Prídeme o 100 miliónov eur, SNS nevie riadiť eurofondy na školstve, tvrdí Remišová

Slovensko príde podľa údajov z ministerstva financií o 100 miliónov eur len preto, že nominanti Slovenskej národnej strany (SNS) na ministerstve školstva vyrobili škandál a nevedia riadiť eurofondy.

11.12.2018 16:03
Lubyová Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová.
debata (30)

Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. „Pred rokom a pol bol na ministerstve školstva eurofondový škandál a odstúpiť musel minister Peter Plavčan. Na post ministerky nastúpila Martina Lubyová, ktorá eurofondy nerieši a prenáša ich na občanov. Hovoríme o najväčšom fiasku v spravovaní eurofondov v histórií Slovenska,“ povedala Remišová.

Z eurofondov malo v najbližšom období natiecť do vedy a výskumu 600 miliónov eur. Podľa Remišovej sa uzavreli zmluvy na projekty v sume 166 miliónov eur s pochybnými firmami, ktoré sa nikdy nevenovali vede ani výskumu. „Z firiem, na ktoré sme upozorňovali my aj médiá, odstúpili od zmlúv tri. Ostatné majú platné zmluvy,“ uviedla opozičná poslankyňa.

Ministerstvo školstva má podľa Remišovej podpísané zmluvy na osem percent dostupných prostriedkov z eurofondov, kým v Českej republike to je 76 percent. „Minulý rok sme vracali 27 miliónov eur, teraz to bude asi 100 miliónov eur,“ vysvetlila a dodala, že presná suma bude známa po 31. decembri.

Hnutie OĽaNO bude v januári žiadať od ministerstva školstva presné zúčtovanie. Remišová nevylúčila, že za tak veľké zlyhanie v rezorte školstva budú iniciovať odstúpenie ministerky školstva.

Rezort: Nechápu proces čerpania

Ministerstvo školstva sa dôrazne ohradzuje voči škandalizovaniu rezortu školstva a Slovenskej národnej strany vo veci eurofondov zo strany OĽaNO a zdôrazňuje, že medializované informácie sa nezakladajú na pravde. Ako sa píše v stanovisku ministerstva školstva, rezort vyhlásil cez výzvy Operačného programu Výskum a inovácie viac ako 70 percent celého operačného programu a v spolupráci s partnermi zazmluvnil vyše 35 percent celého operačného programu. Konkrétne čerpanie je však v rukách prijímateľov, nie v rukách ministerstva.

„Poslankyňa Remišová nechápe proces čerpania eurofondov a snaží sa zvaľovať na rezort procesy, ktoré s ním priamo nesúvisia. Ministerstvo nastavuje prostredie a v tomto smere je výrazom ocenenia jeho práce fakt, že Európska komisia zrušila všetky varovné listy, ktoré boli v minulosti zaslané v Operačnom programe Výskum a inovácie,“ píše ministerstvo vo svojom stanovisku.

Za rok 2017 bola podľa rezortu školstva výška dekomitmentu za Operačný program Výskum a Inovácie 27 miliónov eur. Za rok 2018 sa predpokladá vo výške 100 miliónov eur, no ministerstvo zdôrazňuje, že toto číslo zatiaľ nie je konečné. Rezort školstva upozorňuje, že dekomitment v roku 2018 je výsledkom čerpania v roku 2015 vrátane (pravidlo n+3). „Dekomitment je teda výška nevyčerpaných prostriedkov z Operačného programu Výskum a inovácie, ktorý priamo nesúvisí s činnosťou ministerstva školstva, ako sme už uviedli vyššie. O výzvy sa uchádzajú podnikateľské subjekty, univerzity a výskumno-vývojové inštitúcie, ktoré podávajú projekty. Na vysvetlenie čerpania eurofondov uvádzame, že prostriedky vyčlenené z EÚ sú ako úver. Je poskytnutá maximálna suma, ktorú môže žiadateľ čerpať a ten sa rozhodne, do akej výšky si ‚úver‘ vezme. Slovenská republika teda v žiadnom prípade nezaplatí 127 miliónov eur na úkor občana. Zdôrazňujeme, že čerpanie majú v rukách vyššie uvedené subjekty,“ tvrdí rezort školstva.

Pri sume 166 miliónov eur ministerstvo tvrdí, že v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je v súčasnosti platných 37 zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z pôvodných 61. Vzhľadom na pretrvávajúce pozastavenie predmetnej výzvy neboli doposiaľ vyplatené žiadne finančné prostriedky. So všetkými subjektmi boli uskutočnené osobné stretnutia a rokovania, pričom sa s nimi aj naďalej priebežne komunikuje. Odstúpenie od zmluvy však musia realizovať firmy, ministerstvo nemôže predmetné zmluvy samovoľne vypovedať. Ministerstvo školstva považuje takéto škandalizovanie eurofondov za vyvolávanie strachu a nezáujmu u potenciálnych prijímateľov, čo má vplyv na nezapájanie sa do výziev, nečerpanie finančných prostriedkov a následne dekomitment.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #SNS #ministerstvo školstva #OĽaNO #Martina Lubyová