VIDEO: Kiskov človek je zapletený v ďalšej kauze o pozemok a byty v Slavkove

Okresný súd v Poprade sa v stredu zaoberal ďalším prípadom, v ktorom figuruje človek blízky prezidentovi Andrejovi Kiskovi Michal Šuliga. Ten v Kiskovej pozemkovej kauze volal na súde Kisku ako "Andrej. Aj v ďalšom prípade je v hre realitný podvod. Súd po zaznení niektorých výpovedí odročili na 31. 12., keďže Šuliga sa nedostavil. Sudca Miroslav Radačovský dá Šuligu predviesť tak, že predvolanie mu doručí polícia. Prípad odkrýva ďalšie súvislosti pokútnych obchodov s pozemkami v Poprade, za ktorými má byť mafia. Pozrite si video zo súdu na TV Pravda.

19.12.2018 10:31 , aktualizované: 14:26
debata (359)

VIDEO: Sudca Miroslav Radačovský hovorí o podstate ďalšieho sporu o nehnuteľnosti vo Veľkom Slavkove, ktorý sa pojednával na súde v Poprade 19.12.2018. V spore figuruje firma Konštrukta, Michala Šuligu, ktorý robil v 90. rokoch pozemkový biznis so súčasným prezidentom Andrejom Kiskom.

Video

11:30 Denník Pravda sa po súde dozvedel nové závažné skutočnosti v danej kauze bytov, v ktorej figuruje Kiskov človek Michal Šuliga, ktorý tvrdí, že tak ako s Kiskom podnikal v 90. rokoch, dobrý vzťah majú stále. Nová informácia je, že pozemky pod bytmi rodín, ktorým teraz hrozí, že o ne prídu, pôvodne patrili firme Agras a od nej ich získala Šuligova Konštrukta. Do kauzy je tak opäť zapojený Agras aj Šuliga a má tam byť prítomný aj biely kôň. Od Agrasu kupoval vydržaný pozemok aj Kiska a tiež robil biznis aj so Šuligom, ktorý má kontakty na popradské podsvetie. Kiska tiež kupoval pozemok cez zjavného bieleho koňa, ktorý pracoval práve pre Kisku.

11:10 Sudca Miroslav Radačovský pojednávanie odročil na 31. 12. tohto roka, keď má byť vypočutý Šuliga, Kiskov človek z pozemkového škandálu vo Veľkom Slavkove. Pojednávať teda bude na Silvestra. Ide o posledný deň, v ktorý bude sudca Radačovský vo funkcii sudcu. Keď sudca na konci októbra tohto roka rozhodol kauzu pozemkov v neprospech Kisku, povedal, že by na jeho mieste, vzhľadom na závažnosť kauzy, odstúpil z funkcie prezidenta. Po následnej kritike Kisku a niektorých médií sudca povedal, že k 1.1.2019 končí.

11:08 Sudca trvá na tom, že vypočutý má byť Šuliga, Kiskov človek z pozemkovej kauzy vo Veľkom Slavkove, ktorý sa v stredu na súd nedostavil.

11:05 Podľa výpovedí na súde Konštrukta, teda firma Kiskovho človeka Šuligu, byty prenajala osobe menom Omar Mohamed Ali Addeeb z Líbye, s tým ze je na nich dlh takmer 800-tisic a o rok a pol ich Omar prenajal Konštrukte.

11:00 Podľa názoru protistrany boli byty neobývateľné, nebolo ich možné prenajímať, preto predloženú zmluvu považuje za účelovú.

10:55 Právny zástupca Omara z Líbye predložil kúpnu zmluvu medzi ním a Šuligovou firmou Konštrukta Poprad.

10:50 Svedok z dražobnej spoločnosti hovorí, že všetky firmy, ktoré si predávali byty a s nimi súvisiace pozemky, boli spolu personálne prepojené. Osoba z Líbye bola podľa svedka Šuligov kamarát. Všetky písomnosti podľa svedka doručovali Omarovi na adresu Šuligu. Prípad má teda podobné znaky ako Kiskova pozemková kauza, kde Šuliga dohadzoval a predával pozemky Kiskovi. Išlo aj o vydržané parcely. Kiska sa so Šuligom aj ďalšími ľuďmi z možnej pozemkovej mafie poznal.

10:42 Vypovedať ide svedok z dražobnej spoločnosti.

10:40 Sudca Radačovský dá Šuligu predvolať na súd spôsobom, že predvolanie mu doručí polícia.

10:38 Sudca a právny zástupca muža z Líbye trvajú na vypočutí Šuligu, ktorý bol jeden z hlavných svedkov a aktérov aj v kauze pozemkov prezidenta Kisku vo Veľkom Slavkove.

10:35 Sudca Miroslav Radačovský oznámil, že súd bude aj v neprítomnosti Šuligu a tiež muža menom Omar Mohamed Ali Addeeb z Líbye, ktorý chce byty získať späť.

10:30 Šuliga, Kiskov človek z pozemkovej kauzy, sa na súd nedostavil.

Okresný súd v Poprade sa v stredu zaoberal ďalším prípadom, v ktorom figuruje človek blízky prezidentovi Andrejovi Kiskovi Michal Šuliga.

Ide o osobu, ktorá dohodila v roku 1999 Kiskovi pozemky vo Veľkom Slavkove. Spor o ne so zubárom Jánom Francom nedávno Kiska na súde prehral. Šuliga oslovoval Kisku na súde ako „Andrej“. Kiskovi nielenže predával pozemky, ale robil pre neho aj stavebné práce a ďalšie činnosti. Šuliga priznal, že sa poznal v danej dobe s ľuďmi s popradského posvetia.

Aj aktuálny súdny spor o určenie vlastníckeho práva, kde figuruje Šuliga, pristál na stole sudcu Miroslava Radačovského, ktorý sa zaoberal aj sporom medzi prezidentom Andrejom Kiskom a zubárom Jánom Francom. Tentoraz nejde o pozemky, ale o byty. Konkrétne ide o päť bytov a vlastníkmi bytov je päť rodín. Získať byty späť však chce istý Omar Mohamed Ali Addeeb z Líbye. Ten však nie je pôvodným vlastníkom piatich bytov vo Veľkom Slavkove. Tým je firma Konštrukta Poprad, ktorej konateľom nebol nik iný ako Michal Šuliga.

V piatich bytoch, o ktorých je tentokrát reč a na ktoré si ľudia vzali hypotéky, aby si ich mohli dovoliť kúpiť, obyvatelia ešte bývajú, ale visí nad nimi damoklov meč, že o ne môžu prísť. Medzi piatimi nešťastníkmi sú aj tentoraz dvaja lekári.

Kiska v spore s Francom zatiaľ prišiel o 12-tisíc m2 pozemkov vo Veľkom Slavkove, ktoré boli krátko pred tým ako ich získal Kiska zjavne neoprávnene vydržané. Okrem toho kúpil v roku 1999 od Šuligovej firmy Stavrea ešte 6-tisíc m2 vraj na rodinný dom. Po spore s Francom sa na políciu obrátili ďalší ľudia, ktorí sa cítia byť firmou Stavrea poškodení rovnako ako Franc. Kiska kúpil aj 2-tisíc m2 vydržaných pozemkov vo Veľkom Slavkove od firmy Agras. Tá stála aj za vydržaním Francových pozemkov. Pozemkový škandál vyšetruje už takmer rok Národná kriminálna agentúra ako podvod. Obvinený zatiaľ nebol nikto.

© Autorské práva vyhradené

359 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #Poprad #Veľký Slavkov #Andrej Kiska #michal šuliga