Sudca zatiaľ stále nevytýčil termín pojednávania po zrušení Mečiarových amnestií

Hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu a ďalších po zrušení Mečiarových amnestií na Okresnom súde Bratislava III zatiaľ vytýčené nie je.

21.12.2018 14:32
debata (16)

„V tomto čase stále prebieha štúdium spisu prísediacimi sudcami senátu. Až po jeho ukončení môže pristúpiť senát k ďalším procesným úkonom v zmysle Trestného poriadku,“ uviedol v piatok na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Adamčiak koncom októbra pre TASR uviedol, že dvaja členovia senátu sa ako sudcovia prísediaci po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom SR začali oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom v predmetnej trestnej veci. Predtým predseda senátu požiadal pôvodcov utajovaných listín o prehodnotenie stupňa utajenia, vďaka čomu sa podarilo znížiť stupeň utajenia spisu z prísne tajné na dôverné.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Zrušenie Mečiarových amnestií sa netýkalo len únosu exprezidentovho syna, ale aj zmareného referenda, kde je na Okresnom súde Bratislava I zase obvinený exminister vnútra Gustáv Krajči. Proces s bývalým ministrom vnútra, ktorý prebiehal na tomto súde, je dočasne prerušený.

„Okresný súd Bratislava I o návrhu obhajcu obžalovaného rozhodol tak, že uznesením trestné stíhanie prerušuje a požiada Súdny dvor Európskej únie o vydanie predbežného rozhodnutia,“ povedal v novembri pre TASR hovorca Adamčiak. Naposledy sa vo veci malo pojednávať na začiatku marca. Proces však bol vzhľadom na návrh právneho zástupcu Gustáva Krajčiho odročený na neurčito.

Gustáv Krajči zodpovednosť za skutok – zmarenie referenda, ktorý mu polícia dáva za vinu, necíti. Podľa neho trvá prípad už 20 rokov a je rád, že sa to už skončí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie #Ivan Lexa #Gustáv Krajči