Masarykova univerzita udelí Veľkú zlatú medailu prezidentovi Kiskovi

Pri príležitosti osláv 100. výročia svojho založenia udelí Masarykova univerzita v Brne Veľkú zlatú medailu slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

20.12.2018 12:42
andrej kiska Foto: ,
Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.
debata (140)

Najvyššie univerzitné ocenenie odovzdá prezidentovi rektor univerzity Mikuláš Bek 29. januára. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Masarykovej univerzity Tereza Fojtová.

Veľká zlatá medaila sa udeľuje najvýznamnejším domácim aj zahraničným predstaviteľom verejného života ako ocenenie ich zásluh za demokraciu a ľudstvo.

„Prezident Andrej Kiska patrí medzi štátnikov, ktorí ctia hodnoty, na ktorých stojí aj Masarykova univerzita a sú základom fungovania demokratickej spoločnosti. Hodnoty, ako sloboda, úcta k pravidlám a zodpovednosť je potrebné stále presadzovať a chrániť. A najmä v čase, keď často víťazí populizmus a autoritárstvo, je nutné oceniť a vyzdvihovať tých, ktorí na ne nerezignovali,“ uviedol Bek.

Rektor tiež pripomenul dôležitosť pretrvávajúcich česko-slovenských väzieb. „Vznik Masarykovej univerzity je historicky spojený so vznikom Československa, o ktorom radi hovoríme, že na našej univerzite nikdy neprestalo existovať. Česi a Slováci sú si v Brne bližšie ako kdekoľvek inde,“ dodal. Na Masarykovej univerzite študuje viac ako 5000 Slovákov a tvoria tak zhruba šestinu z celkového počtu študentov presahujúceho v tomto roku 30.000.

Posledným držiteľom Veľkej zlatej medaily Masarykovej univerzity je lichtenštajnské knieža Hans Adam II., ktoré ju prevzalo v roku 2011. V minulosti rovnaké ocenenie získali napríklad Charles, princ z Walesu, vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová alebo niekdajší poľský prezident Aleksander Kwašniewski.

Masarykova univerzita si bude pripomínať 100 rokov od založenia, ktoré pripadá na 28. januára, v priebehu celého roka 2019. Popri oceňovaní významných osobností spätých s univerzitou ponúkne študentom, zamestnancom i širokej verejnosti koncerty, hokejové stretnutie, filmový festival alebo výročnú výstavu.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #zlatá medaila