Gajdoš: Zneužívaniu vojenskej uniformy zabráni nová právna norma

Za zneužitie vojenskej uniformy majú v budúcnosti hroziť pokuty a ďalšie postihy. Rezort obrany chce novou právnou normou zabrániť používaniu vojenských uniforiem a uniforiem vojenskej polície v civile rôznymi polovojenskými skupinami, priblížil minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

29.12.2018 19:53
Peter gajdoš, minister obrany, Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš.
debata (64)

„Práva norma už bola daná do legislatívnej rady vlády. Len čo bude schválená, zabráni sa zneužívaniu uniforiem,“ ozrejmil Gajdoš. K tomuto kroku pristúpil rezort aj v súvislosti s polovojenskými organizáciami, ako sú napríklad Slovenskí branci.

Zaviedol preto aj novú výstrojnú normu. „Tak ako sme sľúbili, vojak bude mať nárok na dve poľné rovnošaty a jednu služobnú rovnošatu. Na tento účel sme vynaložili 13 miliónov eur na zabezpečenie ich výroby,“ vysvetlil minister.

V zmysle novej legislatívy majú byť nové uniformy a výstrojné súčiastky označené štítkom s nápisom: Vyrobené pre Ozbrojené sily SR. Aktuálnu výstroj nebude môcť v zmysle zákona využívať nikto iný než vojaci v aktívnej službe alebo vojaci v zálohe, či výslužbe, a to iba s povolením nadriadeného veliteľa v prípade, že odchádzajú na dôchodok, oznámil Gajdoš. Doplnil, že Slovensko vlastní patent na maskáčovú kamufláž vojenských uniforiem.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #polovojenská organizácia #Peter Gajdoš #zneužitie uniformy