Koaličné trenice pre bezpečnostnú stratégiu pokračujú

Rezort diplomacie odmieta tvrdenie, že by návrh novej bezpečnostnej stratégie vypracovali zahraniční experti. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré nevidí dôvod, prečo by aktuálna verzia bezpečnostnej stratégie nemala byť predložená na rokovanie Národnej rady (NR) SR.

31.12.2018 13:07
debata (54)

„Príprava a koncipovanie bezpečnostnej stratégie bol dlhodobý a inkluzívny proces, do ktorého boli zapojené všetky slovenské ministerstvá, spravodajské služby, médiá, mimovládny sektor, experti a takisto predstavitelia všetkých politických strán,“ uviedol rezort.

O vypracovaní stratégie v americkom inštitúte hovoril podpredseda parlamentného zahraničného výboru Jaroslav Paška (SNS). „Dokument, ktorý nechal minister Lajčák pred viac ako rokom vypracovať u analytikov pobočky americkej Carnegie Endowment for International Peace z Washingtonu, je vo viacerých aspektoch neaktuálny a nášmu politickému prostrediu cudzí,“ vyhlásil Paška.

Nezohľadňuje podľa neho meniace sa bezpečnostné pomery vo svete. „Dnes už zreteľne ambivalentný vzťah Bieleho domu k strategickej spolupráci s EÚ nám ukazuje, že v oblasti bezpečnosti a obrany sa budeme musieť v Európe aj regióne viac opierať o vlastné schopnosti, zručnosti, partnerstvá a kapacity ako doposiaľ,“ upozorňuje poslanec.

Ministerstvo však tvrdí, že dokument súčasný stav bezpečnostného prostredia a geopolitickej situácie vo svete zohľadňuje a identifikuje opatrenia na presadzovanie národných záujmov v tomto prostredí. „Toto hodnotenie zachytáva aj v tom čase nastupujúce trendy americkej zahraničnej politiky či snahu o autonómnejšiu európsku bezpečnostnú politiku. Vychádza striktne z národných záujmov SR identifikovaných v prvej časti stratégie,“ tvrdí. Pripomína tiež, že stratégia bola jednohlasne schválená po riadnom medzirezortnom pripomienkovom konaní v Bezpečnostnej rade a následne vo vláde SR.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo zahraničných vecí #bezpečnostná stratégia SR