Eurofondy v komíne, frustrované SND, Laššáková skritizovala Maďariča

Slovenské národné divadlo v katastrofálnom stave a kultúra takmer prišla o 250 miliónov eur z eurofondov. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) v relácii TV Pravda Ide o pravdu uviedla, že svoj rezort našla v neľahkej situácii. Naznačila, že ide o zodpovednosť bývalého vedenia ministerstva. Rezortu šéfoval Marek Maďarič (v tom čase Smer, dnes nezaradený). Ten považuje Laššákovej kritiku za zvláštnu.

13.12.2018 13:25 , aktualizované: 14.12.2018 14:55
debata (42)
Video

Problémy sa mali vyskytnúť v prípade eurofondovej výzvy na dotácie na kreatívny priemysel. „Nerada to hovorím, ale keď som prichádzala na ministerstvo kultúry, tak v tom čase práve pomyselne vychádzalo z komína 250 miliónov eur. Ide o to, že 250 miliónov bola suma, ktorú mohol celý tento národ, kultúrne inštitúcie, VÚC-ky, mestá, malí záujemcovia dostať na kultúru,“ povedala Laššáková. Dôvody, pre ktoré takmer prepadli miliónové dotácie, hľadala ministerka len ťažko. Podľa jej slov bola výzva nastavená dobre.

„Projekty prichádzali, ale zostávali v šuplíkoch. Neboli žiadne ohlasy, ľudia, ktorí podávali žiadosti, sa začali pýtať – kde sú naše žiadosti, prečo sme nedostali žiadnu informáciu, či uspejeme? Takmer päťsto projektov sme museli začať hodnotiť nanovo. Všetko je hra o čas,“ vysvetlila ministerka s dôvetkom, že musela v priebehu niekoľkých týždňov zohnať 50 nových hodnotiteľov.

Ani teraz nie je stále jasné, ako to s dotáciami dopadne a či neprepadnú. Laššáková avizuje, že na budúci týždeň budú ešte vo veci rokovať. „Robím všetko pre to, aby sa čo najväčšia časť týchto peňazí dostala do kultúry, aby aj malí žiadatelia dostali aspoň časť peňazí, aby VÚC-ky mohli začať fungovať,“ sľubuje ministerka. „Nehádžem vinu na nikoho, ale tak trošku na to predchádzajúce vedenie áno,“ nekladie si Laššáková servítku.

Jej predchodcom bol Marek Maďarič, ktorý v súčasnosti sedí v parlamente ako nezaradený poslanec. Svoju domovskú stranu Smer prednedávnom opustil. „Prísť s kritikou čerpania eurofondov po trištvrteroku pôsobenia pani ministerky vo funkcii je zvláštne. O to viac, že čerpanie decentralizovanej výzvy nové vedenie ministerstva kultúry účelovo zastavilo,“ reagoval vo štvrtok Maďaričov asistent Jozef Bednár.

Laššáková tvrdí, že ministerstvo kultúry neprebrala v dobrom stave, veľa vecí bolo podľa nej nedokončených, mnoho ani nezačatých.

Horúcim problémom bolo najmä Slovenské národné divadlo. Zamestnanci začali v lete verejne hovoriť o zlej finančnej situácii a o štrajku. Hrozilo, že sezóna sa vôbec nezačne, ministerka nakoniec odvolala riaditeľa SND Mariána Chudovského. Nepokoj riešila dvíhaním platov.

„V septembri sa dorovnali nadčasy, o ktoré im najmä išlo, lebo ich nedostávali vyplatené. Od novembra všetci technickí zamestnanci dostali zvýšenie platu. V decembrových výplatách budú mať všetci zamestnanci SND, vrátane umeleckých pracovníkov, mimoriadne odmeny,“ oznámila. Od roku 2019 sa navyše bude 10-percentná valorizácia platov štátnych zamestnancov týkať aj zamestnancov SND. Ministerka chce týmito krokmi podporiť interných umeleckých zamestnancov divadla. V minulosti totiž často dostávali menej priestoru na úkor externistov.

Šéf Opery SND Rastislav Štúr pre Pravdu uviedol, že kvalitní členovia sólistického ansámblu majú uňho prioritu pred hosťami. „Tiež sa však budem snažiť dať príležitosť predstaviť sa aj v Opere SND slávnym slovenským sólistom, ktorí účinkujú po celom svete. Rovnako považujem za dôležité podchytiť naše mladé talenty a nenechať ich utiecť do cudziny. A niekoľkokrát za rok by som rád pozval aj svetové hviezdy,“ zdôraznil Štúr. Podľa jeho slov je komunikácia s ministerkou kultúry výborná. „Veľmi si to vážim a okrem stabilizovania je to pre mňa aj záruka začiatku kvalitatívneho umeleckého napredovania súboru Opery SND,“ doplnil Štúr.

Stabilizáciu pomerov v SND potvrdil aj predseda Únie umelecko-technických zložiek SND Patrik Pačes. „Situácia sa naozaj upokojila a dokonca sa pohla smerom k lepšiemu. Výrazne k tomu prispelo aj zvyšovanie miezd technických pracovníkov. Vnímam to aj ako člen pracovnej skupiny, ktorá má na starosti práve ozdravenie divadla,“ vyjadril sa pre Pravdu Pačes.

S nedostatočným platovým ohodnotením súvisí podľa Pačesa aj ďalší veľký problém, ktorým je podstav zamestnancov. „Na niektorých sálach pracujeme len s dvojtretinovým stavom, vôľou divadla je pritom hrať a nie zmenšovať počet hracích dní či zamestnancov. Jednoducho treba doplniť stav ľudí, a to sa stane v prípade, že sa mzdy a zárobky zvýšia. Treba zohľadniť najmä to, že ide o špecifický druh práce. Uvedomujeme si, že ľudia migrujú, pretože v iných sektoroch dostanú porovnateľný a vyšší zárobok, navyše s presne určeným pracovným časom. V divadle sa hrá počas sviatkov, soboty, nedele a väčšinou o siedmej večer. Za flexibilný pracovný čas by mali zamestnanci dostať aj adekvátne ohodnotenie. Jedným z cieľov do budúcnosti je preto prispôsobiť platy aktuálnej trhovej hodnote,“ mieni.

Ďalšou obrovskou témou budú podľa Pačesa aj kapitálové výdavky. „Istý čas boli obmedzené, resp. minimalizované. Vnútri divadla nájdete zastarané technológie, ktoré treba modernizovať. Nech robíte čokoľvek, počítač dekádu rokov jednoducho neustojí. Jednoznačne musíme pokročiť aj v tomto smere,“ priblížil Pačes len niektoré z urgentných problémov, ktoré aktuálne sužujú prvú slovenskú divadelnú scénu.

Divadlo bolo dlhodobo v červených číslach. V roku 2015 bola strata 657-tisíc eur, v roku 2017 692-tisíc eur a za prvý polrok 2018 to bolo vyše milióna eur. Od augusta vedie SND dočasne riaditeľ ekonomického a technicko-prevádzkového úseku Vladimír Antala. Laššáková nariadila v inštitúcii finančný audit, ktorý je už ukončený. Stále však prebieha vládny audit.

Výsledky vlastného auditu komunikoval rezort len stručne. Začiatkom októbra oznámil, že peniaze z divadla utekajú najmä cez Operu SND, a to spôsobovalo problémy celému divadlu. Laššáková preto odvolala šéfa opery Slavomíra Jakubeka, nahradil ho šéfdirigent Rastislav Štúr.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Ministerstvo kultúry #Ľubica Laššáková #Ide o pravdu