Prezident opäť nepodpísal osobitný odvod pre reťazce, zákon platí aj bez toho

Prezident SR Andrej Kiska opäť nepodpísal zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Právna norma tak bude platiť aj bez podpisu hlavy štátu.

17.12.2018 15:39
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (20)

Zákon opätovne schválilo plénum Národnej rady (NR) SR 13. decembra tohto roka, po tom ako ho prezident Kiska vetoval. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce.

Návrh zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce pripravili poslanci koaličnej SNS. Na základe neho sa na Slovensku zavedie odvod pre reťazce vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

Podľa predkladateľov je totiž v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov. Slúžiť na to má práve osobitný odvod.

Osobitný odvod sa pritom nebude vzťahovať na malé a stredné podniky, obchodné aliancie či prevádzky nachádzajúce sa v okresoch, ktoré spadajú pod zákon o takzvaných najmenej rozvinutých okresoch.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #osobitný odvod pre obchodné reťazce