Spozná verejnosť kľúčového objednávateľa úkladnej vraždy?

Verejnosť tento rok môže spoznať meno hlavného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej alebo sa dočkať obžaloby. Naznačuje to tempo až 90-členného vyšetrovacieho tímu, ktorému sa vlani za sedem mesiacov podarilo zadržať a obviniť štyroch podozrivých. V súvislosti s osobou objednávateľa sa skloňuje meno podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z falšovania zmeniek. Polícia to oficiálne nepotvrdila.

03.01.2019 09:20
za slusne slovensko, Kuciak, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (94)

V posun vo vyšetrovaní verí aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Tá sa konci minulého roka vyjadrila, že väzobné stíhanie štyroch obvinených už po siedmich mesiacoch považuje za veľký úspech a dôkaz nesmiernej snahy polície. Zároveň potvrdila, že ambíciou policajtov je dopátrať sa čo najskôr ku skutočnému objednávateľovi.

Policajný tím zložený z 90 elitných vyšetrovateľov vykonal desiatky domových prehliadok, zaistil stovky stôp a odpracoval tisícky hodín. Pomáhalo špeciálne komando, mnohí kriminalistickí a počítačoví technici, experti z Europolu či FBI. Vyšetrovanie prebieha v rozmeroch, aké si Slovensko nepamätá.

Po veľkých policajných akciách v Kolárove a Komárne boli na konci septembra zadržaní dvaja bratranci – bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz. a exvojak Miroslav M., ktorí mali vraždu za 50-tisíc eur priamo vykonať. Z objednávky polícia viní Alenu Zs. z Komárna, ktorá mala o likvidáciu novinára požiadať sprostredkovane cez svojho známeho Zoltána A. výmenou za odpustenie 20-tisícového dlhu.

Práve Zoltán A. mal za skutočného objednávateľa označiť Mariana Kočnera. Väzobne stíhaný podnikateľ dal údajne Kuciaka niekoľko mesiacov pred vraždou sledovať a s Alenou Zs. sa dokonca osobne poznal. V súvislosti s možným podielom na vražde polícia v októbri vykonala dokonca domové prehliadky v jeho viacerých nehnuteľnostiach.

Novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Polícia potvrdila, že motívom bola Kuciakova práca. Viac zatiaľ nespresnila. Tragédia vyvolala protesty po mestách. Ľudia na nich žiadali výmeny vo vláde a vo vedení polície. Nakoniec došlo k čiastočnej rekonštrukcii vlády, keď premiér Robert Fico (Smer) podal demisiu. Odôvodnil to udržaním stability v krajine. V novom kabinete okrem Fica nebol ani minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), nahradil ho Tomáš Drucker (nom. Smeru), ktorý neskôr odišiel, a po ňom aj najdlhšie slúžiaci policajný prezident Tibor Gašpar.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #19 udalostí roka 2019