Kiska podpísal štátny rozpočet či obedy zadarmo. Ukončil aj 'biomasaker'

Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o štátnom rozpočte na rok 2019. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet v histórii Slovenska.

12.12.2018 14:02 , aktualizované: 14:54
debata (6)

Takzvaný zákon roka je z dielne ministerstva financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer). Pôvodne návrh rozpočtu schválený vládou počítal s deficitom verejných financií na budúci rok na úrovni 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). Prijatím pozmeňujúceho návrhu z finančného výboru sa však upravil schodok rozpočtu tak, aby sa dosiahlo v roku 2019 vyrovnané hospodárenie.

Konkrétne sa výdavky kapitoly Všeobecná pokladničná správa znížili o 96,89 milióna eur. Celkové príjmy aj výdavky verejnej správy tak majú v budúcom roku dosiahnuť rovnakú sumu 37,161 miliar­dy eur.

Rozpočet počíta aj s financovaním viacerých priorít vlády. Ráta aj s rastom miezd v celom verejnom sektore, rásť platy majú zdravotným pracovníkom, ale aj justičným úradníkom.

Obedy zadarmo idú do praxe

Deti v poslednom ročníku materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára 2019 a žiaci základných škôl od septembra 2019. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú podpísal prezident.

Právna norma z dielne skupiny poslancov koaličného Smeru hovorí o tom, že dotácia bude v sume 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo na vyučovaní v základnej škole a odobralo stravu. Celkovo by obedy zadarmo mali stáť štát 80 až 120 miliónov eur.

Cieľom tohto opatrenia je podľa predkladateľov efektívne a účelné vynakladanie finančných prostriedkov štátneho rozpočtu a tiež predchádzanie plytvaniu potravinami a zároveň aj zabezpečenie zodpovedného prístupu rodičov k výchove, výžive a vzdelávaniu svojich detí.

Na základe dohody so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) štát poskytne mestám a obciam v súvislosti so zavedením obedov zadarmo v školách navyše financie na technické a personálne zabezpečenie tohto opatrenia.

Ministerstvo financií by malo vyčleniť popri dotácii, ktorá sa na obedy zadarmo odhaduje vo výške 80 až 120 miliónov eur v závislosti od počtu detí, ktoré o obedy prejavia záujem, ešte aj financie na technické vybavenie jedální. Malo by ísť o dva milióny eur.

Zároveň ministerstvo práce zo svojej kapitoly vyčlení prostriedky na finančnú pomoc pre personálne kapacity. Malo by ísť o 1000 ľudí, ktorí budú ako pomocné sily pomáhať v jedálňach. Ministerstvo práce zabezpečí ich plat a plus ešte dá zriaďovateľom 60 eur na osobu na ďalšie výdavky, ktoré by s tým súviseli.

Spaľovanie kvalitného dreva ako biomasy končí

Andrej Kiska podpísal aj zákon, ktorý má zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo.

Takúto úpravu navrhla v novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie dvadsiatka opozičných poslancov a plénum Národnej rady (NR) SR ju začiatkom decembra schválilo.

„Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa a nie zdravé stromy,“ odôvodňoval návrh jeden z jeho predkladateľov, poslanec Ján Budaj (OĽaNO). Pretože potom podľa jeho slov padá na Slovensku jeden strom za druhým. Pripomenul, že Slovensko je zelenou krajinou, ale les sa zmenšuje.

Opoziční poslanci tak v novele spresňujú definíciu biomasy pre potreby tohto zákona tak, aby boli zrušené dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, ale zachovali sa dotácie na výrobu energie z dreva pochádzajúceho z energetických odpadov a dotácie na výrobu energie z dreva, ktoré je odpadom z drevospracujúceho priemyslu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obedy zadarmo #rozpočet 2019