Po zlodejoch hodiniek za milión z centra Bratislavy sa zľahla zem

Lúpež v klenotníctve v historickom centre Bratislavy sa polícii ani po takmer roku nepodarilo objasniť. Cudzinci na kradnutom aute odišli začiatkom januára s hodinkami za takmer 900-tisíc eur a odvtedy akoby sa po nich zľahla zem. Polícia vyšetrovanie prípadu zastavila.

14.12.2018 11:30
polícia klenotníctvo bratislava Foto:
Lupiči brali všetko, na čo dočiahli. Archívna snímka.
debata (5)

Zlodeji okolo štvrtej ráno odpílili karbobrúskou stĺp zabraňujúci prejazdu a autom sa cez Rybné námestie dostali okolo Katedrály svätého Martina pred vytipovaný obchod s luxusným tovarom. Športovo-úžitkovým vozidlom, ktoré len deň pred vlámaním ukradli v autobazáre, nacúvali pred zrakom známej bronzovej postavičky Čumila do vstupných dverí klenotníctva. O chvíľu si už odnášali niekoľko stojanov s hodinkami, ktorých hodnota bola neskôr vyčíslená až na 888-tisíc eur.

K dispozícii mala polícia viacero kamerových záznamov z okolitých prevádzok, z ktorých sa im podarilo získať popisy štyroch zlodejov. „Medzi páchateľmi môžu byť aj cudzí štátni príslušníci, pochádzajúci pravdepodobne z Balkánu alebo rusky hovoriacich krajín,“ spresnila polícia identitu lupičov, ktorým za obzvlášť závažný zločin krádeže spáchaný závažnejším spôsobom konania hrozí trest od troch do desiatich rokov.

Oveľa viac sa im už však o páchateľoch zistiť pravdepodobne nepodarilo a vyšetrovanie lúpeže z po necelom roku zastavili. „Vyšetrovanie bolo zo strany vyšetrovateľa Odboru kriminálne polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave dňa 12. decembra 2018 ukončené. Ak pominú dôvody prerušenia, vo vyšetrovaní sa bude pokračovať,“ uviedol pre denník Pravda hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Ako pred takmer rokom povedal pre Pravdu bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a profesor kriminalistiky a kriminológie Jaroslav Ivor, akcia bola organizovaná, plánovaná a vykonaná s mimoriadnou odvahou, až drzosťou. „Ide o lúpež v centre mesta, kde musia páchatelia počítať nielen so spôsobom vniknutia do objektu, predmetom, ktorého sa zmocnia, ale aj s únikovou cestou. Zamerali sa na určitý objekt s mnohými cennosťami, ktorý si predtým určite dôkladne prehliadli. Boli pripravení na vniknutie, opustenie miesta činu a zmazanie stôp,“ upozornil vtedy Ivor.

Páchatelia kradli v samom centre Starého Mesta, vedeli o zaistení priestoru nejakým zariadením napojeným na centralizovanú ochranu a rátali s istým časovým limitom, v rámci ktorého na miesto prídu pracovníci strážnej služby. „Vedeli, že celý širší priestor je monitorovaný kamerovým systémom nielen jednotlivých súkromných prevádzok, ale aj mestskou políciou. Domnievam sa, že urobili všetko pre vlastné zamaskovanie, a aj keď bude vozidlo napriek možnému použitiu odcudzených ŠPZ identifikované, páchatelia sa ho budú snažiť rýchlo zbaviť,“ vysvetli bývalý šéf vyšetrovateľov. Po krádeži podľa neho zlodeji prestúpili do iného auta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #klenotníctvo