Zničenie nahrávok Gorily bude podľa SaS trestným činom

Požiadavka na zničenie nahrávok spisu Gorila je absurdná. Tvrdí to opozičná SaS, ktorá žiada špeciálneho prokurátora, aby tejto žiadosti nevyhovel.

11.12.2018 11:33 , aktualizované: 14:46
debata (62)

„Tieto nahrávky môžu byť dôkazom, že Marian Kočner, v trezore ktorého sa nahrávky našli, porušil ich získaním a neodovzdaním orgánom činným v trestnom konaní zákon. Po druhé, nahrávky môžu byť použité v trestnom konaní prinajmenšom ako vedľajší dôkaz potvrdzujúci skutočnosti, ktoré sú zachytené v spise Gorila,“ uvádza sa v stanovisku SaS s tým, že práve tieto skutočnosti sú dôvodom trestného konania. Úradné zničenie nahrávok bude podľa názoru liberálov trestným činom a ten, kto vydá pokyn na ich zničenie, sa stane podľa SaS spolupáchateľom v kauze Gorila.

Tomáš: Výzva je pokrytecká

Výzva opozičnej SaS je absolútne pokrytecká. Na sociálnej sieti to vyhlásil koaličný poslanec Erik Tomáš (Smer).

Na prvý pohľad ide podľa jeho slov o racionálnu iniciatívu liberálov, aj keď môže naraziť na nález ústavného súdu a platnú legislatívu, podľa ktorých nelegálne nahrávky nemôžu byť použité ako dôkaz a mali by byť zničené. „Zaráža ma však niečo iné. Líder SaS Richard Sulík priznal, že už na jeseň 2010, teda na začiatku obdobia vlády Ivety Radičovej, vedel od Mariana K. o existencii nahrávok, ale nič neurobil,“ odkázal Tomáš.

Ako tvrdí, Sulík to neoznámil orgánom činným v trestnom konaní ani verejnosti. „A prečo to neurobil? Lebo v tom čase zdieľal spoločnú vládnu koalíciu s politikmi, ktorí sú ešte z čias druhej Dzurindovej vlády hlavní podozriví v kauze Gorila. No a teplé miestečká vo vláde boli na prvom mieste, že pán Sulík? V tomto kontexte považujem dnešnú výzvu SaS za absolútne pokryteckú,“ dodal Tomáš.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zaevidoval žiadosť právneho zástupcu fyzickej osoby v súvislosti s trestnou vecou úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „V súvislosti s trestnou vecou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola 7. decembra na Úrade špeciálnej prokuratúry zaevidovaná žiadosť právneho zástupcu fyzickej osoby. Bude vybavená v zákonom stanovej lehote v súlade s príslušnými ustanoveniami Trestného poriadku,“ uviedla v pondelok (10.12.) pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa informácií TASR ide o použitie, respektíve nepoužitie zvukových záznamov, ktoré boli údajne zaistené v trezore obvineného podnikateľa Mariana Kočnera. Ide však o záznamy, ktoré by sa mohli dotýkať inej trestnej veci. Práve na tú reagoval v piatok (7.12.) hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko. Podľa Denníka N sa v podnikateľovom trezore mali nájsť nahrávky z Gorily.

Bývalý vyšetrovateľ, advokát Peter Vačok sa pre Pravda TV vyjadril k tomu, či nahrávky z kauzy Gorila môžu slúžiť ako dôkazový materiál pred súdom.

Video
62 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Marian Kočner