Minister Lajčák verí, že Slovensko už nebude utekať od rokovacieho stola ako pri pakte

Je chybou, ak Slovensko nebolo za rokovacím stolom, osobitne, keď je to téma, ktorá sa nás týka a na ktorú máme vlastný názor. Pre médiá to uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) v súvislosti so stredajším (19. 12.) schvaľovaním globálneho migračného paktu v Organizácii Spojených národov (OSN).

20.12.2018 16:27
Taliansko OBSE ministri zasadnutie Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.
debata (104)

„My sme sa vlastným rozhodnutím vyradili z toho, aby náš hlas bolo počuť. To je prvá vec, čiže ublížili sme sami sebe. Po druhé, 164 štátov tam bolo a my sme medzi nimi neboli, to znamená, rozhodli sme sa byť sami v tej menšine krajín, ktoré hovoria nie, my nebudeme súčasťou hľadania riešení,“ konštatoval šéf rezortu diplomacie v súvislosti s tým, že Slovensko sa nezúčastnilo hlasovania o pakte v OSN.

Zároveň dodal, že verí, že to bola ojedinelá situácia a že Slovensko v budúcnosti bude vždy súčasťou riešení a nebude utekať od rokovacieho stola.

Valné zhromaždenie OSN schválilo v stredu globálny migračný pakt. Za jeho ratifikáciu hlasovalo 152 krajín, 12 sa hlasovania zdržalo a päť krajín – ČR, Izrael, Maďarsko, Poľsko a USA – bolo proti.

Príprava Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) bola dokončená v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru sa však medzičasom objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k nemu nepripojí.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #migračný pakt OSN