Kočnerov milión sa Najvyššiemu súdu málil

Najvyšší súd stíhanému Marianovi Kočnerovi opäť zamietol sťažnosť proti väzbe. Podnikateľovi podozrivému z falšovania zmeniek za takmer 70 miliónov eur nepomohlo ani to, že ponúkol jeden milión eur. Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská vysvetľuje, že kauciu je pri obzvlášť závažných zločinoch možné prijať len za výnimočných okolností.

11.12.2018 12:32 , aktualizované: 18:08
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (11)

„Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariana K. zamietol ako nedôvodnú,“ uviedla včera hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexanda Važanová. Podnikateľ sa sťažoval proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý 15. novembra odmietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby. Sudca vtedy vysvetlil, že „doteraz vykonané vyšetrovanie, naopak, podozrenie zo spáchania trestnej činnosti potvrdzuje“ a „aj naďalej existuje dôvodná obava, že po prípadnom prepustení z väzby by pokračoval v trestnej činnosti obdobného charakteru“.

Kočnerovi obhajcovia navrhovali väzbu nahradiť prijatím peňažnej záruky v sume jeden milión eur, o čom na základe anonymizovaného uznesenia súdu z 15. novembra ako prvý informoval denník Pravda. Sudca peniaze odmietol. „Obvinený je trestne stíhaný pre obzvlášť závažný zločin. V takomto prípade je prijatie peňažnej záruky možné len vtedy, ak sú výnimočné okolnosti prípadu. Keďže tieto okolnosti som nezistil, ponuku peňažnej záruky som neprijal,“ argumentoval sudca.

Ako vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, možnosť nahradenia väzby kauciou závisí najmä od dôvodov väzby. „Takáto možnosť neprichádza do úvahy pri väzobnom dôvode, ktorým je marenie vyšetrovania alebo ovplyvňovanie svedkov. Pri iných dôvodoch väzby treba v prípade obzvlášť závažných zločinov zvážiť, či peňažnú záruku odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu,“ povedala Kurilovská. Ako výnimočné okolnosti Kurilovská vymenovala rodinné pomery, zdravotný stav, starostlivosť o početnú rodinu, ktorá je na obvineného odkázaná, či iné poľahčujúce okolnosti skutku, ale prihliada sa aj na vek obvineného, prípadnú recidívu či postoj k spáchanému trestnému činu.

„Skúmajú sa všetky poľahčujúce a priťažujúce okolnosti prípadu. Podmienku výnimočných okolností prípadu možno teda považovať za splnenú aj vtedy, keď prevažujú poľahčujúce okolnosti nad priťažujúcimi. V tomto kontexte je potrebné dôsledne zvažovať, či nahradenie väzby preváži nad dôvodnými obavami ustanovenými v Trestnom poriadku,“ vysvetlila Kurilovská. Trestná právnička zdôraznila, že rozhodnutie je vždy na zvážení konkrétneho sudcu v konkrétnej veci. V tejto súvislosti pripomenula Kočnerovho spoluobvineného Pavla Ruska, „Je rovnako stíhaný za obzvlášť závažný zločin, v tomto prípade sa ale súd na základe získaných dôkazov uspokojil so zárukou elektronického monitoringu,“ dodala Kurilovská.

Marian Kočner je vo väzbe od 28. júna tohto roka. Z bratislavského Justičného paláca ho 2. októbra previezli do prísne stráženej väznice v Leopoldove a odtiaľ zas 27. novembra do Banskej Bystrice. O prepustenie žiadal už dva razy. Podnikateľ v súčasnosti čelí piatim obvineniam z ekonomickej trestnej činnosti. Policajné vyšetrovanie v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza za takmer 70 miliónov eur sa blíži ku koncu a čoskoro by proti nemu mala byť podaná aj prvá obžaloba.

Národná kriminálna agentúra Kočnera 21. júna zadržala a obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Spolu s ním je obvinený aj bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko a Kočnerov bývalý spoločník Štefan Ágh. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia.

VIDEO: Kočnerovi právnici vyjadrovali nedávno na súde v Banskej Bystrici nádej, že súd Kočnera oslobodí. Ich argumenty si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #Marian Kočner