Gombitová chce odstúpiť z ankety Najväčší Slovák, RTVS sa obráti na BBC

Speváčka Marika Gombitová nečakala, že by sa v ankete RTVS Najväčší Slovák dostala do prvej desiatky.

03.01.2019 22:15 , aktualizované: 04.01.2019 12:45
Marika Gombitová Foto: ,
Speváčka Marika Gombitová.
debata (116)

Sama som očakávala, ktoré osobnosti našej histórie získajú najväčšiu podporu v ankete „najväčších“ Slovákov, a vlastné umiestnenie v prvej desiatke bolo pre mňa veľkým prekvapením. Preto som sa rozhodla prenechať miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná," uviedla Gombitová vo vyhlásení.

Speváčka je dojatá z podpory v ankete Najväčší Slovák, ktorej galavečer na Nový rok odvysielala RTVS. „Ďakujem za hlasy, ktoré ste mi adresovali, a teším sa na stretnutia s vami,“ uzavrela vyhlásenie.

RTVS sa obráti na BBC

Odstúpenie Gombitovej zo súťaže budú jej tvorcovia musieť prekonzultovať s vlastníkom formátu. Pre TASR to uviedla v piatok Silvia Turnerová zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS.

„RTVS zaregistrovala vyjadrenie Mariky Gombitovej o jej úmysle odstúpiť z ankety. Najväčší Slovák je licencovaný program, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Z tohto dôvodu je potrebné, aby sme takýto výrazný zásah, akým zmena finálovej desiatky jednoznačne je, konzultovali s vlastníkom formátu,“ informovala.

Gombitová nešpecifikovala, komu svoje miesto prenecháva. Hneď za prvou desiatkou, na 11. mieste, skončil v ankete vojak Jozef Gabčík, ktorý sa roku 1942 podieľal na atentáte na Reinharda Heydricha.

Anton Hrnko (SNS) zase žiada verejnoprávnu televíziu, aby z prvej desiatky vylúčila Jánošíka. Otázne je, či obe želania bude RTVS rešpektovať a či jej vôbec takéto zmeny štatút ankety umožňuje.

Niekoho poburuje, že Slováci vyzdvihujú svoje pop-ikony, tvrdí sociologička Kusá

Video
116 debata chyba
Viac na túto tému: #Marika Gombitová #Najväčší Slovák