Na polovici územia platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi, varuje SHMÚ

Výstrahu prvého stupňa pred ojedinelou tvorbou snehových jazykov a závejov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre zhruba polovicu územia Slovenska.

24.12.2018 08:43
počasie pocasie sneh snezenie kalamita... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Varovanie platí od 8. hodiny až do utorkového predpoludnia a týka sa okresov severozápadného, severného, stredného a východného Slovenska.

SHMÚ informuje, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Od Košíc a Prešova ďalej na východ platí do pondelkovej 10. hodiny aj výstraha prvého stupňa pred ojedinelou tvorbou poľadovice.

Cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice D1 Východná – Važec a diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu hr. 1–2 cm. Informuje o tom Slovenská správa ciest.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších polohách stredného a východného Slovenska je miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do 3 cm. Na ceste II/537 Liptovský Hrádok – Podbanské je na vozovke miestami zľadovatený sneh do 2 cm.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na HP Podspády, Klenov, Dobšiná, Zbojská a Vernár je na vozovke čerstvý sneh do 2 cm. Na HP Besník, Látky-Prašivá, Čertovica, Príslop, Kremnické Bane, Súľová a Grajnár je na vozovke kašovitý sneh hrúbky 1 – 2 cm. Na HP Donovaly, Šturec, Huty, Vrchslatina a Herlianske Sedlo je utlačený sneh hrúbky 1 – 3 cm.

SSC ďalej upozorňuje vodičov, že silný dážď obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Bratislava, Triblavina, Žarnovica, Hliník nad Hronom, Hronský Beňadik a Ladomerská Vieska. Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 100 metrov je v lokalite Chminianska Nová Ves.

Pre vozidlá nad 10 metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany – Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná – Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla – Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže sú v zime neudržiavané.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #zjazdnosť ciest #snehové záveje