Počet nezazmluvnených ambulancií klesá, tvrdí VšZP

Počet ambulancií, ktoré doteraz nemajú podpísanú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP), klesol z 909 na 737. Informujú o tom zástupcovia štátnej poisťovne.

28.12.2018 17:34
debata (10)

Po štvrtkovej (27.12.) výzve ministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej (nominantka Smeru) zaregistrovala VšZP do piatkovej 16:00 h 172 nových podpísaných zmlúv, informovali v oznámení pre médiá.

Upozornili taktiež, že pre prijímanie ďalších podpísaných zmlúv upravila VšZP stránkové hodiny. Pobočky sú otvorené v piatok do 20:00 h a v pondelok (31.12.) do 18:00 h, spresnili.

Opätovne zdôraznili, že o poistencov VšZP bude postarané. Ani tí, ktorí v prípade choroby alebo náhleho zhoršenia zdravotného stavu navštívia od 1. januára lekára bez zmluvy s VšZP, nebudú za vyšetrenie či vypísanie receptu platiť. Ide totiž o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, uviedli.

VšZP uistila, že poistenec nebude platiť v tomto zmysle ani za výdaj lieku v lekárni, za laboratórne a iné vyšetrenia, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár, ani za vyšetrenie u lekára špecialistu, na ktoré ho poslal nezmluvný všeobecný lekár.

V súvislosti so situáciou, ktorá nastala v rámci rozporu medzi časťou ambulantného sektora a VšZP, štátna poisťovňa poukázala tiež na právny výklad Martina Daňka z Ústavu práva informačných technológií a práva duševného vlastníctva Právnickej fakulty UK v Bratislave. Ten skonštatoval, že ak zmluvy pripravené poisťovňou nie sú zjavne v neprospech ambulantných poskytovateľov, ale naopak, prinášajú týmto poskytovateľom vyššie úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, aj príslušný samosprávny kraj by mal vykonať všetky kroky v súlade s platnou legislatívou smerujúce k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov Slovenskej republiky v jednotlivých regiónoch, a teda aj pre poistencov VšZP.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ambulancie #Všeobecná zdravotná poisťovňa