Rok 2018: Samosprávu ovládli nezávislí

Víťazmi novembrových komunálnych volieb sú nezávislí. Kandidáti bez konkrétnej politickej príslušnosti prevládli tak medzi starostami a primátormi, ako aj medzi poslancami v zastupiteľstvách.

29.12.2018 10:00
komunalne volby 2018, zs jeseniova 54 Foto: ,
V komunálnych voľbách dominovali najmä nezávislí kandidáti. Obsadili viac ako 42 percent starostovských a primátorských stoličiek.
debata (4)

Až v 1 232 mestách a obciach si do kresiel starostov a primátorov zasadli nezávislí. Smer obsadil 592, SNS 160, mimoparlamentné KDH 157, Most-Híd 127 a SMK, ktorá je tiež mimo NR SR, 115 pozícií primátorov a starostov. Pravicová opozícia zaznamenala slabé výsledky pri obsadení starostov a primátorov – SaS 7, Sme rodina 11 a OĽaNO má jedného.

Aj v zastupiteľstvách tvoria väčšinu nezávislí. Ako budú pracovať takéto zastupiteľstvá, ako budú spolupracovať jednotliví poslanci? To ukážu už najbližšie týždne, keďže mnohí si len v decembri prevzali poslanecké mandáty.

V krajských mestách na primátorských postoch nezabodoval nikto z vládnej koalície, hoci niekde vyslovili kandidátom jednotlivé strany verejnú podporu. Smer prišiel o šéfov radníc v Košiciach, Nitre a Žiline. Prekvapením bolo nepostavenie vlastného kandidáta Smeru v hlavnom meste. Strana nepriamo podporila vtedajšieho primátora Iva Nesrovnala, ktorý vo voľbách neuspel.

Prvým mužom Bratislavy sa stal Matúš Vallo, ku ktorému sa hlásia začínajúce strany. Nového primátora Košíc Jaroslava Polačeka podporovala pravicová opozícia. Prekvapením bolo zvolenie Mareka Hattasa, jedného z bývalých organizátorov protestov Za slušné Slovensko, ktorý primátoruje v Nitre. Igora Chomu (Smer) v Žiline vystriedal nezávislý Peter Fiabáne. Svoje pozície obhájili nezávislí Ján Nosko v Banskej Bystrici a Richard Rybníček v Trenčíne, v Trnave zvíťazil Peter Bročka z občianskeho združenia Lepšia Trnava a v Prešove jediná žena medzi primátormi Andrea Turčanová z KDH.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018 #Ročenka Pravdy 2018