Kto sa stane Najväčším Slovákom?

Politici, legendárna speváčka, trojnásobný cyklistický majster sveta, kňaz aj zbojník. Finálová zostava ankety Najväčší Slovák, ktorá pozostáva z 11 mien, je pestrá. Meno absolútneho víťaza sa dozvieme 1. mája. Do stovky najväčších Slovákov zaradili diváci viacerých ponovembrových politikov, spomedzi nich získal najväčšiu podporu Vladimír Mečiar. V rebríčku sa ocitli tiež umelci a športovci. Podľa sociologičky Zuzany Kusej sa tak stalo preto, lebo tieto osobnosti prinášajú ľuďom radosť. "Anketa otvorila aj iné rozmery, ako je ten politický, tradične chápaný," vysvetlila sociologička.

02.01.2019 10:44 , aktualizované: 16:30
bib D.najvacsi slovak jpg Foto:
Politici, legendárna speváčka, trojnásobný cyklistický majster sveta, kňaz aj zbojník. Finálová zostava ankety Najväčší Slovák, ktorá pozostáva z 11 mien, je pestrá.
debata (326)

Zoznam desiatich najväčších Slovákov obsahuje jedenásť mien – o jednu z pozícií sa podelili solúnski bratia a vierozvestovia Cyril a Metod. Jedinou ženou vo finále je speváčka Marika Gombitová. Hlasujúci posunuli do top desiatky politikov Milana Rastislava Štefánika, Alexandra Dubčeka, Gustáva Husáka a kňaza Andreja Hlinku. Finalistami sa stali aj kňaz Anton Srholec, cyklista Peter Sagan, zbojník Juraj Jánošík a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v 19 .storočí Ľudovít Štúr. O tom, kto zabojuje o titul Najväčšieho Slováka, rozhodli SMS hlasmi diváci verejnoprávnej RTVS.

Do hlasovania sa ich zapojilo 24-tisíc, výsledkom bol rebríček 100 najvýznam­nejších osobností. V tomto zozname sa umiestnili napríklad dvaja z troch súčasných najvyšších ústavných činiteľov. Predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) patrí 58. miesto, prezident Andrej Kiska je na 55. pozícii. Premiér Peter Pellegrini (Smer) v rebríčku nefiguruje, no jeho predchodca, predseda strany Smer Robert Fico, obsadil 35. miesto.

Anketa otvorila aj iné rozmery, ako je ten politický, tradične chápaný. Ja osobne som hlasovala za básnika Milana Rúfusa.
sociologička Zuzana Kusá

Spomedzi porevolučných politikov najviac hlasov získal bývalý viacnásobný predseda vlády Vladimír Mečiar. Patrí mu 15. miesto. Bývalý prezident Rudolf Schuster skončil na 86. mieste, jeho predchodca Michal Kováč na 75. pozícii, súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smer) je na 68. mieste, expremiér Mikuláš Dzurinda na 60-tom, bývalá premiérka Iveta Radičová ho predbehla o deväť miest – umiestnila sa na 51. priečke. Medzi najväčšími Slovákmi sa ocitol aj český predseda vlády slovenského pôvodu Andrej Babiš (89.).

V stovke sa objavili aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák (47.), hokejisti Pavol Demitra (17.), Stan Mikita (29.), Vladimír Dzurilla (52.), Peter Šťastný (63.), Peter Bondra (81.), Jozef Golonka (80.) a Miroslav Šatan (85.), futbalista Marek Hamšík (20.), zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká (99.), biatlonistka Anastasia Kuzminová (84.), lyžiarka Petra Vlhová (27.), rozprávkar Pavol Dobšinský (70.), lesník Jozef Dekret Matejovie (24.) či spevák Jozef Ráž (16.).

Kuriozitou je umiestnenie moderátorky Adely Vinczeovej (38.), ktorá anketu Najväčší Slovák moderuje. V rebríčku figurujú aj osobnosti, ktoré by samy seba ako Slovákov označili len sotva – napríklad maliar a predstaviteľ pop-artu Andy Warhol alebo rakúska arcivojvodkyňa a uhorská kráľovná Mária Terézia.

Rebríček obsahuje len minimum žien, do stovky sa ich dostalo iba desať. Podľa sociologičky Zuzany Kusej to nie je prekvapivé. „Toto rozhorčenie je banálne, lebo ľudia mali posudzovať osobnosti z naozaj veľkého časového úseku a každý predsa vie, že ženy po väčšinu dejín nemohli a nemali právo ovplyvňovať udalosti ani sa realizovať umelecky. A vôbec, keď si vezmeme, akú sme mali gramotnosť ešte po druhej svetovej vojne, tak celkovo je ten počet významných osobností na Slovensku riedky,“ nazdáva sa sociologička.

TOP 10 (bez poradia):

  • Marika Gombitová, speváčka
  • Anton Srholec, kňaz
  • Peter Sagan, cyklista, trojnásobný majster sveta
  • Andrej Hlinka, kňaz a politik
  • Cyril a Metod, solúnski bratia a vierozvestcovia
  • Juraj Jánošík, zbojník
  • Gustáv Husák, posledný prezident ČSSR
  • Alexander Dubček, politik, vrcholný predstaviteľ tzv. Pražskej jari
  • Milan Rastislav Štefánik, politik, kľúčová osobnosť pri založení ČSR
  • Ľudovít Štúr, vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v 19. storočí

Kusá mieni, že anketa Najväčší Slovák otvorila ľuďom možnosť, aby za najväčšiu osobnosť mohli označiť nielen historicky vplyvných ľudí, ktorí z pozície moci alebo inak hýbali dejinami, ale aj osoby, ktoré im prinášali citovo silné okamihy v živote. „Napríklad medzi desiatimi najvýznamnejšími je Marika Gombitová. Do iných ankiet, ktoré robia sociológovia a kde sa na to pozerajú politicky a historicky, by sa nikdy nedostala. Ale tu mohli ľudia ukázať, že z hľadiska citového prežívania a emócií je aj ona pre nás významná,“ vysvetlila Kusá.

Rozdávali radosť či hrdosť

Prítomnosť hercov či športovcov v rebríčku zase ukazuje, že hoci našu krajinu výraznejšie neovplyvnili, dávali radosť či pocit hrdosti reprezentáciou krajiny. „Anketa otvorila aj iné rozmery, ako je ten politický, tradične chápaný. Ja osobne som hlasovala za básnika Milana Rúfusa a bola som rada, že som nebola jediná (umiestnil sa na 31. mieste, pozn. red.). Lebo je to tiež osoba, ktorá zjemňuje citovosť a vnímanie ľudí na Slovensku a v tomto viacerí uznali jeho veľký význam,“ podotkla sociologička. Z pohľadu emócií možno vnímať aj umiestnenie zavraždeného novinára Jána Kuciaka na 13. mieste. „Jeho smrť otriasla Slovenskom,“ pripomenula Kusá.

O víťazovi rozhodne opäť hlas ľudu, verejnosť si bude vyberať spomedzi finálovej desiatky. SMS hlasovanie odštartovalo 1. januára a potrvá do 1. mája. V tento deň sa počas slávnostného galavečera dozvieme meno Najväčšieho Slováka. Ešte predtým pripraví RTVS desať dokumentov, každý z nich predstaví jedného z desiatich finalistov. Vysielať sa budú každú stredu od 20. februára do 24. apríla. Ich súčasťou budú aj diskusie odborníkov o tej-ktorej osobnosti.

Anketa je licencovaným formátom britskej verejnoprávnej televízie BBC. Najväčším Britom sa stal v roku 2002 bývalý britský premiér Winston Churchill, na druhom mieste skončil inžinier a tvorca Veľkej západnej železnice Isambard Kingdom Brunel a tretia sa umiestnila princezná Diana. V roku 2005 sa anketa vysielala aj v Česku, za najväčšieho Čecha bol zvolený Karel IV., na druhom mieste skončil prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a trojicu uzavrel bývalý prezident ČR Václav Havel.

Spustenie ankety bolo rozpačité. RTVS projekt na jeseň pútala šotom, do ktorého zaradila prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom a po vojne bol popravený za vlastizradu. Po kritike médium upútavku stiahlo a zmenilo pravidlá súťaže tak, aby sa medzi nominovanými nemohli ocitnúť ľudia právoplatne odsúdení za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu a neboli rehabilitovaní. Vyhlásenie výsledkov prvej fázy ankety si 1. januára pozrelo na RTVS 548-tisíc divákov v cieľovej skupine 12+ s 21,8-percentným podielom na trhu.

Rebríček podľa výsledkov hlasovania

100. Miroslav Válek, básnik

99. Eva Siracká, lekárka, zakladateľka Ligy proti rakovine

98. Matej Korvín, uhorský kráľ

97. Jozef Bednárik, režisér

96. Ivan Bella, kozmonaut

95. Dušan Jurkovič, architekt

94. Andrej Sládkovič, spisovateľ

93. Roman Kaliský, spisovateľ a novinár

92. Matúš Čák Trenčiansky, uhorský šľachtic, „pán Váhu a Tatier“

91. Ľudmila Podjavorinská, spisovateľka

90. Miroslav Trnka, podnikateľ

89. Andrej Babiš, český premiér

88. Vavro Šrobár, medzivojnový politik

87. Ladislav Medňanský, maliar

86. Rudolf Schuster, bývalý prezident

85. Miroslav Šatan, hokejista

84. Anastasia Kuzminová, biatlonistka

83. Dežo Ursiny, hudobník

82. Jozef Golonka, hokejista

81. Peter Bondra, hokejista

80. Karol Polák, športový komentátor

79. Samo Chalúpka, básnik a evanjelický kňaz

78. Karol Duchoň, spevák a textár

77. Mikuláš Galanda, maliar

76. Emília Vášaryová, herečka

75. Michal Kováč, prvý slovenský prezident

74. Matej Bel, polyhistor a evanjelický kňaz

73. Kamil Peteraj, básnik a textár

72. Milan Čič, právnik, politik a prvý predseda Ústavného súdu SR

71. Milan Hodža, politik, štátnik a novinár

70. Pavol Dobšinský, spisovateľ, zberateľ ľudovej slovesnosti

69. Imrich Karvaš, prvý guvernér Slovenskej národnej banky

68. Miroslav Lajčák, politik, minister zahraničných vecí

67. Peter Dvorský, operný spevák

66. Vladimír Krčméry, lekár, vedec

65. Ivan Krajíček, herec

64. Svätopluk, vládca Veľkej Moravy

63. Peter Šťastný, hokejista, politik

62. Boris Filan, textár, moderátor

61. Matej Hrebenda, kníhkupec, propagátor literatúry

60. Mikuláš Dzurinda, politik, dvojnásobný predseda vlády

59. Katarína Kolníková, divadelníčka

58. Andrej Danko, predseda SNS, predseda parlamentu

57. Anton Bernolák, kňaz, národný buditeľ

56. Ján Chryzostom Korec, biskup

55. Andrej Kiska, prezident

54. Ladislav Chudík, herec

53. Štefan Nosáľ, choreograf a pedagóg

52. Vladimír Dzurilla, hokejový brankár

51. Iveta Radičová, bývalá premiérka, sociologička

50. Vincent Hložník, maliar

49. Július Pántik, herec

48. Gabo Zelenay, rozhlasový športový komentátor

47. Róbert Bezák, kňaz

46. Pribina, nitrianske knieža

45. Juraj Jakubisko, režisér

44. Jaroslav Filip, skladateľ, spevák

43. Martin Benka, maliar

42. Janko Kráľ, básnik

41. Ondrej Nepela, krasokorčuliar

40. Jozef Tomko, kardinál

39. František Dibarbora, herec

38. Adela Vinczeová, rod. Banášová, moderátorka

37. Eugene Andrew Cernan, americký astronaut

36. Július Satinský, herec

35. Robert Fico, politik, viacnásobný premiér

34. Stanislav Štepka, režisér a scenárista

33. Michal Dočolomanský, herec

32. Ján Jesenius, lekár

31. Milan Rúfus, básnik

30. Jozef Murgaš, kňaz, maliar, vynálezca

29. Stan Mikita, hokejista

28. Štefan Kvietik, herec

27. Petra Vlhová, lyžiarka

26. Štefan Banič, vynálezca a konštruktér

25. Silvester Krčméry, lekár

24. Jozef Dekret Matejovie, lesník

23. Milan Lasica, herec

22. Mária Terézia, uhorská kráľovná

21. Pavol Országh Hviezdoslav, básnik

20. Marek Hamšík, futbalista

19. Móric Beňovský, dobrodruh, cestovateľ

18. Aurel Stodola, fyzik, technik

17. Pavol Demitra, hokejista

16. Jozef Ráž, spevák

15. Vladimír Mečiar, politik

14. Andy Warhol, priekopník pop-artu

13. Ján Kuciak, investigatívny novinár

12. Jozef Kroner, herec

11. Jozef Gabčík, vojak

© Autorské práva vyhradené

326 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #RTVS #Najväčší Slovák