Komisia UMB skúmala Dankovu 'rigorózku': Výsledok zrejme potvrdí podozrenia

Účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici po viac ako jeden a pol mesiaci skončila skúmanie rigoróznej práce predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS).

02.01.2019 15:39 , aktualizované: 16:06
parlament, Andrej Danko, SNS Foto: ,
Predseda Národnej rady SR a koaličnej SNS Andrej Danko.
debata (288)

Ako konštatuje Denník N, komisia vypracovala o svojich zisteniach správu, ktorá ale zatiaľ nie je oficiálna. Podľa aktuálnych informácií je výsledok skúmania komisie „do veľkej miery podobný“ zisteniam, ktoré sa o Dankovej práci objavili minulý rok a teda sa potvrdilo podozrenie, že práca Andreja Danka je teda plagiát.

„Môžem povedať len toľko, že výsledok je do veľkej miery podobný doterajším zisteniam,“ vyhlásil pre denník podpredseda Akademického senátu a člen účelovej komisie Jozef Michal Mintál.

Komisia skúmala okrem Dankovej práce aj ďalšie publikácie. Ich presný počet a ani názvy nie je známy. Výsledky preverovania Dankovej rigoróznej práce komisiou budú známe zrejme až po 11. januári, nakoľko do tohto dátumu Senát UMB zaviazal členov komisie mlčanlivosťou, konštatuje denník.

„Správu odovzdáme predsedovi univerzitného senátu Miroslavovi Krystoňovi, ktorý ju bude prezentovať na mimoriadnom rokovaní senátu 11. januára,“ povedal Mintál. Výsledky preverovania v tejto chvíli poznajú deviati členovia komisie. Rektor univerzity Vladimír Hiadlovský, dekani fakúlt a verejnosť sa s kompletnými výsledkami oboznámia až po hlasovaní senátu.

Odvolávanie ustál

Danko v novembri minulého roka ustál hlasovanie o jeho odvolaní pre kauzu rigoróznej práce. V tajnom hlasovaní o jeho zotrvaní na poste predsedu parlamentu bolo za 61 z 90 prítomných poslancov. Na odvolanie bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Proti bolo 26 poslancov, jeden sa zdržal hlasovania. Dva hlasovacie lístky boli neplatné.

Knižnica UMB v banskej Bystrici.
Knižnica UMB v B. Bystrici.
+2Rigorózna práca Andreja Danka.

„Opakovane vyhlasujem, že som všetko v roku 2000 v Banskej Bystrici absolvoval,“ zdôraznil Danko počas svojho prejavu a vysvetlil, že sa zúčastnil na písomnej aj ústnej časti rigoróznej skúšky a jeho prácu skúmali štyria pedagógovia. Ich mená nezverejnil. „Hádam si nemyslíte, že 24-, 25-ročnému chlapcovi z dediny v tom období by niekto titul len tak daroval,“ obhajoval sa politik.

„Viem, že to nie je žiadne vedecké dielo. A taká ambícia pri rigoróznej práci ani nie je,“ myslí si Danko, podľa ktorého nešlo o plagiát, ale kompilát, čo malo byť podľa neho v súlade s pravidlami. Doplnil, že rigorózna komisia univerzity bez námietok uznala jeho skúšku.

Opozícia sa pokúsila Danka odvolať už 6. novembra. Vtedy podržala predsedu parlamentu koalícia a jej poslanci nezahlasovali za schválenie programu mimoriadnej schôdze, tým bola rovno ukončená a k hlasovaniu o samotnom odvolaní nedošlo.

Predseda NR SR Andrej Danko SNS)  počas...
Podpredsedovia NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd)...
+5Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vystúpil v...

Most-Híd sa hlasovania zdržal

Koaličný Most-Híd už pred samotným hlasovaním avizoval, že sa nezúčastní na hlasovaní o návrhu na odvolanie. „Poslanci strany Most-Híd dodržujú koaličnú dohodu. Nemyslíme si, že funkčná vláda a stabilita Slovenska má závisieť na funkciách jednotlivcoch a/alebo ich osobných zlyhaniach,“ uviedla strana v stanovisku.

Most-Híd pred pár dňami v súvislosti s kauzou rigoróznej práce uviedol, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžil kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Predseda Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.

Martin Poliačik a Béla Bugár sa vyjadrujú k odvolávaniu Andreja Danka.
Video

Celú prácu na schôdzi nepredložil

Andrej Danko na úvod mimoriadnej schôdze uviedol, že opozícia podľa neho bez dôkazov manipuluje verejnosť. Opakoval, že v Banskej Bystrici, kde robil rigoróznu skúšku, všetko absolvoval. Tvrdil, že nevydiera koalíciu a vládu nerozbije pre opozíciu.

Dankov hovorca Tomáš Kostelník počas schôdze priniesol vytlačené stránky s odkazmi na odbornú literatúru, ktorú podľa neho predseda parlamentu použil v rigoróznej práci a majú dokazovať, že nejde o plagiát. Priniesol aj poznámky, ktoré sú podľa neho prípravou na obhajobu práce. Celú rigoróznu prácu Danko nedodal.

Andrej Danko sprístupnil poznámky a časti... Foto: Reprofoto: Ivan Majersky
Danko, rigorózna práca Andrej Danko sprístupnil poznámky a časti rigoróznej práce, ktoré majú dokazovať, že nejde o plagiát.
Video
288 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #plagiát #Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici #rigorózna práca #UMB