Minister Gajdoš sa spojil s vojakmi, ktorí budú cez sviatky slúžiť v operáciách

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) a zástupcovia Generálneho štábu Ozbrojených síl SR sa v piatok prostredníctvom videohovoru spojili s profesionálnymi vojakmi, ktorí budú počas vianočných a novoročných sviatkov slúžiť v zahraničí. Všetkým zaželali pokojnú službu, pevné zdravie a trpezlivosť pri plnení náročných úloh v operáciách. Vojaci deklarovali, že si budú aj napriek sviatočnému obdobiu plniť zodpovedne všetky stanovené úlohy.

21.12.2018 12:56
Gajdoš, pellegrini, vojaci Foto:
Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (vpravo) a predseda vlády SR Peter Pellegrini.
debata (23)

Minister sa spojil so slovenskými profesionálnymi vojakmi v Iraku, Afganistane, Bosne a Hercegovine, Cypre, Lotyšsku či Libanone. „Chceme sa vám poďakovať za zodpovedný prístup k plneniu úloh v prospech zabezpečenia mieru a stability v jednotlivých krajinách. Som úprimne hrdý a potešený plnením úloh a výsledkami, ktoré v jednotlivých misiách robíte,“ povedal Gajdoš vojakom. Jednotlivých veliteľov a ich podriadených pozdravil s blížiacimi sa vianočnými a novoročnými sviatkami. Taktiež sa informoval, ako si plnia jednotlivé jednotky úlohy a ako strávia sviatky. Väčšina vojakov zhodnotila momentálnu situáciu v krajinách, kde v operáciách pôsobia, ako pokojnú.

Na Cypre vojaci napríklad plánujú spoločnú slávnostnú večeru, v Lotyšsku budú variť vojaci vianočnú kapustnicu zo slovenských potravín. Pre slovenských profesionálnych vojakov v Bosne a Hercegovine budú vianočné sviatky a Silvester (31.12.) voľnými dňami, okrem zabezpečenia služieb. V Afganistane budú mať slovenskí vojaci spoločnú omšu s českými vojakmi. Neskôr večer budú mať kapustnicu. Velitelia deklarovali, že si ich jednotky budú aj napriek sviatočnému obdobiu plniť zodpovedne všetky stanovené úlohy.

V zahraničných misiách pôsobí celkovo 482 profesionálnych vojakov. V misiách sa vystriedalo celkovo za dobu samostatnej SR viac ako 18.500 vojakov. „Slovenskí profesionálni vojaci, ktorí sú v misiách, zabezpečujú plnenie úloh tak, aby v rámci krízového manažmentu, niekedy aj vojnou skúšaných krajinách, zabezpečili pokoj, mier a budovanie demokracie,“ povedal šéf rezortu obrany. Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Josef Pokorný uviedol, že od svojich zahraničných kolegov dostávajú pozitívnu väzbu na prácu slovenských profesionálnych vojakov v misiách. „Naši vojaci musia byť tak pripravení, aby boli schopní pripravovať iných. V porovnaní so štandardom krajín NATO sú na tom v priemere lepšie,“ povedal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #misia #Peter Gajdoš