VšZP chce zakopať s lekármi vojnovú sekeru

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa vo štvrtok pokúsi ukončiť takmer dvojmesačný spor so Zväzom ambulantných poskytovateľov (ZAP). Asi 900 ambulantných lekárov stále odmieta s ňou podpísať zmluvu. Žiadajú od nej viac peňazí. Poisťovňa tvrdí, že lekárom už nemá kam ustúpiť. Ak k dohode nepríde, poisťovňa pacientom ponúka alternatívu.

19.12.2018 13:29 , aktualizované: 19:42
chlapec, ucho, lekár, načúvací strojček,... Foto:
Niektorí lekári nemajú zmluvu s poisťovňou. Ilustračné foto.
debata (4)

Zo skupiny nespokojných doktorov viac ako tretinu tvoria pediatri, nasledujú všeobecní lekári pre deti a dospelých, ostatok sú špecialisti. Najviac ich je v Košiciach, Prešove, Trenčíne a v Banskej Bystrici. Na Slovensku je celkom viac ako 5 800 ambulantných lekárov. Časť, ktorá nie je zazmluvnená, predstavuje pomerne veľkú skupinu.

„Ak sa nedohodneme, v januári rozpošleme našim poistencom listy, v ktorých im oznámime, že ich lekár je nezazmluvnený a ponúkneme im alternatívu,“ vysvetlila generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

V praxi sa zistí, či naozaj nemocnice zvládnu nápor pacientov, ktorí tam budú chodiť s chrípkami a kašľom, keď už teraz chýbajú na oddeleniach lekári
riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková

Východiskom pre klienta poisťovne je v tomto prípade prechod k inému lekárovi, s ktorým má zmluvu. Ak sa pacient rozhodne zostať u nezmluvného lekára, za vyšetrenie bude platiť. VšZP je pripravená takéto náklady kompenzovať. „Poistenec donesie blok do pobočky poisťovne, ktorá mu ho do 30 dní uhradí,“ vysvetlila Hlinková. Zároveň ubezpečila, že mesačnú lehotu sa pokúsia skrátiť o polovicu. Šéfka VšZP sa netají tým, že sú pripravení riešiť spor so ZAP aj súdnou cestou.

Požiadavke zväzu poisťovňa ustúpiť nemieni. „Podmienky, ktoré sme stanovili, sú korektné a nediskriminačné,“ zdôraznila riaditeľka. Dôkazom toho podľa nej je aj fakt, že 92 percent lekárov zmluvy podpísalo. „Od časti doteraz nezazmluvnených lekárov máme informácie, že zmluvu po sviatkoch podpíšu,“ doplnil Milan Horváth, podpredseda predstavenstva. Dúfa preto, že situácia sa do konca roka upokojí. „Ďalšie podmienky od ZAP nebudeme akceptovať, už nemáme kam uhnúť,“ zhrnula Hlinková.

K uzavretiu dohody medzi lekármi a poisťovňou vo štvrtok podľa riaditeľky ZAP Zuzany Dolinkovej nedôjde. „Nedávam tomu veľké šance,“ skonštatovala Dolinková. Situácia sa podľa nej skôr vyrieši v januári, keď sa naozaj ukáže, ktorí lekári zostanú bez zmluvy a koľko budú musieť pacienti za vyšetrenia platiť. „V praxi sa zistí, či naozaj nemocnice zvládnu nápor pacientov, ktorí tam budú chodiť s chrípkami a kašľom, keď už teraz chýbajú na oddeleniach lekári,“ mieni Dolinková. Na svojej podmienke vyčleniť pre ich ambulancie viac peňazí trvajú. „Keď sme vedeli neštandardným spôsobom vyriešiť december, vieme neštandardným spôsobom hľadať aj nejaké iné riešenia a možno tak vieme vyriešiť aj zvyšok lekárov,“ naznačila riaditeľka ZAP.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu dlhodobo sleduje. Správaniu časti lekárov v ZAP nerozumie. „Nevidíme preto dôvod, prečo určitá skupina lekárov reaguje odmietaním zmlúv. Zároveň zdôrazňujeme, že do ambulantného sektora ide aj v budúcom roku o 50 miliónov eur viac,“ pripomenula ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smer). Ministerstvo do zmluvných vzťahov medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami nevstupuje. Brať pacienta za rukojemníka však ministerka odmieta.

Zazmluvnení lekári sú v prípade potreby pripravení zobrať nových pacientov. „Po tejto stránke naši lekári budú ústretovo pracovať, ale zatiaľ sme o tom s poisťovňou nerokovali, lebo stále dúfame, že vyhrá zdravý rozum,“ reagoval prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Dúfa, že protestujúci lekári nakoniec ponuku poisťovne budú akceptovať. „Je to z jej strany dobrá ponuka, takže predpokladám, že to nakoniec dopadne dobre,“ uzavrel Šóth.

Časť členov ZAP-u nemá zmluvu s VšZP od začiatku decembra. Poisťovňa dala verejný prísľub, ktorý platí do konca roka. Podľa neho uhradí týmto doktorom výkony aj bez zmluvy, len aby nemuseli pýtať od pacientov peniaze, VšZP sa takisto zaviazala, že uhrádzať bude lieky aj diagnostiku. Zoznam lekárov, ktorí majú s VšZP zmluvu, nájdu jej poistenci na webovej stránke poisťovne.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Zväz ambulantných poskytovateľov