Most-Híd by s Procházkovou kandidatúrou zrejme súhlasil

Most-Híd by zrejme nemal problém s kandidatúrou Radoslava Procházku za ústavného sudcu. Pre TASR to uviedol predseda strany Béla Bugár.

02.01.2019 12:12
debata (8)

„Ak ho niekto navrhne, myslím si, že by sme s ním problém nemali. Každý môže zlyhať, ale ako právnik bol dobrý,“ povedal Bugár v rozhovore pre TASR. Pripúšťa, že parlamentu sa nemusí podariť včas zvoliť potrebný počet kandidátov a môže sa stať, že ústavný súd môže byť napríklad na mesiac ochromený. Podľa Bugára však pre to Slovensko nepadne a poslanci sa budú snažiť chýbajúcich sudcov dovoliť.

Strana má podľa Bugára viacero adeptov na post ústavného sudcu. Nepotvrdil, že Most-Híd navrhne za ústavného sudcu poslanca Petra Kresáka. Minister spravodlivosti Gábor Gál z Mosta-Híd už pritom vyhlásil, že Kresáka navrhnú. „Rozhodneme sa a na základe rozhodnutia uvidíte. Nebudú len naši, budú to aj kandidáti, ktorých navrhnú iné inštitúcie,“ poznamenal Bugár. Nechce špekulovať o tom, či by bol pre stranu prijateľný expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Zároveň uviedol, že exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená) kandidovať nechce.

Parlament má voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára 2019. Nominácie môžu prichádzať do 7. januára. Na ústavnom súde sa má vymeniť deväť z 13 sudcov. Bugár nepovažuje za vážny problém, ak by na chvíľu nemal ústavný súd plný počet sudcov. „A čo keď nebudú zvolení, jeden mesiac nie je problém. Hlavne, aby sme zvolili 18 (prezidentovi SR predkladá NR SR dvojnásobný počet, pozn. TASR). Áno, ten mesiac zabrzdí ich rozhodovanie, ale Slovensko nepadne. Budeme sa snažiť, aby boli dovolení,“ doplnil Bugár.

V súvislosti s nedávno prijatými úpravami výberu kandidátov na ústavných sudcov zdôraznil, že tam bol lepší návrh, ale po kritike parlament prijal priemerný. „A ten môže zablokovať ústavný súd. Teraz možno zvolíme ôsmich kandidátov, ale prezident nemôže vybrať, lebo nemá dvojnásobný počet. Takýmto spôsobom môžeme súd znefunkčniť, lebo tam zostanú štyria, ak nestihneme vybrať. Môže to vzniknúť, ale nepredbiehal by som, máme šancu zvoliť 18,“ uzatvoril predseda Mosta-Híd.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Radoslav Procházka