu.

Video

Sudca Radačovský bol kritizovaný za výrok, ktorý povedal po súde. "Odišiel by som do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ povedal sudca ku kauze na novinársku otázku, ako by teraz konal on, ak by bol na mieste Kisku. Vyjadril sa tak po pojednávaní vo svojej kancelárii. Upozornil, že to povedal vzhľadom na závažnosť zistení v celom prípade.

Kiska na otázky o jeho demisii neodpovedá

Kiska na otázky, či podá pre kauzu demisiu, dlhodobo neodpovedá. Na tvrdenia sudcu po súde reagoval s tým, že sudca bol zjavne zaujatý. Prečo sa Kiska napriek tomu rozhodol, že sa neodvolá, nie je zatiaľ jasné. Sudca Radačovský následne reagoval, že vzhľadom na mediálny tlak sa rozhodol, že napíše rozsudok a následne Kiskovi odovzdá svoju demisiu na pozíciu sudcu. Urobil tak tento týždeň s tým, že končí k 1. januáru 2019.

Podľa zistení Pravdy by sudca mal ešte asi o desať dní pojednávať prípad, ktorý sa týka tiež nehnuteľnosti a vydržania a figuruje v ňom opäť sprostredkovateľ, ktorý dohodil pozemok Kiskovi. Ide o osobu, ktorá dlhodobo pracovala pre Kisku a toho na súde oslovovala ako „Andrej“. Daný sprostredkovateľ povedal, že s Kiskom má stále dobrý vzťah.

Na videu si môžete pozrieť vyjadrenie sudcu Radačovského, keď v podateľni Kancelárie prezidenta oznámil svoj odchod z funkcie sudcu.

Video

Fakt, že Kiska uznal prehru a ospravedlnil sa Francovi znamená, že spor o pozemky medzi Francom a prezidentom sa skončí. Súd nariadil Kiskovi zaplatiť trovy konania. Ak sa Kiska naozaj neodvolá, rozsudok nadobudne právoplatnosť. Trestnoprávnu rovinu to však neovplyvní.

Kauza sa prevalila vlani na jeseň. Franc sa po tom, čo v roku 2015 zistil, že pozemok mu niekto v roku 1999 odcudzil, obrátil najprv na Kisku a políciu. Dovtedy Franc netušil, že mu pozemok už nepatrí. Prenajal ho miestnemu družstvu a to mu celé roky platilo nájom. Polícia ale konštatovala, že pozemok má nízku hodnotu a ide len o priestupok. Polícia tak konala na základe pochybného znaleckého posudku.

Po medializácii kauzy nariadil generálny prokurátor, aby sa vyšetrovanie obnovilo. Polícia vlani na jeseň začala trestné stíhanie vo veci podvodu. Následne začiatkom tohto roka prebrala kauzu Národná kriminálne agentúra (NAKA). Tá rieši nielen pozemkovú kauzu Kisku, ale aj daňové úniky Kiskovej firmy, ktorá financovala Kiskovu prezidentskú kampaň. Kiskova eseróčka si z nákladov na kampaň uplatnila vratku DPH.

Daniari konštatovali, že to bolo neoprávnené a posunuli vec na políciu. Kiska totiž svojej firme za kampaň nezaplatil a tak išlo o neoprávnený daňový náklad. Napriek upozorneniu daniarov si Kiskova firma dané náklady následne uplatnila aj pri znižovaní daňového základu. Kiska tvrdil, že sa na spôsobe účtovania nákladov na kampaň dohodol s bratom. Tak v kauze pozemku ako aj daní zatiaľ nebol nikto obvinený.

Denník Pravda v súvislosti s rozhodnutím Kisku ospravedlniť sa pánovi Francovi a tiež rozhodnutím neodvolať sa voči verdiktu súdu poslal otázky Kiskovmu hovorcovi, prečo sa takto prezident rozhodol. Prezidentská kancelária na otázky neodpovedala. Namiesto toho Kiska zverejnil na svojej stránke na sociálnej sieti vyjadrenie k dnešnému stretnutiu so zubárom Francom.

Kiska: Je dobré, že sudca skončil

„Stretol som sa s pánom Francom. Úprimne sme sa porozprávali a zo stretnutia som mal dobrý pocit. Osobne som mu povedal, že aj napriek konštatovaniu súdu v našom spore o pozemok, že sme obaja konali v dobrej viere, proti rozhodnutiu sa neodvolám. Neurobím to. Hoci viacerí renomovaní právnici mi potvrdili, že obsahuje množstvo nezmyslov, deformuje pohľad na vlastnícke práva a ide proti predchádzajúcim rozhodnutiam súdov v podobných veciach. Je dobre, že človek, ktorý toto rozhodnutie vydal, sa pozície sudcu vzdal,“ povedal Kiska

„Nebudem oponovať rozsudok okresného súdu, pretože pánovi Francovi ľudsky rozumiem. Prišiel o pozemok podvodom. Ja som to takmer 20 rokov netušil, keďže pri prevodoch zlyhal notársky úrad aj štát,“ tvrdí Kiska.

„Boli sme dvaja, vlastnili sme rovnaký pozemok a katastru to nebolo divné, vôbec to nepreveril. Keby som chcel, mohol som pozemok dávno predať a pán Franc by sa dnes musel súdiť s niekým iným. Právny absurdistan,“ dodal prezident. Na súde však Francova advokátka upozornila, že kým Sirockému súd vklad odobril za dva dni. V prípade Kisku sa to naťahovalo od júla 1999 až do roku 2000. Pri vklade vraj bolo napísané: „so súhlasom nadriadeného“. Advokátka upozorňovala, že Kiska musel vedieť, že niečo nie je v poriadku, keď sa o vklade rozhodovalo na katastri niekoľko mesiacov.

Kiska tento raz povedal, aj ďalšie veci, ktoré si odporujú s jeho predchádzajúcimi vyhláseniami. „Predstavte si, že si kúpite byt a o dvadsať rokov niekto príde s tým, že vám nepatrí. Neprajem takúto situáciu zažiť nikomu z vás,“ povedal. „A verím, že tak ako dnes, aj v budúcnosti sa s pánom Francom ako Popradčania a skoro susedia ešte zopárkrát na káve stretneme,“ dodal Kiska.

Kiska tvrdil, že žiadneho Franca nepozná, teraz ho oslovuje „môj sused“

Kiska teraz prezentuje, že sú s Francom „skoro ako susedia“, kým predtým tvrdil, že o žiadnom Francovi nikdy nepočul a ani ho nevidel. Povedal to napriek tomu, že Francova a Kiskova mama spolu vyrastali a Kiskova rodina chodila k Francovi ako k zubnému lekárovi. Francov otec bol v Poprade povstalecký hrdina.

Franc mal na pozemku aj po roku 1999 tabuľu, že pozemok je jeho a to aj so svojím menom. Kiska napriek tomu opakovane tvrdil, že o Francovi predtým nikdy nepočul.

© Autorské práva vyhradené

578 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ján Franc #pozemková kauza