Príde kultúra o milióny?

Eurofondy určené na kreatívny priemysel by "hore komínom" uletieť nemali. O problémoch pri ich čerpaní informovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) minulý týždeň v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu. Ministerka včera rokovala o ťažkostiach pri hodnotení podaných žiadostí s vicepremiérom pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer). Podľa jeho slov je aktuálne čerpanie týchto eurofondov nulové. Laššáková zdôraznila, že robia všetko pre to, aby peniaze neprepadli a dostali sa tam, kde sú potrebné.

17.12.2018 14:56 , aktualizované: 17:38
Ľubica Laššáková, Richard Raši Foto: ,
Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši sa v pondelok stretol s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou (obaja Smer-SD).
debata (2)

Nezrovnalosti pri čerpaní eurofondov vznikli pri výzve na podporu kreatívneho potenciálu v regiónoch. Tá zahŕňala dve formy podpory – centralizovanú a decentralizovanú. V prípade centralizovanej ide o podporu zakladania kreatívnych centier, zapojiť sa do nej mohli vyššie územné celky (VÚC). Decentralizovaná podpora je určená pre malé a stredné podniky v kultúrnom a kreatívnom sektore.

Pochybenia mali nastať v oboch formách. „Centralizovaná bola mojím predchodcom pripravená tak zle, že z ôsmich VÚC, ktoré mohli čerpať rádovo 20 miliónov eur každá jedna, zareagovala len jedna jediná, pretože výzva bola jednoducho postavená zle a báli sa toho,“ povedala Laššáková.

Raši ju doplnil, že záujem mali všetky kraje. „Bohužiaľ, nikto z nich nie je doteraz pripravený tak, že keby tá výzva v pôvodnej forme vyšla, mohol by ju čerpať,“ skonštatoval vicepremiér, podľa ktorého nebola dobrá štruktúra výzvy. „Pomerne veľká časť bola alokovaná na školenia. Z 20 miliónov dať skoro polovicu na školenia, to vytvára viac otáznikov ako osohu,“ myslí si Raši.

Chyby v procese hodnotenia

Problémy vznikli aj v decentralizovanej forme, podľa ministerky bola zablokovaná zlým procesom hodnotenia. Ten bol podrobený kontrole. „V júni 2018 som bola nútená vyvodiť pomerne radikálne personálne zmeny v našej sekcii, ktorá sa týmto zaoberala. V hre je momentálne 476 projektov, okolo 47 hodnotiteľov, podotýkam, že takmer 90 percent z nich sú úplne noví ľudia, ktorých bolo treba nájsť, transparentne zaškoliť, vysvetliť. Hodnotitelia momentálne fungujú v režime 12 hodín denne, soboty, nedele,“ spresnila Laššáková.

Uviedla, že decentralizovaná podpora bola vyhlásená v roku 2016 v objeme 68 miliónov eur. „Predpokladáme, že z týchto 68 miliónov nám do "luftu“, do „komína“ nevyletí ani cent," dúfa ministerka.

Maďarič pochybenia odmieta

Laššákovej predchodcom v úrade bol Marek Maďarič (v tom čase Smer). Ten v súčasnosti sedí ako nezaradený poslanec v parlamente, v októbri tohto roka odišiel zo strany Smer. Na post ministra kultúry rezignoval po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obvinenia, že by pri eurofondovej výzve pochybnil, odmieta.

„Prísť po tri štvrte roku s kritikou čerpania eurofondov je alibistické. Pretože prvé mesiace pani ministerka a jej noví ľudia na ministerstve kultúry neurobili v oblasti eurofondov nič a v druhej fáze zastavili už rozbehnutý proces,“ povedal pre Pravdu Maďarič.

„Proces bol rozbehnutý tak, že v tzv. decentralizovanej výzve pre menšie projekty z kreatívneho priemyslu boli stovky žiadostí vyhodnotené a malo sa pristúpiť k podpisovaniu zmlúv s úspešnými uchádzačmi. To sa však zastavilo a môžem sa len domnievať, či nie náhodou aj preto, aby vznikla úplne nová množina úspešných žiadateľov,“ pokračuje Maďarič, podľa ktorého pri stovkách hodnotení mohlo dôjsť aj k formálnym chybám, ale rozhodne nie v takom rozsahu, aby sa muselo pristúpiť k novému posudzovaniu všetkých žiadostí.

VIDEO: Ľubica Laššáková v relácii TV Pravda Ide o pravdu (13.12.) opísala, že rezort našla v neľahkej situácii a eurofondy na kultúru odchádzali „komínom“.

Video

„Čo sa týka centralizovanej výzvy pre vznik kreatívnych centier v regiónoch, nepovažujem za správne, že výzva na projektové zámery kreatívnych centier bola stiahnutá. Zdôrazňujem, že išlo o dopytovú výzvu, ktorá nebola určená len pre VÚC, ale aj pre krajské mestá a akékoľvek inštitúcie z verejného sektora v danom regióne. Pokiaľ sa za môjho pôsobenia s potenciálnymi uchádzačmi intenzívne komunikovalo, deklarovali svoju pripravenosť uchádzať sa o podporu. Zdá sa však, že ničnerobenie ministerstva v prvých mesiacoch pôsobenia novej ministerky žiadateľov mohlo zneistiť a demotivovať,“ myslí si Maďarič.

Najproblematic­kejšie eurofondy

Podľa Rašiho je čerpanie eurofondov na podporu kreatívneho priemyslu momentálne najproblematic­kejšou oblasťou z hľadiska využitia financií Európskej únie na Slovensku. Napriek tomu, že celková alokácia na túto prioritnú os je aj s prostriedkami zo štátneho rozpočtu takmer 260 miliónov eur, čerpanie je nulové.

O týchto problémoch prehovorila Laššáková už minulý týždeň v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu. „Nerada to hovorím, ale keď som prichádzala na ministerstvo kultúry, tak v tom čase práve pomyselne vychádzalo z komína 250 miliónov eur. Ide o to, že 250 miliónov bola suma, ktorú mohol celý tento národ, kultúrne inštitúcie, VÚC-ky, mestá, malí záujemcovia dostať na kultúru,“ uviedla vtedy s dôvetkom, že nehádže vinu na nikoho, "ale tak trošku na to predchádzajúce vedenie áno“.

Žiadatelia z radov malých a stredných podnikov v rámci decentralizovanej výzvy by mali mať jasno o tom, či so svojimi projektmi uspejú, alebo nie, v prvom štvrťroku budúceho roka.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #richard raši #Ľubica Laššáková