Nemocnice majú zadržiavať rodičky proti ich vôli. Absurdné, znie zo zariadení

V niektorých slovenských nemocniciach niekoľko dní po pôrode zadržujú rodičky proti ich vôli. Vo svojom pôvodnom materiáli to napísala agentúra AP.

10.12.2018 19:01
kežmarok, nemoznica Foto: ,
Sestra nesie čerstvo narodené dieťa v kežmarskej nemocnici.

Podľa nej opatrením trpia najmä ženy rómskeho pôvodu, ku ktorým sa nemocničný personál navyše chová hrubo až násilne. Ministerstvo zdravotníctva sa proti tomuto tvrdeniu na otázku ČTK dôrazne ohradilo, rovnako ako nemocnica v Kežmarku, kde materiál AP vznikol.

Hovorkyňa Zuzana Eliášová uviedla, že rezort informáciami o údajnom násilí v pôrodniciach nedisponuje. Zároveň ministerstvo oznámilo, že akékoľvek správanie personálu, ktoré by nebolo v súlade s ľudskou dôstojnosťou a s profesionálnym prístupom, považuje za nesprávne.

Zvažuje sa skrátenie

Ministerstvo podľa AP odporúča, aby matky aj novorodenci zostávali v nemocniciach až štyri dni bez ohľadu na ich zdravotný stav. Agentúra ďalej tvrdí, že v mnohých nemocniciach je to povinné, pretože zdravotnícke zariadenia za to získavajú náhrady od poisťovne.

Eliášová sa proti informáciám o zadržiavaní žien v pôrodniciach proti ich vôli ohradila. Zároveň uviedla, že dobu zdravotnej starostlivosti po pôrode ovplyvňuje predovšetkým zručnosť matky pri starostlivosti o novorodenca, rozvoj laktácie a vykonanie všetkých vyšetrení u dieťaťa. Slovensko však zvažuje, že odporúčanú dobu hospitalizácie skráti zo štyroch na tri dni, dodala.

Agentúra AP vo svojom materiáli píše, že rodičky a ich deti sú v nemocniciach po celom Slovensku bežne a neoprávnene zadržiavané. Najviac tým trpia predovšetkým Rómky, ktoré okrem iného čelia v zdravotníckych zariadeniach rasizmu a fyzickému násiliu.

Ide o náhrady?

Kľúčovú úlohu podľa AP hrá poistenie. Niekoľko zdravotníkov agentúre povedalo, že nemocnice získajú od poisťovní náhrady, ak matky aj deti zostanú v zdravotníckom zariadení najmenej štyri dni po pôrode.

Túto prax potvrdila napríklad súkromná poisťovňa Dôvera, ktorá náhrady vypláca za matky a novorodenca zvlášť, píše AP. Obaja musia v nemocnici zostať najmenej štyri dni. Matka pritom so súhlasom lekára môže zariadenie opustiť skôr.

Podľa AP opatrenia najhoršie dopadajú na rómske ženy. Mnohé z nich sa sťažovali, že ich personál v nemocniciach bije, kričí na nich a ignoruje ich potreby, a to aj počas samotného pôrodu. Niektoré tiež uviedli, že na jedno lôžko sú často uložené dve ženy aj ich deti.

Útek z nemocnice

Niektoré Rómky z nemocníc po pôrode kvôli údajnej diskriminácii utekajú a pre svoje dieťa sa potom vrátia po niekoľkých dňoch. Zdravotnícke zariadenia si potom za starostlivosť o dieťa v absencii matky účtujú dodatočné poplatky, píše AP.

Uvedené tvrdenie dôrazne odmietla kežmarská nemocnica, ktorá reagovala s ohľadom na to, že reportáž agentúry AP vznikla práve v Kežmarku. „Je absolútne vylúčené, aby rómske pacientky boli fackované, ako sa tvrdí v reportáži, alebo akýmkoľvek iným spôsobom ponižované. Naši pacienti nie sú rozlišovaní podľa farby pleti alebo vierovyznania, žiadna segregácia v kežmarskej nemocnici neexistuje. Ide o absurdný výmysel,“ oznámila hovorkyňa Alžbeta Sivá . Dodala, že reportáž AP je „nekorektne upravená tak, že odpovede nekorešpondujú s pokladanými otázkami“.

chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #pôrodnice #rodička #slovenské zdravotníctvo