Výber stíhačiek F16 bol podľa Pellegriniho transparentný

Premiér Peter Pellegrini vyvracia akékoľvek pochybnosti o tom, že by nákup stíhačiek bol netransparentný. Samotná protistrana, teda USA je garantom, že všetko bolo v poriadku. Povedal to k téme nákupu 14 lietadiel typu F-16 Block 70/72 od USA za vyše 1,6 miliardy eur Pellegrini v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

15.12.2018 20:35
Peter Pellegrini Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini.
debata (63)

„Slovenská republika dostala, aj napriek tomu, že nakupovala len 14 kusov, ceny ako keby nakupovala väčšie množstvo a ako keby to bola armáda americká,“ konštatoval premiér a dodal, že SR nakúpila najmodernejšie stroje poslednej generácie, ktoré sa ešte len idú vyrábať a prvé prídu na Slovensko v roku 2022 a zvyšné v roku 2023.

Potreba 14 stíhačiek vyplýva podľa Pellegriniho z odbornej analýzy. Aby si SR mohla plniť všetky úlohy plynúce z členstva NATO, výcviku pilotov a prípadného nasadenia do spoločných operácií je potrebných 12 jednomiestnych lietadiel a dve cvičné dvojmiestne lietadlá, vyjadril sa premiér k množstvu kupovaných stíhačiek. Podľa jeho slov sa robilo porovnanie medzi americkými F16 a švédskymi lietadlami Gripen, pretože ďalšie európske riešenia sú dokonca drahšie.

Neporovnávala sa cena, ale kvalita

Doplnil, že s vládou USA sa podarilo vyjednať také finančné podmienky, cenové zvýhodnenia, že v skutočnosti „sme potom neporovnávali ceny, pretože tie boli konkurencieschopné navzájom, ale kvalitu“. Pripomenul, že kontrakt bol podpísaný americkým kongresom a vládou a pri slávnostnom podpise tento týždeň bol prítomný aj námestník ministra zahraničných vecí USA.

„Preto chcem vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, že by ten výber, proces, bol netransparentný. Hádam nechce nikto pochybovať o tom, že so Spojenými štátmi americkými, ktoré sú aj cez svoje neziskové organizácie na Slovensku veľmi aktívne v boji proti korupcii a v boji proti netransparetnosti, že by akýmkoľvek spôsobom tolerovali nejaké netransparentné konanie,“ konštatoval.

Komentovať vyjadrenia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) k nákupu nechcel. Podľa jeho laického názoru sa nákup vojenskej techniky, zbraní riadi inými pravidlami ako iné nákupy, a nevie, či je tento typ nákupu v kompetencii ÚVO. Dodal, že k nákupu sa vyjadroval nesúhlasne zo začiatku preto, lebo podľa uznesenia vlády bol k nemu potrebný súhlas ministerstva financií a trval na tom, že pokiaľ takýto súhlas nie je písomný sú všetky aktivity spojené s podpisom zmlúv irelevantné. Rezort obrany súhlas ministerstva financií k nákupu stíhačiek následne dostalo.

Pellegrini: Na výber prezidentského kandidáta máme ešte niekoľko týždňov

Podľa Pellegriniho sa atmosféra v krajine od tragickej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári a následných marcových otrasoch vo vláde upokojila. Nezáujem Slovákov o voľby do Európskeho parlamentu je podľa Pellegriniho paradoxný preto, lebo Slováci sú zástancami členstva v EÚ. Chce preto viac pred eurovoľbami chodiť do regiónov medzi mladých a ak sa to bude dať, zapojí do tejto osvetovej kampane zahraničných hostí z krajín EÚ, ktorí prídu pred jarnými eurovoľbami na Slovensko. Vyzve na to aj svojich kolegov a ostatné politické strany. Mali by sme pripomínať, čo všetko a aké výhody plynú SR z členstva v EÚ, že sú to veci, o ktorých sa našim rodičom mohlo len snívať, tvrdí predseda vlády.

V súvislosti s budúcoročnými prezidentskými voľbami neuviedol, kto bude kandidátom strany Smer-SD na tento post. Na otázku, či je kandidátom Smeru-SD niekdajší šéf slovenskej diplomacie Ján Kubiš, odpovedal, že majú ešte niekoľko týždňov a chcú vybrať dobrého kandidáta. Je presvedčený, že strana Smer-SD bude schopná predstaviť a podporiť dobrého a medzinárodne uznávaného kandidáta na prezidenta, ktorému otvoria dvere v tých najdôležitejších krajinách.

Nárast platov by iritoval každého

Pellegrini priznal, že informácie o skokovom náraste platov poslancov Národnej rady SR by iritovali každého. Myslí si, že kameňom úrazu je fakt, že sa v tomto roku neprijal iný model odmeňovania ústavných činiteľov. Nie teda, že si poslanci niečo schválili, ale tým, že sa nič neprijalo, výplaty poslancov sa vrátia a budú sa vypočítavať podľa zákona z roku 2008, upozornil Pellegrini.

Za veľkú chybu považuje, že sa táto záležitosť neriešila už skôr, v predchádzajúcich rokoch. Keď sa ekonomike darilo, razantne sa zvyšovala minimálna a priemerná mzda, vtedy by tá úprava platov ústavných činiteľov nevyvolala takéto negatívne emócie, uviedol. Je presvedčený, že sa táto záležitosť už ale musela riešiť. Bolo potrebné to nejako rozlúsknuť, a keď sa poslanci rozhodli to takýmto spôsobom vyriešiť, budeme to musieť spoločnosti vysvetliť a každý za to niesť zodpovednosť, dodal premiér.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2019 #nákup stíhačiek