Finančná správa v prípade Bašternáka plne využíva svoje kompetencie, tvrdí jej hovorkyňa

Finančná správa (FS) SR nemôže blokovať majetok, ktorého hodnota je vyššia ako daňový nedoplatok. Môže vymáhať len daňové nedoplatky, nie náhradu škody ako takú. Uviedla to hovorkyňa FS Ivana Skokanová v reakcii na informácie o zaistení majetku, o ktorých hovoril minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v súvislosti s Ladislavom Bašternákom.

17.12.2018 11:47
bašternák Foto: ,
Ladislav Bašternák.
debata (7)

„V oblasti vymáhania daňových nedoplatkov máme zákonom jasne vymedzené kompetencie a tie plne využívame. Využili sme ich aj v prípadoch spojených s osobou Ladislava Bašternáka,“ zdôraznila.

Finančná správa môže podľa jej slov vymáhať iba daňové nedoplatky, peňažné plnenia uložené rozhodnutím, exekučné náklady a hotové výdavky. „Záložné právo môže správca dane zriadiť len na zabezpečenie daňového nedoplatku, pohľadávky alebo pohľadávky, ktorá vznikne v budúcnosti. Musí však dbať na zásadu primeranosti – t. j. len do výšky daňového nedoplatku. Správca dane teda nemôže blokovať majetok, ktorého hodnota je vyššia ako vymáhaný daňový nedoplatok,“ ozrejmila Skokanová.

Náhradu škody v rámci trestného zákona zabezpečujú iné orgány ako FS, uviedla. Tie môžu podľa nej predbežnými opatreniami v prípade škody, alebo hrozby poškodenia protiprávnym konaním majetok subjektu zablokovať. Doplnila, že vymáhanie nedoplatkov má rôzne formy a vždy je potrebné využiť tú správnu vzhľadom na ich výšku a faktický stav prípadu. „Navyše, môžeme postihnúť len majetok, ktorý patrí výlučne dlžníkovi,“ tvrdí Skokanová. Ak teda ide o nedoplatok právnickej osoby, môže FS postihovať len majetok, ktorý vlastní konkrétna právnická osoba.

Skokanová informovala, že v súvislosti so spomínaným Ladislavom B. eviduje FS viaceré prípady v rôznych štádiách konania. „Vzhľadom na ustanovenia daňového poriadku o daňovom tajomstve môžeme informovať, že napríklad v súvislosti s fyzickou osobou Ladislavom Bašternákom momentálne prebieha daňové exekučné konanie,“ informovala. Výšku jeho nedoplatku možno overiť aj na webe finančnej správy v zozname dlžníkov.

Tvrdí tiež, že FS nedoplatky vymáha a druh exekučného konania a podniknuté kroky podľa jej slov zodpovedajú výške daňového nedoplatku. „Finančná správa spravila a naďalej robí všetko v rámci svojich zákonných možností na zabezpečenie dlžnej sumy,“ uzavrela.

Minister spravodlivosti Gál tvrdí, že štát má v súčasnosti možnosti, aby účelovým prevodom majetku podozrivých osôb predišiel, a to jeho zaistením. „Už sám daňový úrad ešte mimo trestného konania môže zablokovať majetok. Neudialo sa to ani v prípravnom konaní, čo je škoda,“ uviedol minister v stredu (12. 12.) v reakcii na prípad obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý má prepisovať svoj majetok.

Štát môže podľa Gála istým spôsobom predísť účelovým prevodom. Spomenul odporovateľný právny úkon, kde keď sa dlžník účelovo zbavuje majetku, môže byť tento úkon vyhlásený za neplatný.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #Ladislav Bašternák