Exkluzívne: Kaliňák odchádza z parlamentu

Trojnásobný minister vnútra a súčasný poslanec NR SR Robert Kaliňák (Smer) odíde do konca roka z parlamentu. Potvrdil to exkluzívne v dnešnej relácii TV Pravda Ide o pravdu.

27.12.2018 12:36 , aktualizované: 18:59
debata (739)
Video

Kaliňák svoj odchod z verejnej funkcie odôvodnil najmä tým, že chce splatiť svoj dlh voči vlastnej rodine. „V tejto chvíli odchádzam z parlamentu. Do konca roka chcem odovzdať list predsedovi NR SR o tom, že sa vzdávam mandátu,“ zdôraznil exminister a uviedol, že sa chce venovať rodine. „A navyše, človek bez mandátu v NR SR je slobodnejší, môže omnoho viac hovoriť, omnoho viac sa brániť,“ povedal Kaliňák. Poslaneckého mandátu sa vzdá zajtra.

Kaliňák zatiaľ nevie, či je jeho odchod z politiky definitívny. V strane Smer však zostáva. „Nemením kabáty, nemením strany.“ Ráta tiež s tým, že si obnoví advokátsku licenciu. O tom, či bude kandidovať v budúcich parlamentných voľbách, a teda či sa do politiky plánuje vrátiť, zatiaľ nehovorí. „Ako konkrétnu rieku prejdem, poviem, keď pred ňou budem stáť. Pred touto riekou momentálne nestojíme, je to relatívne ďaleko a neviem sa k tomu v tejto chvíli vyjadriť,“ povedal Kaliňák v relácii Ide o pravdu, ktorú moderuje Zuzana Martináková.

Kaliňáka by mala nahradiť Gabániová

Náhradníčkou na uvoľnené poslanecké kreslo by mala byť Darina Gabániová. V parlamente sedela do marca tohto roka, keď miesto uvoľnila Kaliňákovi, ktorý sa do snemovne vracal z ministerstva vnútra.

Kaliňák rezignoval na post ministra vnútra a tiež na funkciu podpredsedu vlády začiatkom marca tohto roku. Ako vtedy povedal, reagoval tak na emócie vybičované do absolútneho maxima po dvojnásobnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež na požiadavku koaličných partnerov. Jeho odchod žiadal koaličný Most-Híd. Vyzývala ho však naň aj opozícia a tiež protestujúci na verejných zhromaždeniach.

© Autorské práva vyhradené

739 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Robert Kaliňák #poslanecký mandát #Ide o pravdu