Právnik Bödöra odmieta zverejnené informácie. Polícia: Niekto chce mariť vyšetrovanie

Národná kriminálna agentúra (NAKA) podozrieva v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej nitrianskeho podnikateľa a syna majiteľa SBS Bonul Norberta Bödöra. Podozrenia voči nitrianskemu podnikateľovi majú súvis s tým, že sa mal podieľať na sledovaní viacerých slovenských novinárov.

13.12.2018 12:18 , aktualizované: 19:15
Bödör Foto: ,
Norbert Bödör (druhý zľava) na zasadnutí Valného zhromaždenia FC Nitra v novembri 2012.
debata (228)

Ako informuje Denník N, pred niekoľkými dňami vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry príkaz na zatknutie Bödöra pre jeho výsluch.

Bödör sa vraj mal informáciu dozvedieť a sám prišiel na políciu s vyhlásením, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, čo policajtov aj prokuratúru prekvapilo, ako je možné, že o svojom zadržaní vopred vedel. S Bödörom sa policajti následne dohodli, že ho vypočujú, ale nezadržia ho, informoval denník.

Odborník na trestné právo Jozef Čentéš sa v publikáciách venuje inštitútu zadržania. V nich vysvetľuje, že keď dá prokurátor príkaz na niekoho zadržanie, táto osoba musí byť podozrivá alebo už priamo obvinená. „Ak je osoba podozrivá zo spáchania trestného činu a sú dané dôvody väzby, môže byť podľa Trestného poriadku na 48 hodín zadržaná. Do tejto lehoty musí byť osoba vypočutá a obvinená a sudcovi sa dá návrh na vzatie do väzby. Ak polícia po vypočutí nemá dôvod na ďalšie zadržiavanie, osoba sa prepustí, na čo už nie je potrebný ani súhlas prokurátora a môže sa tak rozhodnúť aj vyšetrovateľ,“ vysvetlil Čentéš. Príkaz na zadržanie osoby, ktorá má byť vypočutá ako svedok, je podľa neho možný len v súdnom konaní, keď osoba nereaguje na predvolania. „V prípravnom konaní sa osoba v postavení svedka zadržať nemôže,“ doplnil.

Polícia: Niekto chce mariť vyšetrovanie

Podľa polície sa ale nie všetky tieto informácie zakladajú na pravde. „V prípade publikovaných informácií sa domnievame, že ide o informácie, ktoré niekto podsúva v snahe mariť vyšetrovanie, nakoľko sa nezakladajú úplne na pravde,“ uviedol pre Pravdu policajný hovorca Michal Slivka.

Zároveň avizoval, že na návrh policajného prezidenta Milana Lučanského budú prijaté „ďalšie opatrenia na zamedzenie prípadného úniku akýchkoľvek informácii z prebiehajúceho vyšetrovania.“

Lučanský je zároveň podľa Denníka N rozhorčený a sklamaný z toho, že unikajú také podstatné informácie napriek tomu, že vo vyšetrovacom tíme boli prijaté opatrenia.

„Zostal som zaskočený dnešným komentárom, ktorý hovorí o „mafiánskych únikoch“ z prostredia polície. Udalosti dnešného dňa, o ktorých bola verejnosť informovaná prostredníctvom všetkých médií, vzbudzujú vo mne podozrenie, či za únikom informácií nie sú osoby, ktoré chcú mňa ako prezidenta Policajného zboru zdiskreditovať, lebo im moje rozhodnutia nevyhovujú. Opätovne žiadam médiá, aby žiadne uniknuté informácie nezverejňovali a ich pôvodcov nahlásili kompetentným orgánom, aby mohli byť potrestaní. Za pár mesiacov vo funkcii som zrealizoval zásadné zmeny, o ktorých sa širokej verejnosti pred časom ani nemohlo snívať. Nekompromisne som postupoval voči tým, ktorí stratili nielen moju dôveru, ale aj dôveru verejnosti. Nečudujme sa preto, ak ktokoľvek, koho som sa dotkol, bude používať spravodajské praktiky na pošpinenie môjho mena. Médiá musia byť obozretné,“ vyjadril sa Lučanský.

„Ohľadom mojej minulosti uvediem len toľko, že som bojoval s mafiánskymi skupinami v časoch, keď vraždy na objednávku boli kultúrou našej krajiny. Spoločne s kolegami som ich porazil, nikdy som nestál o verejnú úctu a reflektory, vždy mi išlo o spravodlivosť a zákonnosť. Tým sa riadim naďalej a neplánujem na tom nič zmeniť,“ dodal na záver.

„Vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, ani komentovať informácie z neoverených zdrojov, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ reagovala na aktuálne dianie hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Bödör odmieta spájanie s vraždou Kuciaka

Právny zástupca Bödöra Eugen Cimmermann uviedol, že zásadne odmieta „mediálne hry Denníka N smerujúce k poškodeniu dobrého mena“ jeho klienta. Podľa jeho slov nemal Bödör nikdy nič spoločné s marcovými udalosťami. „O pripravovaných krokoch polície nemal môj klient žiadne informácie a je pripravený poskytnúť maximálnu súčinnosť ako ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky,“ doplnil.

Podozrenia voči Bödörovi súvisia s tým, že aj on sa údajne nejakým spôsobom podieľal na sledovaní viacerých slovenských novinárov, ktoré si asi rok pred vraždou objednal Marian Kočner u exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha.

Bödör sa priznal podľa denníka, že na políciu prišiel sám. Nie však preto, že by mal informácie od vyšetrovateľov o tom, že ho idú zadržať. Nepovažuje za neštandardné to, že sa sám rozhodol ísť na políciu. Bödör tvrdí, že je pripravený s políciou spolupracovať a informácie, že by mal mať niečo spoločné s vraždou, sa ho dotýkajú. O vražde podľa jeho slov nič nevie, ani o sledovaní novinárov.

Exminister vnútra Robert Kaliňák. Foto: Ivan Majerský, Pravda
snem SMER, Kaliňák Exminister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák: Najlepšie informácie majú novinári

Bödör je príbuzný bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho SBS Bonul získala za vlády Roberta Fica a Smeru lukratívne zákazky v štátnej správe. O jeho aktivitách a podnikaní písal aj Ján Kuciak.

Ak sa informácie z polície dozvedia novinári, znamená to, že ich vie pomerne široké okolie ľudí, hovorí poslanec a exminister vnútra Robert Kaliňák. Ako ďalej povedal pre médiá, neprekvapuje ho, že sa dostanú aj k ľuďom, ktorí dlhé roky pôsobia v bezpečnostnom prostredí. Zdôraznil však, že najlepšie informácie zo spisu v danom prípade majú novinári. „Takže predpokladám, že od nejakých novinárov sa im to dostalo,“ povedal s tým, že v tejto veci nevidí problém. „Ak ho chceli vypočuť, tak prišiel, aby ho vypočuli,“ skonštatoval.

Matovič: Echo mal priamo od vyšetrovateľov

Podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča mal Bödör informácie o jeho plánovanom zatknutí priamo od vyšetrovateľov alebo z dohliadajúcej prokuratúry.

„Ide o blízkeho príbuzného bývalého policajného prezidenta Gašpara. Toho, ktorý dal skartovať spis Gorila. Toho, ktorý dopustil a následne kryl prítomnosť ďalšieho podozrivého Krajmera na mieste činu popravy Jána a Martiny. Mimochodom všetci traja Bödör, Gašpar a Krajmer dali na mňa trestné oznámenie, že sa ich dotýka, ak o nich hovorím ako o ľuďoch zo širšieho okruhu podozrivých,“ uvádza na sociálnej sieti Matovič.

Za slušné Slovensko: Je neprijateľné, že z polície unikajú informácie

Zdá sa, že z vyšetrovacieho tímu, ktorý rieši vraždu Kuciaka, unikajú informácie a to je neprijateľné. Na sociálnej sieti to napísali organizátori protestov Za slušné Slovensko. „Desiatky tisíc ľudí na námestiach volali po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a táto požiadavka stále trvá. Očakávame od vedenia polície, špeciálne pána Milana Lučanského (prezidenta Policajného zboru, pozn. SITA) také opatrenie, aby sa takéto veci v budúcnosti nestávali, nehovoriac o vyvodení zodpovednosti voči tým, ktorí informácie vynášajú,“ konštatujú.

Vyšetrovatelia podľa iniciatívy ukázali výbornú prácu, keď boli schopní zadržať pravdepodobných vrahov, preto organizátori veria, že svoju prácu dokončia a nájdu aj objednávateľov brutálnej vraždy. „Ján bol zavraždený pre svoju prácu. Nezabúdajme na to, že písal o prepojeniach vládnej moci na mafiu a korupčné schémy,“ dodali.

Firmy z Bödörovej „nitrianskej skupiny“ získali za posledné roky od jedinej štátnej firmy Transpetrol zákazky za zhruba 20 miliónov eur. Ako v apríli upozornila poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová, ani v jednom prípade nevieme detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy. Remišová poukázala na 4. apríl 2018, keď uzatvoril štátny podnik Transpetrol zmluvu na 2,6 milióna eur na výstavbu novej meracej stanice ropovodu s firmou B&R Construction s.r.o.

Viac ako 42 miliónov

„Zmluva nie je zverejnená, rovnako ako nie je známe ani žiadne verejné obstarávanie, ktoré by bolo na túto zákazku uskutočnené. Celkovo firma uzatvorila s Transpetrolom od decembra 2015 až doteraz päť zmlúv dokopy v hodnote viac než štyri milióny eur. Tržby firmy v období 2016–2017 boli podľa portálu Finstat 4,3 milióna eur, teda takmer rovnaké číslo,“ povedala Remišová s tým, že B&R Construction sídlila do konca roka 2015 v Nitre v nehnuteľnosti patriacej spoločnosti Bonul.

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO)... Foto: SITA, Martin Baumann
remišová Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) počas schôdze parlamentu.

„Okrem kšeftov s Transpetrolom vytiahol Bonul zo štátu od roku 2011 podľa informácií z centrálneho registra zmlúv viac ako 42 miliónov eur. Keď k tomu pripočítame firmy z celej "nitrianskej skupiny“ môžeme hovoriť o sume viac než 100 miliónov eur," vyhlásila. Na margo medializovanej informácie, že lietadlá Spartan, ktoré kúpilo ministerstvo obrany, sa nezmestia do hangárov uviedla, že hangár sa bude prerábať a zákazku na projektovú dokumentáciu vyhrala bezpečnostná služba Bonul. „Tender vyhrala pred druhou firmou v poradí o desať eur. Scenár súťaže je podobný ako pri iných obstarávaniach, kde Bonul súťažil so spriaznenými firmami,“ dodala.

Aj o vynášaní informácií z vyšetrovacieho spisu k vražde Kuciaka hovoril v relácii TV Pravda Ide o pravdu advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.
Video

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Milan Lučanský #vražda novinára Jána Kuciaka #Norbert Bödör