Slovensko a Srbsko chystajú dohodu o vyrovnaní dlhu ešte z čias Juhoslávie

Slovensko a Srbsko by mohli začiatkom budúceho roka podpísať dohodu o vyrovnaní dlhu ešte z čias Juhoslávie. Slovensko preferuje jednorazové čiastočné splatenie. Malo by ísť o sumu okolo šiestich miliónov eur. Peniaze majú ísť na podporu Slovákov žijúcich v zahraničí. Povedal to premiér Peter Pellegrini po rokovaní so srbskou premiérkou Anou Brnabičovou.

11.12.2018 15:08
PREMIÉR: Prijatie srbskej premiérky Foto: ,
Srbská premiérka Ana Brnabičová a predseda vlády SR Peter Pellegrini na Úrade vlády SR.
debata (4)

„Verím, že začiatkom roka 2019 bude podpísaná dohoda medzi Srbskom a Slovenskom o vyrovnaní tohto dlhu. Slovensko preferuje alternatívu jednorazového čiastočného splatenia tejto sumy s tým, že to bude považované za definitívne splatenie tohto dlhu,“ uviedol Pellegrini na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR.

„Naše ministerstvá financií už pracujú na spomínanej dohode o vyrovnaní dlhu. Preto dúfam, že budeme mať možnosť o niekoľko mesiacov túto dohodu podpísať, a dúfam, že sa tak stane v Belehrade,“ doplnila Brnabičová.

Medzi krajinami nie sú otvorené otázky

Partneri hovorili aj o ekonomicko-politických témach. Pellegrini uviedol, že Slovensko nemení svoj postoj voči jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova a podporuje srbské snahy o vstup do Európskej únie (EÚ). Únia by podľa neho mala povedať, kedy môže Srbsko počítať s prijatím, ak splní podmienky.

„Srbsko považujeme za prvok stability v danom regióne a chcem vás uistiť, že SR bude Srbsko podporovať vo všetkých aktivitách, ktoré budú smerovať k vstupu Srbska do nášho európskeho spoločenstva," doplnil Pellegrini.

Slovenského premiéra teší, že medzi krajinami nie sú otvorené otázky, a poukázal na to, že Srbsko patrí k najvýznamnejším obchodným partnerom z krajín západného Balkánu. Partneri spolu hovorili o zlepšení obchodnej spolupráce firiem či spolupráce medzi vládami. Slovensko chce ponúknuť srbskej vláde podľa premiéra niektoré IT riešenia z oblasti eGovernmentu či expertízu v otázke boja proti daňovým podvodom.

Postoj v otázke Kosova sa nemení

Diskutovali aj o politických témach. Pellegrini uviedol, že Slovensko naďalej podporuje teritoriálnu integritu Srbska a postoj Slovenska v otázke Kosova sa nemení. „Iba dialóg považujeme za jediný nástroj vedúci k normalizácii vzájomných vzťahov," povedal Pellegrini. Slovensko podľa jeho slov zároveň podporuje prítomnosť KFOR v Kosove ako garanciu bezpečnosti a stability regiónu.

„Slovenská republika striktne odmieta transformáciu kosovských bezpečnostných síl na regulárnu armádu rôznymi neústavnými spôsobmi, ako sa to kosovská vláda opakovane pokúša dosiahnuť,“ povedal Pellegrini.

Brnabičová ocenila postoj Slovenska v súvislosti s integráciou Srbska do EÚ aj v súvislosti s témou vytvorenia kosovskej armády. „Riešením pre región západného Balkánu je vstup nás všetkých do EÚ. Vysoko si vážim váš striktný postoj k prípadnému avizovanému vytvoreniu kosovského vojska,“ doplnila.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Peter Pellegrini