Kočner má pykať za lístočky

Prísnejšia a dlhšia väzba, ktorú podnikateľovi Marianovi Kočnerovi prokurátor navrhol, súvisí s tajnými lístkami z väznice. Podnikateľ ich údajne posielal viacerým ľuďom, ktorých žiadal o ovplyvnenie vyšetrovania televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Polícia tvrdí, že ich zachytila.

19.12.2018 12:42 , aktualizované: 19:05
súd, Rusko, Kočner, Foto: ,
Na archívnej snímke Marian Kočner na Najvyššom súde.
debata (537)

Keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta minulý týždeň navrhol pre trestne stíhaného podnikateľa zmenu dôvodov a dĺžky väzby, žiadne dôvody neuviedol. Ozrejmil ich až Kočnerov advokát Michal Mandzák, ktorý potvrdil, že prokurátor reagoval na Kočnerove aktivity za mrežami. Advokát vysvetlil, že sa objavil utajený svedok z prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a predložil dôkazy o Kočnerovom marení vyšetrovania televíznych zmeniek.

Považujem to za nezmysel, nakoľko s takouto vecou nemám nič spoločné. Vo väzbe som ho navštíviť bol, ale lístočky mi nedával žiadne.
Kočnerov advokát Andrej Šábik

Špecializovaný trestný súd bude o zmene dôvodov a dĺžky väzby pre podnikateľa rozhodovať vo štvrtok v Banskej Bystrici. Deň pred pojednávaním dostali viaceré redakcie anonymný e-mail, ktorý hovorí, že Kočner sa spoza múrov väznice snažil ovplyvňovať svoje trestné stíhanie. Robil to prostredníctvom odkazov napísaných na zmotaných lístkoch, ktoré mal adresovať viacerým osobám s cieľom zabezpečiť si prepustenie z väzby.

„V trestnom spise je informácia, že Kočner z väzby cez svojho advokáta Andreja Šábika posielal listy tzv. motáky alebo lístočky s inštrukciami určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi Petrovi Tóthovi. Jedná sa o Kočnerove vlastnoručne písané dokumenty. V týchto motákoch inštruoval Petra Tótha, čo konkrétne má vykonať, aby zariadil jeho prepustenie z väzby,“ píše anonym v e-maile, ktorý v stredu dostali viaceré redakcie.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta... Foto: Ivan Majerský, Pravda
ján šanta Prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhuje zmenu dôvodov a dĺžku väzby pre Mariána Kočnera.

Spomínaný advokát to popiera. „Považujem to za nezmysel, nakoľko s takouto vecou nemám nič spoločné. Vo väzbe som ho navštíviť bol, ale lístočky mi nedával žiadne,“ povedal pre Pravdu Šábik, ktorý Kočnera zastupoval pred petržalským okresným súdom, kde sa väzobne stíhaný podnikateľ od televízie Markíza dožadoval vyplatenia miliónových zmeniek. Exnovinár a bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth sa k pravosti obsahu e-mailu nevyjadril, medializáciu týchto informácií označil za snahu o jeho diskreditáciu.

Úrad špeciálnej prokuratúry, pod ktorý spadá vyšetrovanie televíznych zmeniek a úkladnej vraždy, s vyjadrením čaká na príslušných prokurátorov. „Až po oboznámení sa s obsahom spomínaného e-mailu za súčinnosti dozorových prokurátorov bude možné zaujať stanovisko,“ informovala špeciálna prokuratúra.

Komentovať to nechcel ani Špecializovaný trestný súd. „Vzhľadom na to, že ide o živú trestnú vec a s poukázaním na zákonom uložený zákaz sudcom vyjadrovať sa k veciam, ktoré nie sú právoplatne skončené, Špecializovaný trestný súd sa k uvedeným skutočnostiam vyjadrovať nebude,“ reagovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Obsah e-mailu nekomentovala ani polícia, potvrdila však, že spomínanými písomnosťami disponuje. „Policajti NAKA zaistili „motáky“ – lístočky 26. novembra 2018 a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci tzv. zmeniek,“ informovala hovorkyňa prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Anonym tiež píše, že NAKA pred Šantom jeden z lístočkov zamlčala. Polícia to poprela. „Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky alebo motáky boli odovzdané v plnom rozsahu,“ dodala Baloghová.

„Je zrejmé, že tieto motáky boli dôvodom na návrh prokuratúry na sprísnenie väzby. Fakt, že táto informácia unikla, možno vnímať ako varovanie tým, ktorí by chceli nejakým spôsobom ovplyvňovať konanie vo veci sprísnenia väzby,“ domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný. Kočner je vo väzbe od 28. júna tohto roka. V súčasnosti čelí piatim obvineniam z ekonomickej trestnej činnosti. NAKA ho zadržala 21. júna a obvinila z trestného činu falšovania cenných papierov a marenia spravodlivosti. Spolu s ním sú obvinení aj Pavol Rusko a od polovice novembra tiež Kočnerov bývalý spoločník Štefan Ágh. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

VIDEO: K väzobnému stíhaniu Mariana Kočnera sa pre TV Pravda 15. novembra po súdnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici vyjadrila aj prokurátorka a Kočnerovi advokáti.

Video

© Autorské práva vyhradené

537 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #kauza zmeniek TV Markíza