Ministerstvo financií už posudzuje podklady na nákup amerických stíhačiek

Ministerstvo financií dostalo a v týchto dňoch posudzuje technické podklady na nákup amerických stíhačiek F16, uviedol rezort pre denník Pravda. Ešte na konci novembra ministerstvo obrany pod taktovkou SNS podpísalo dokument na kúpu strojov. Stalo sa tak bez vedomia vlády a ministerstva financií. Premiér Peter Pellegrini vtedy vyhlásil, že "čokoľvek na obrane podpísali, môžu to tak dať do skartovačky“.

11.12.2018 16:38
debata (153)

Ministerstvo obrany v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Vladimíra Kavického podpísalo technické zmluvné dokumenty potrebné k začatiu procesu obmeny stíhacích lietadiel. Podľa rezortu išlo o tri samostatné dohody o ponuke a prijatí takzvaného Letter of Offer and Acceptance, ktoré sú potrebné pre pristúpenie k plneniu cez americký vládny program (FMS).

Zahŕňajú obstaranie 14 lietadiel F-16, leteckú muníciu, logistickú podporu a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Dodávka všetkých lietadiel bude do konca roku 2023.

Predseda vlády Peter Pellegrini na to reagoval tak, že zmluvy zatiaľ označil za neplatné, "pretože v zmysle uznesenia vlády je potrebný aj predchádzajúci súhlas ministerstva financií a ten doposiaľ udelený nebol”.

Vláda SR rozhodla o nákupe amerických lietadiel v júli tohto roka, pričom na ne vyčlenila takmer 1,6 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup stíhačiek #zmluvy na nákup F-16