Sneh komplikuje dopravu na Slovensku

Severné Slovensko aj v noci a v piatok (4.1.) miestami očakávalo tvorbu snehových jazykov a závejov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke upozornil: "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity." SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa pre viaceré okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja, s platnosťou do piatka 9.00 h.

03.01.2019 10:49 , aktualizované: 04.01.2019 06:11
SR Liptovská Osada autobus nehoda počasie... Foto: ,
Nehoda autobusu pri Liptovskej Osade si vyžiadala jednu zranenú osobu.
debata (73)

Mimoriadna situácia v okrese Námestovo

Mimoriadna situácia, ktorú v súvislosti s intenzívnym snežením a víchricou vyhlásili vo štvrtok viaceré obce Námestovského okresu, vo večerných hodinách vo štvrtok trvala. Oravskí starostovia hlásili, že počasie je premenlivé. Na území viacerých obcí napadlo vo štvrtok ďalších niekoľko desiatok centimetrov snehu. Najviac, až 84 centimetrov meteorológovia namerali v Oravskej Lesnej.

Obyvateľov Mútneho potrápilo vo štvrtok okrem sneženia a silného vetra aj viacero stromov, ktoré popadali na cestu. Starosta Marián Murín pre TASR povedal, že v teréne sa momentálne pohybuje sedem až osem kusov techniky. Musím povedať, že je to neskutočné. Za 24 hodín napadlo 70 centimetrov snehu, čo je vážne dosť. Myslím si však, že situáciu zvládame k spokojnosti občanov. Za osem zím, počas ktorých som starostom, sme ešte nemali takú situáciu, ktorú by sme nezvládli. Sú okamihy, keď prestane snežiť, ale o desať minút je to tu znova, do toho stále fúka vietor. Sneh je sypký, tvoria sa záveje. Odhrniete cestu a hneď je to späť, takže máme čo robiť, priblížil.

Video

Intenzívne sneženie skomplikovalo život aj v ďalších obciach. V Oravskej Polhore majú o 18. hodine zasadnutie krízového štábu. Podľa starostu Michala Strnála sa však situácia postupne upokojila a prestalo snežiť. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia v noci. Ak bude tak ako teraz, zajtra ráno odvoláme mimoriadnu situáciu, uviedol.

V Rabči bola podľa starostu Júliusa Pitáka situácia veľmi zlá. V stredu (2. 1.) snežilo celý deň a celú noc. Snežilo aj dnes. Miestne komunikácie, ktorých máme do 40 kilometrov, si odhrnieme sami. Obecné stroje však na všetko nestačia, pomáhajú aj externisti, informoval s tým, že za uplynulé hodiny napadlo na území obce približne 50 centimetrov nového snehu.

Snehový pluh počas sneženia v bratislavskej...
Odhŕňanie snehu v Bratislave.
+28Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení.

Sneží, nesneží, idem!

Na sociálnej sieti sa objavilo video bezohľadného vodiča, ktorý vo východoslovenskej obci Mokroluh svojou jazdou ohrozoval iných účastníkov cestnej premávky.

Svedkyňa celej udalosti podľa stránky Online Bardejov uviedla, že „celú kolónu takto obehol a autá mal stále v protismere…“. Posúďte počínanie vodiča sami.

Obec Malatiná zatiaľ mimoriadnu situáciu nevyhlásila. Starosta Zdenko Kubáň čaká, ako sa situácia vyvinie v nasledujúcich hodinách. Ráno som hovoril s cestármi, aby prišli rozšíriť cestu, pretože vietor zavial snehom jeden jazdný pruh na hlavnej ceste. Veľmi nám tu zafukuje, záveje dosahujú výšku vyše metra, opísal.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách celkom v ôsmich obciach v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť a Zubrohlavu. V Žilinskom kraji okrem toho vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá, Terchová a Skalité na Kysuciach.

Nehoda autobusu pod Donovalmi

V katastri obce Liptovská Osada v okrese Ružomberok v smere na Donovaly zišiel z cesty autobus, v ktorom sa viezlo 15 cestujúcich a vodič. Na mieste zasahujú záchranári aj hasiči, ktorí pôvodne informovali až o 15 ľahko zranených.

„Po príchode posádok boli všetci cestujúci mimo vozidla. Posádka rýchlej zdravotníckej pomoci Liptovská Osada ošetrila pacientku s ľahkými poraneniami v oblasti hornej končatiny a previezla ju do nemocnice v Ružomberku. Ostatní cestujúci boli bez zranení,“ uviedla hovorkyňa skupiny Falck Katarína Načiniaková.

Autobus zišiel z cesty a zostal opretý naboku. Na miesto smeruje ťažká technika HaZZ, ktorá sa pokúsi havarovaný autobus vrátiť späť na vozovku.

Hasiči posielajú ťažkú techniku

V súvislosti so situáciou vyslal Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) do najzasiahnutejších lokalít Slovenska potrebnú techniku, ktorá zabezpečí priechodnosť ciest do ohrozených obcí. Ako ďalej agentúru SITA informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, hasiči zo Záchrannej brigády v Žiline budú so špeciálnou technikou nasadení v katastri obce Oravská Lesná a Skalité. Dobrovoľný hasičský zbor Pole s pásovým transportérom bol zase vyslaný do Námestova.

„Svoju základňu opustilo aj niekoľko hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom, ktorí s pásovým transportérom a traktorom – bagrom smerujú do katastra obce Ždiar, okres Poprad. Priechodnosť ciest sa budú hasiči snažiť udržať aj z dôvodu nevyhnutného prevozu pacientov, liekov a zásobovania do a zo zasiahnutých obcí,“ uviedla Farkasová.

Mimoriadna situácia aj pod Tatrami

V obci Ždiar vyhlásili rovnako mimoriadnu situáciu, problémy tam podľa starostu Pavla Bekeša robí najmä silné sneženie, ktoré v oblasti prevláda už od nového roka. Zároveň veľmi silno fúka, komplikovať sa to najviac začalo v stredu (2.1.) okolo 16. hodiny, kedy sa zintenzívnilo sneženie aj vietor. Obecné cesty máme zaviate, niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu, priblížil.

zväčšiť Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení. Foto: SITA, Polícia SR
ždiar Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení.

Situáciu podľa neho nezľahčujú ani odstavené autá turistov, ktorí prišli do oblasti lyžovať. Tie vytvárajú barikády na obecných cestách, ktoré sa preto nedajú upraviť. Upchala sa nám aj hlavná cesta cez obec smerom na Poľsko, sú tu dokonca aj odstavené kamióny, ktoré tu nemajú čo robiť, autá sa šmýkajú, komplikuje nám to aj zásobovanie, doplnil starosta. Vyzval všetkých obyvateľov, aby pomohli turistom tieto autá odstrániť, to sa čiastočne podarilo nadránom.

"Zostáva nám ešte asi kilometer cesty sprejazdniť, ale momentálne si s tým nevieme dať rady. Je tu množstvo snehu, je to schodné, ale cesta sa zužuje, pretože už nemáme kde tie masy odhŕňať, čo nám veľmi komplikuje život. Preto sme aj vyhlásili mimoriadnu situáciu, zdôvodnil Bekeš. Problémy sú podľa neho v rámci celej obce, najvážnejšia situácia je však v odľahlejších častiach.

V oblasti platí výstraha 2. stupňa pred snežením a silným vetrom aj na štvrtok, takže mimoriadna situácia v Ždiari potrvá, až kým sa počasie neupokojí. Pre tých turistov, ktorí u nás teraz sú, je to určite zážitok, pretože tu panuje naozaj pravé zimné počasie. Pre nás to jednoduché nie je, ale to je život na horách, konštatoval starosta.

Zo snehovej nádielky sa tešia aj v miestnych lyžiarskych strediskách. Odhadujem, že od stredy napadlo aj pol metra snehu, takže nám to vyhovuje. Čím viac snehu, tým lepšie zjazdovky, dodal šéf strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš.

Keď lopata nestačí

Výdatná snehová nádielka potrápila aj najvyššie položenú celoročne otvorenú chatu na Slovensku Téryho chatu.

V Bratislave obnovili premávku nektorých liniek MHD

V Bratislave postupne obnovujú premávku viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorá bola prerušená po predchádzajúcom hustom snežení. Informuje o tom webová stránka imhd.sk.

Obnovená bola premávka liniek 20, 23, 26, 36 a 123 na Agátovej ulici. Linka 41 podľa možností opäť premáva cez Drotársku cestu a opäť až na Hlavnú stanicu. „Pred 16.00 h začali na linke 207 premávať tri trolejbusy zo šiestich. Naďalej treba počítať s výrazne obmedzenou premávkou,“ uvádza imhd.sk.

Neúspešný bol podľa stránky pokus o obnovenie premávky trolejbusov na Dlhé Diely. Naďalej nepremáva linka 64. Pre nezjazdnosť cesty nepremávajú linky 23, 30, 63 a 123 v Lamači od Vrančovičovej cez Podháj na konečnú Lamač. Kĺbové autobusy sa otáčajú na kruhovej križovatke na Hodonínskej za Lamačom, krátke premávajú od Vrančovičovej priamo na konečnú Lamač, doplnilo imhd.sk

SHMÚ varuje pred vetrom a snežením

Na viacerých miestach na severe Slovenska snehová nádielka dosahuje 30, miestami aj 80 centimetrov (cm). Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého má husté sneženie pokračovať.

Najviac snehu – 84 cm meteorológovia namerali v Oravskej Lesnej. Sú však presvedčení, že na Kysuciach a Orave môžu byť aj lokality, kde nasnežilo viac. Väčšie úhrny zrážok zaznamenali napríklad v Oravskej Polhore, kde však nemajú zariadenie na meranie hrúbky snehovej pokrývky. Podľa portálu imeteo.sk v Oravskej Lesnej husto sneží už dva dni bez prestávky. „V obci sú však obyvatelia na nádielky snehu zvyknutí a vedia sa s ním popasovať. Aj napriek masám nového snehu sú cesty odhrnuté a sprístupnené sú takmer všetky ulice,“ opisuje portál. Kalamitný stav tam zatiaľ nevyhlásili.

Podobná meteorologická situácia bude podľa SHMÚ pretrvávať. Treba sa preto pripraviť na ďalšiu snehovú nádielku, predovšetkým na severe. V tejto súvislosti vydal ústav pre viacero severných okresov výstrahu pred snežením. Platiť má do 18. h.

Sneh komplikuje dopravnú situáciu v Bratislave.... Foto: Pravda, Ivan Majerský
počasie, doprava, sneženie, Sneh komplikuje dopravnú situáciu v Bratislave. Na Rožňavskej ceste došlo aj k dopravnej nehode.

Horské priechody sú stále uzatvorené

Uzatvorený horský priechod (HP) Donovaly pre vozidlá nad 10 m dĺžky pre husté sneženie a zo strany Banskej Bystrice uzavretý aj HP Šturec pre rovnaké vozidlá, avizuje aktuálna informácia Slovenskej správy ciest, ktorú zverejnila pred 9.30 h na stránke zjazdnost.sk.

Na vozovkách ciest nižších tried v Banskobystrickom kraji v okolí obvodov Hnúšťa a na ceste II/531 v okrese Rimavská Sobota sa vyskytuje zľadovatený sneh.

Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na HP Čertovica. Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 200 m v lokalitách Šturec a Donovaly. Cesta II/584, úsek Srdiečko – Bystrá je prejazdná len so snehovými reťazami.

Terchová: Záveje a neprejazdné cesty trápia domácich i chatárov

Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia aj obyvateľov a chatárov v Terchovej. Problematické bolo dostať sa najmä do tamojších trvalo obývaných osád, ktoré sa nachádzajú vo vyšších polohách a rekreačných chát. Mimoriadnu situáciu v obci vyhlásili vo štvrtok dopoludnia, odvtedy sa do odpratávania snehu zapojila aj ďalšia technika od fyzických osôb a podnikateľov.

„Niektoré osady, ktoré boli odrezané od miestnej komunikácie, už sú na tom už lepšie. Situácia sa mení každú chvíľu, raz je viac sneženia, raz menej. Snažíme sa robiť, čo môžeme. V uplynulých hodinách a dňoch napadlo v obci asi pol metra snehu, na kopcoch aj viac,“ opísal aktuálnu situáciu v Terchovej starosta Jozef Dávidík.

Problémom bolo najmä dostať sa do osád vo vyšších oblastiach, ktoré sú trvalo osídlené hlavne seniormi, či do celoročne obývaných rekreačných objektov. Počasie sa podľa starostu neustále mení. „Ide to takými vlnami, otázka je, čo ďalej. Mrákavy sa väčšinou prihrnú zo strany od Kysúc. Technika je rozptýlená po celej dedine, robíme v Bielom Potoku, ale aj v Struhárni, Šípkovej a v osadách, ktoré sú vysoko. Viac-menej sú už sprejazdnené, no prejde technika a o chvíľu je znova zasypaná cesta,“ dodal.

Horskí záchranári túry neodporúčajú

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje všetkých návštevníkov horských oblastí, aby vzhľadom na pretrvávajúce mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom teréne.

Ako informuje HZS na webových stránkach, v polohách nad 1 500 m.n.m. sa stále očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h). Silný výskyt vetra sa očakáva vo Vysokých, Nízkych, Západných Tatrách i v Malej i Veľkej Fatre. Vo všetkých horských oblastiach je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo – tretí stupeň.

Polmetrová nádielka snehu v kombinácii s vetrom spôsobuje zvyšovanie lokálneho lavínového nebezpečenstva. „Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Najrizikovejšie sú najmä záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie. Vymenovať konkrétne názvy dolín by bolo zdĺhavé, len v Tatrách sú ich stovky,“ uviedol pre agentúru SITA Jozef Janiga z HZS. Horskí záchranári preto neodporúčajú túry do vysokohorského prostredia.

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zatiaľ zjazdné

Všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné. V niekoľkých úsekoch sa na vozovke nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu do jedného až troch centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Vrstva čerstvého až kašovitého snehu na vozovke sa nachádza v úsekoch D1 Martin- Turany, D1 Ivachnová – Štrba, D1 Matejovce – Jánovce, D3 Svrčinovec – Poľana – Skalité, úseku R3 Trstená – Tvrdošín, R3 Sedliacka Dubová – Široká a R3 obchvat Hornej Štubne.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dopravná nehoda #Orava #sneh #Kysuce #snehová kalamita #sneženie #dopravná situácia