Ozbrojený muž prepadol banku v Příbrami, zadržiaval osem rukojemníkov

Muž ozbrojený krátkou strelnou zbraňou prepadol v piatok popoludní pobočku UniCredit Bank na námestí T. G. Masaryka v centre stredočeského mesta Příbram, 60 kilometrov od metropoly Praha. Podľa polície 28-ročný muž zadržiaval vo vnútri banky najprv deväť rukojemníkov a neskôr, okolo 16.00 h, jednu klientku prepustil. O 17.00 h vtrhla polícia do banky, z miesta sa ozývali explózie. Muž bol zadržaný, rukojemníci sú v poriadku. Informoval o tom portál Novinky.cz.

28.12.2018 16:24 , aktualizované: 18:00
debata (7)

Námestie polícia najprv uzavrela, potom vtrhla do banky zásahová jednotka. Nad námestím lietal vrtuľník.

Policajná hovorkyňa povedala, že nešlo o lúpežné prepadnutie. „Muž chcel na seba upozorniť a vyjednávať,“ uviedla. Policajná akcia bol ukončená po necelých troch hodinách, prepadnutie banky bolo oznámené okolo 14:30.

Ozbrojený muž, ktorý prepadol pobočku Unicredit bánk, v nej ako rukojemníkov držal dvoch zamestnancov banky a šesť klientov. Jedného zákazníka prepustil ešte pred príchodom zásahovej jednotky, povedali novinárom na mieste hovorkyňa polície Monika Schindlová a hovorca Unicredit Bank Petr Plocek. Okolo 17:00 policajti do banky vnikli, páchateľa zadržali.

Podľa prvých informácií chcel hovoriť o trestnom oznámení, ktoré má v úmysle podať. Podrobnosti však nie sú zatiaľ známe.

Na mieste bol policajný vyjednávač, celoštátny Útvar rýchleho nasadenia (URNA) aj zásahová jednotka spadajúca pod stredočeskú políciu, povedal hovorca Policajného prezídia Jozef Bocan. Pripravení boli aj záchranári so špeciálnymi vozmi pre mimoriadne situácie.

Motív prepadnutia zatiaľ nie je presne známy.

Polícia pozná totožnosť muža, ale hovorkyňa oznámila len to, že ide o 28-ročného muža.

Polícia pôvodne požiadala pražskú záchranku o špeciálne vozidlo Golem. To do Příbramu vyrazilo, ale požiadavka oň bola nakoniec zrušená, a tak sa vozidlo vrátilo. Je určené pre hromadné nešťastia, ošetriť v ňom môžu až 12 ťažko ranených ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prepadnutie #rukojemníci