Šéf nitrianskej mafie Ferus ostáva za mrežami

Ľuboš Ferus, ktorého Okresný súd v Leviciach (OS) vzal v prípade lúpeže so zbraňou do väzby, bol považovaný v minulosti nielen za bosa podsvetia v Nitre, ale aj za posledného bosa starej gardy žijúceho na slobode.

02.01.2019 14:51 , aktualizované: 18:21
Ľuboš Ferus, Foto:
Obžalovaný Ľuboš Ferus (vľavo) pred súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava I. v kauze vraždy bosa Miroslava Sýkoru.
debata (8)

O rozhodnutí vziať Ferusa do preventívnej väzby informoval RTVS na svojom facebooku. Voči uzneseniu už bola podaná sťažnosť. Ľuboš Ferus bol v noci zo soboty 29. na nedeľu 30. decembra účastníkom lúpeže v Želiezovciach.

Ferus spolu s ďalšími dvoma mužmi zablokoval pomocou tmavého Audi na ceste taxík. Lupiči posádku vytiahli z auta a s nožom v ruke od nich žiadali peniaze, ktoré aj dostali. Po nahlásení činu policajti ihneď rozbehli pátranie a krátko na to troch mužov zadržali. Všetci traja sú polícii známi. Ľuboš Ferus spolu s Dávidom P. a Adriánom G. strávili noc po prepadnutí v cele.

Ako uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lenka Kiradžiev, Ferus bol vyšetrovateľom obvinený za trestný čin lúpeže so zbraňou a Dávid P. za trestný čin lúpeže.

zväčšiť Lúpež ako z akčného filmu sa odohrala v... Foto: SITA, Prezídium policajného zboru
prepadnutie Lúpež ako z akčného filmu sa odohrala v Želiezovciach. Lupiči posádku vytiahli z auta a s nožom v ruke od nich žiadali peniaze, ktoré aj dostali. Policajti ihneď rozbehli pátranie a zadržali tri osoby.

Ľuboš Ferus je spolu s ďalšími troma osobami obžalovaný aj v prípade vraždy prvého bossa bratislavských sýkorovcov – Miroslava Sýkoru z roku 1997. Za jeho vraždu mal podľa obžaloby zaplatiť 1,5 milióna slovenských korún.

Minulý rok na súde v tejto veci vypovedal tiež Mikuláš Černák, bývalý bos banskobystrického podsvetia. Vo svojej výpovedi usvedčil troch z pätice obžalovaných – Ferusa, Richarda B. a Milana M. Podľa Černákových slov mali Sýkoru zastreliť členovia vlastnej skupiny na čele s už mŕtvym Petrom Križanovičom alias Duranom. Urobiť tak mali po roztržke týkajúcej sa nerozdelenia zisku z lúpeže v nitrianskej pobočke VÚB banky z januára 1996.

Oslobodenie napriek trestu na 15 rokov

Vo výkone trestu odňatia slobody bol Ferus len od druhej polovice mája 2013, keď bol predtým právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre na tri roky v kauze cukrovaru. Takzvaná kauza cukrovar, v ktorej bol odsúdený, sa ťahala od roku 1997. Vtedy si aj takmer rok odsedel vo väzbe. Z väzenia ho prepustili na začiatku októbra 2015.

Okrem Ferusa súd oslobodil aj bývalého šéfa piešťanskej kriminálky Milana Kožíka. Ten v rovnakom procese dostal v decembri 2015 za prijímania úplatku a zneužívanie právomocí verejného činiteľa trest na štyri roky a šesť mesiacov. Prípad sa na súd do Banskej Bystrice vrátil z Najvyššieho súdu, kde o ňom rozhodoval senát v zložení z predsedníčky Gabriely Šimonovej a sudcov Aleny Šiškovej a Štefana Harabina. Ten im v máji 2017 odsudzujúce rozsudky zrušil a vec vrátil Špecializovanému súdu na opätovné prejednanie.

Najvyšší súd vtedy konštatoval, že policajné odposluchy a ich prepisy neboli kompletné a mohli u nich dôjsť k manipulácii. Tie pritom podľa obžaloby ako jeden z najväčších dôkazov obžalovaných jednoznačne usvedčujú. Šimonovej senát navyše spochybnil aj svedectvo jedného zo skupiny, ktorý sa k vine priznal. Rozhodnutie o odsúdení by sa podľa senátu nemalo zakladať iba na jeho svedectve.

Týmto rozhodnutím sa pravdepodobne riadil súd aj pri svojom rozhodnutí. Dozorujúci prokurátor však so spochybňovaním tohto svedectva nesúhlasí. „Podľa môjho názoru sa nemenila dôkazná situácia, svedkovia odpovedali aj po vrátení najvyšším súdom takisto a usvedčujú oboch zo žalovaných skutkov,“ povedal po vynesení rozsudku prokurátor, podľa ktorého nemožno považovať výpoveď jedného zo spolupáchateľov za nepravdivú, len preto, že svedčil v snahe o zníženie trestu.

V januári 2015 schválil Špecializovaný trestný súd dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzavrel šéf piešťanských piťovcov Róbert Bíly. Za priznanie a spoluprácu s prokurátorom pri usvedčení ďalších spoluobvinených dostal za založenie zločineckej skupiny, vydieranie, lúpež, poškodzovanie cudzej veci, poisťovací podvod a podplácanie osem rokov vo väznici s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Práve jeho výpoveď pomohla Ferusa usvedčiť.

Meno Ferusa sa v minulosti skloňovalo aj s rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre a v kauze podvodu s diaľničnými nálepkami, ktorú zase riešil Krajský súd v Bratislave a predtým Okresný súd Bratislava 1. Napokon ho súdy spod obžaloby právoplatne oslobodili. Ľuboš Ferus sa v minulosti veľmi rázne pred novinármi ohradzoval pred označovaním za bosa nitrianskeho podsvetia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #okresný súd #lúpežné prepadnutie #Ľuboš Ferus