Kaliňák už môže byť pre Smer príťažou, komentuje politológ

Trojnásobný minister vnútra a jedna z najvýraznejších tvárí vládneho Smeru Robert Kaliňák odíde do konca tohto roka z parlamentu. Oznámil to exkluzívne v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu. Politológ Juraj Marušiak si myslí, že na kandidátke Kaliňákovo meno nebude, nevylučuje však, že do politiky sa raz môže vrátiť. Kaliňák v strane zostáva, plánuje si obnoviť advokátsku licenciu a brániť meno Smeru.

27.12.2018 19:25
ide o pravdu, Robert Kaliňák Foto: ,
Robert Kaliňák v relácii Ide o pravdu.
debata (149)

„V tejto chvíli odchádzam z parlamentu. Do konca roka chcem odovzdať list predsedovi Národnej rady o tom, že sa vzdávam mandátu,“ povedal Kaliňák v TV Pravda.

Pozrite si reláciu Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s Robertom Kaliňákom

Video

O tom, či Kaliňák bude kandidovať v budúcich parlamentných voľbách, a teda či sa do politiky plánuje vrátiť, zatiaľ nehovorí. „Ako konkrétnu rieku prejdem, poviem, keď pred ňou budem stáť. Pred touto riekou momentálne nestojíme, je to relatívne ďaleko a neviem sa k tomu v tejto chvíli ani vyjadriť,“ zdôraznil Kaliňák.

Náhradníčkou na uvoľnené poslanecké kreslo by mala byť Darina Gabániová. V parlamente sedela do marca tohto roka, keď miesto uvoľnila Kaliňákovi, ktorý sa do snemovne vracal z ministerstva vnútra.

Glváč: Avizoval to dlhšie

Predseda Smeru Robert Fico odchod niekdajšieho ministra z parlamentu nekomentoval. „Avizoval to dlhšie,“ reagoval stručne člen predsedníctva Smeru a podpredseda parlamentu Martin Glváč. „Človek takého typu vždy chýba, aj keď na druhej strane príde za neho náhradník, ktorý bol v Národnej rade v čase, keď vykonával funkciu ministra,“ dodal Glváč.

Poslanec a šéf parlamentného kultúrneho výboru Dušan Jarjabek (Smer) priznal, že takýto krok od Kaliňáka nečakal. „Profesne bude v parlamente chýbať, pretože je to človek, ktorý veľmi veľa urobil, veľmi veľa si pamätá, počas jeho ministrovania išlo veľa zákonov. Keď odchádza z parlamentu, opozícia stráca jedného z oponentov. Ale hodnotiť jeho odchod mi vôbec neprislúcha, je to jeho čisto osobné rozhodnutie, v ktorom zohráva úlohu množstvo faktorov, ktoré nikto z nás nemôže poznať. Treba to rešpektovať,“ prízvukuje Jarjabek.

Politológ: Kaliňák môže byť pre Smer príťažou

O tom, že sa Kaliňák v parlamente dlho neohreje, sa špekulovalo už po jeho odchode z rezortu vnútra. Aj napriek tomu je podľa politológa Juraja Marušiaka aktuálny vývoj prekvapením. „Pretože z toho, ako verejne vystupoval, sa zdalo, že má ambíciu ďalej ovplyvňovať politiku Smeru, ale nie zo zákulisia, ale z pozície podpredsedu strany, z pozície poslanca parlamentu. Zrejme si aj v strane spočítali, že Kaliňák môže byť aj v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami pre stranu už skôr problémom, príťažou, a to vzhľadom na jeho minulosť,“ mieni Marušiak.

Politológ priblížil, že je ťažké vyhodnotiť, či napokon Kaliňák v parlamentných voľbách kandidovať bude, alebo nie. Skôr sa však prikláňa k zápornej odpovedi. „Ak sa prakticky rok pred voľbami stiahne z parlamentu, tak bude určite viditeľný omnoho menej. Nie je to signál, že by mal záujem pokračovať v politickej kariére, ak ňou chápeme pôsobenie v ústavných inštitúciách,“ skonštatoval Marušiak.

Predpovedať ďalšie Kaliňákove kroky nie je podľa politológa ľahké. „Poznáme prípady, keď si politik obnovil advokátsku licenciu, ako napríklad Daniel Lipšic. A určite je možné, že aj prostredníctvom advokátskej činnosti sa bude snažiť o nejaký návrat do politiky, napokon, nebol by prvý ani posledný. Kaliňák je mladý človek, nemá ani 50 rokov, v jeho prípade sa nedá vylúčiť, že sa po nejakom čase bude chcieť do politiky vrátiť,“ doplnil Marušiak.

Názory opozičných poslancov čítajte v článku Kaliňák sa vzdal poslaneckého mandátu neskoro, myslia si SaS a OĽaNO

Kaliňák rezignoval na post ministra vnútra a tiež na funkciu podpredsedu vlády začiatkom marca tohto roku. Ako vtedy povedal, reagoval tak na emócie vybičované do absolútneho maxima po dvojnásobnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež na požiadavku koaličných partnerov. Jeho odchod žiadal koaličný Most-Híd. Vyzývala ho však naň aj opozícia a tiež protestujúci na verejných zhromaždeniach.

Kaliňákov profil: Zlom prišiel pred dvoma rokmi

Najdlhšie pôsobiaci minister vnútra v dejinách Slovenska, korunný princ Smeru, hoci on sa k tomuto prívlastku nepriznával. Hovorilo sa o ňom ako o nástupcovi šéfa Smeru Roberta Fica. Teraz Robert Kaliňák po 16 rokoch politiku opúšťa.

Kaliňák bol zakladajúcim členom strany Smer a od roku 2003 aj jej podpredsedom. Do parlamentu sa po prvý raz dostal v roku 2002. O štyri roky neskôr sa stal ministrom vnútra v prvej Ficovej vláde. V roku 2010, počas vlády Ivety Radičovej, sa vrátil do parlamentných lavíc. Po predčasných voľbách v roku 2012 začal opäť šéfovať ministerstvu vnútra a na tomto mieste zotrval až do marca 2018.

Označovaný bol za „korunného princa Smeru“, ktorý mal raz nahradiť lídra Roberta Fica. V roku 2014, keď Fico kandidoval na prezidenta, sa Kaliňák spomínal v súvislosti s funkciou premiéra. Napokon bolo všetko inak. Fico voľby prehral a Kaliňák zostal ministrom vnútra. Žoviálny, vedel komunikovať s médiami, v roku 2016 však prišiel zlom. Odštartovala ho kauza Bašternák.

Ukázalo sa, že Kaliňák mal s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, podozrivým z daňových podvodov, obchodný vzťah, keď kúpil od neho časť firmy B. A. Haus. Informácia sa dostala na verejnosť po tom, čo si asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanič nezákonne prezrel prevody na Kaliňákových účtoch v banke a poskytol ich opozícii. Kaliňák potom priznal, že v roku 2013 kúpil 17 akcií Bašternákovej firmy a na kúpu podielu použil pôžičku v komerčnej banke. Opozícia organizovala vlnu tlačových konferencií, nespokojné hlasy sa ozývali aj z radov koalície. Kaliňák čelil neúspešnému pokusu o jeho odvolanie v parlamente.

Bašternáka v novembri 2018 Okresný súd Bratislava II. odsúdil, zatiaľ neprávoplatne, na päť rokov väzenia za to, že si neoprávnene uplatnil miliónovú vratku DPH.

Rybaničovo možné porušenie bankového tajomstva malo dohru v septembri tohto roku. Okresný súd Bratislava V odsúdil poslaneckého asistenta na tri roky podmienečne a prikázal mu ospravedlniť sa Kaliňákovi. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Ministerské kreslo nakoniec Kaliňák opustil v marci tohto roku na základe udalostí, ktoré spustila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tento rok čelil Kaliňák podozreniam, že sa mal podieľať na údajnom únose vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom. Vyšetrovanie takýto scenár nepotvrdilo a trestné oznámenie, ktoré poukazovalo na údajnú participáciu slovenskej strany na tomto čine, bolo zamietnuté. Exminister v tejto veci dokonca absolvoval z vlastnej iniciatívy test na detektore lži, výsledky svedčili v jeho prospech.

Počas prvej Ficovej vlády bola jeho funkcia sprevádzaná prípadom študentky Hedvigy Malinovej. Študentku mali v roku 2006 cestou na skúšku v Nitre napadnúť dvaja muži. Kaliňák a Fico vtedy zvolali tlačovú konferenciu, na ktorej povedali, že Malinová si útok vymyslela. Ona dodnes trvá na tom, že k nemu skutočne došlo. Kauzu vtedajší minister vnútra ustál, rovnako ako aj neskôr prešľap s vývozom „tréningovej výbušniny“ do Írska v januári 2010. Pri cvičení policajných psov bola umiestnená trhavina do batožiny nič netušiaceho cestujúceho. Psy výbušninu nenašli a muž s ňou odletel do Írska, kde skončil v rukách polície s podozrením z terorizmu.

Robert Kaliňák sa narodil v Bratislave v rodine námorníka a učiteľky. Po skončení strojníckej priemyslovky študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1990 začal popri štúdiu podnikať, pracoval aj v advokátskej kancelárii. V roku 1999 otvoril spolu so spoločníkmi sieť reštaurácií a bol aktívny v ďalších odvetviach podnikania. V roku 2008 sa oženil, s manželkou Zuzanou má dvoch synov.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #poslanecký mandát #Ide o pravdu