Mimoriadnu situáciu hlási 14 obcí, Chatu pod Rysmi zasypala lavína

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách aj v Rabčiciach na Orave a aj v Krásne nad Kysucou. Celkový počet obcí v okrese Námestovo, ktoré momentálne bojujú so snehovou kalamitou, tak stúpol na deväť.

04.01.2019 07:32 , aktualizované: 18:20
sneženie Foto: ,
Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas sneženia.
debata (56)

Na odstránení kalamity v Rabčiciach pracuje päť traktorov aj ďalšia technika. Nasadených je osem ľudí a štyria zhadzujú sneh zo strechy telocvične. Podľa starostu Jozefa Slovíka sa počasie upokojilo a v súčasnosti dočisťujú niektoré úseky ciest. Za posledných 24 hodín napadlo v Rabčiciach okolo 50 až 60 centimetrov sne­hu.

„Máme lazovité osídlenie, takže napríklad ku trom chalupám vedie kilometer miestnej komunikácie. Takýchto osád máme asi päť, zafúkava ich cez voľný terén. Keď prešiel traktor, o hodinu musel ísť nanovo, lebo to bolo opäť zafúkané. Aktuálne pokračujeme v odpratávaní snehu. Potrebujeme rozšíriť cesty, aby boli prístupné pre záchranný systém,“ povedal pre TASR.

Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...
Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...
+18Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...
Video

Popoludní vyhlásili mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami aj v Krásne nad Kysucou v okrese Čadca. „V súčasnosti na odstraňovaní snehovej kalamity pracuje približne 25 ľudí, využívame osem kusov vlastnej techniky a päť áut sme si požičali od súkromníkov. Okrem nákladných áut používame aj ručné frézy na čistenie chodníkov,“ uviedol pre agentúru SITA primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Ako vyplynulo zo slov primátora Grapu, súčasťou mesta je aj 33 osád a z mnohých sa chatári a chalupári nevedia dostať. „Zabezpečujeme osadu u Šustkov, kde je otec so synom a potrebujú ísť za matkou. Chatári a chalupári, ktorí tu trávili vianočné sviatky, sa z osád chystajú na odchod, zabezpečujeme pre nich prejazdnosť ciest. Zatiaľ je neprejazdná osada Gašov a Šurábov, pričom pracujeme na sprístupnení i týchto komunikácií,“ doplnil Grapa. Sneh z týchto oblastí vyvážajú nákladné autá zatiaľ na mestské pozemky priamo v Krásne nad Kysucou.

Na Kysuciach vyhlásili mimoriadnu situáciu snehovej kalamity zatiaľ obec Skalité a mesto Krásno nad Kysucou. Na území Žilinského kraja je vyhlásená mimoriadna situácia v 14 obciach. Na Orave ju vyhlásilo deväť obcí, tri v okrese Žilina a dve na Kysuciach.

Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť, Zubrohlavu a Rabčice. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.

Medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami sa dá prejsť

Cestu medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami sa podarilo sprejazdniť. V okrese naďalej fúka na mnohých miestach nárazový vietor. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pre oblasť Poprad Marián Barilla.

„Situácia sa veľmi nezmenila, ale ten vietor postupne stráca na intenzite a očakávame, že v nočných hodinách by mal ustať už definitívne,“ vysvetlil. Cesty v Kežmarskom okrese sú zjazdné. „Stále sa vo zvýšenej miere venujeme úsekom, ktoré sú postihnuté týmto silným nárazovým vetrom a tvorbou snehových závejov a jazykov,“ doplnil.

Sprejazdnili Bielovodskú a Javorovú dolinu

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru SR, v oblasti Vysokých Tatier sa hasičom podarilo sprejazdniť Bielovodskú a Javorovú dolinu na zásobovanie lesných robotníkov. Momentálne sú hasiči s ťažkou a vyslobodzovacou hasičskou technikou v obci Tatranská Kotlina, kde budú do zotmenia odstraňovať nánosy snehu v okolí rodinných domov. O ďalšom rozmiestnení hasičskej techniky sa rozhodne v sobotu na zasadnutí krízového štábu mesta Vysoké Tatry.

Chatu pod Rysmi zasypalo

Horská záchranná služba (HZS) uviedla na svojom facebooku, že svedkovia nahlásili pád lavíny spod Ťažkého štítu, ktorá zasiahla Chatu pod Rysmi. „Odtrh lavíny mal výšku približne 2 metre, šírku približne 300 m a dĺžku približne 400 m. V chate sa našťastie v tom čase nikto nenachádzal, strechu chaty zasypalo snehom, ale lavína nespôsobila veľké škody,“ uvádza HZS.

Obce sa chystajú na ďalšie sneženie

Cesty na Orave sú aktuálne prejazdné. Problematické sú však horské priechody, kde sa tvoria jazyky aj vysoké snehové mantinely. Riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Jozef Oršuliak v piatok pre TASR povedal, že snehové steny sa snažia odstrániť nakladačmi a ťažšími mechanizmami.

„Je to napríklad Malatiná, Sihelné, Mútne, Príslop či Oravská Lesná. Sú tam mantinelmi zúžené vozovky, pretože snehu je veľa. Inak sú cesty zjazdné bez problémov. Teraz sa trošku ukázalo slniečko, tak dávame dokopy mechanizmy a sypače, na ktorých sú poruchy. Hlásia znova sneženie, tak sa na to pripravujeme,“ priblížil.

Jeden zo sypačov skončil v nočných hodinách v priekope pri obci Hruštín. „Záchranný systém ho príde vytiahnuť. Inak je všetka technika vonku. Sem tam sa niečo pokazí, ale dáme to rýchlo dokopy,“ uviedol s tým, že aktuálne sa pokúšajú odstrániť vrstvu snehu na cestách druhej a tretej triedy.

Za pomoci ťažšieho mechanizmu sa v uplynulých hodinách podarilo rozhrnúť sneh po krajoch cesty do Malatinej. Podľa starostu Zdenka Kubáňa je v piatok po kalamite slnečno, bezvetrie a nesneží. „Teraz je to dobré. Včera (3. 1.) a predvčerom (2. 1.) to bola kalamita, no dnes to je už rozprávková krajina. Cesta je rozhrnutá poriadne, už nemáme metrový závej a už nás tak rýchlo nezafúka. Predpokladám, že by večer muselo veľmi snežiť, aby sa na situácii niečo zmenilo. Cesta je široká, prejazdná a uvidíme, čo sa bude diať ďalej,“ uzavrel.

Počasie drží Slovensko stále v strehu

Poveternostná situácia na severe Slovenska sa v noci zo štvrtka na piatok výrazne nezmenila, SHMÚ vydal výstrahy pred snežením na severe a západe krajiny. V Ždiari hlásia dvojmetrové snehové mantinely.

Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR Terchová snehová kalamita ZAX Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia aj obyvateľov a chatárov v Terchovej.

Pre sever vyhlásil SHMÚ aj výstrahy pred závejmi a snehovými jazykmi.

Výstraha platila do piatka 9.00 h. Týkala sa Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Sneženie by v piatok podvečer malo zasiahnuť Bratislavský, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha prvého stupňa platí od piatka 18.00 h. „Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity – dopravu a pohyb osôb,“ informujú meteorológovia.

V niektorých okresoch sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom ojedinele spadne od 20 do 30 centimetrov nového snehu.

Podľa ranných informácií centra dopravných informácií Stella Centrum sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku D3 Svrčinovec – Poľana – Skalité, kde je na vozovke miestami čerstvý sneh do 3–5 cm a úsekov R3 Trstená – Tvrdošín a Sedliacka Dubová – Široká, kde je na vozovkách miestami kašovitý snehu do 2 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek južného Slovenska je prevažne suchý až mokrý. Na severnej polovici Slovenska sú vozovky prevažne pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1–5 cm. Na cestách III. triedy v obvodoch Námestovo, Haligovce a Malý Lipník je na vozovke čerstvý až utlačený sneh hrúbky 5–10 cm.

Snehový pluh počas sneženia v bratislavskej...
Odhŕňanie snehu v Bratislave.
+28Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení.

So zľadovateným snehom musia vodiči aktuálne rátať na cestách na severe okresov Rimavská Sobota a Revúca. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

V Rimavskosobotskom okrese je zľadovatený sneh hrubý jeden centimeter na niektorých miestach horského priechodu Zbojská nad Tisovcom na ceste I/72. Rovnaké snehové podmienky cestári hlásia aj na ceste II/531 od Tisovca po hranicu okresov Revúca/Brezno.

Hasiči zasahovali celých 24 hodín

Za posledných 24 hodín v súvislosti s počasím zasahovalo v Prešovskom a Žilinskom kraji 123 hasičov. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Situácia bola podľa Križanovej najvážnejšia v Prešovskom kraji, kde v súvislosti s hustým snežením zasahovalo 69 príslušníkov s 26 kusmi techniky 20-krát. „Príslušníci zasahovali najmä pri dopravných nehodách, vyslobodzovaní vozidiel a odstraňovaní prekážok z cestných komunikácii,“ uviedla.

V Žilinskom kraji boli hasiči a členovia dobrovoľných hasičských zborov obce (DHZO) vyslaní k 15 udalostiam. Podľa informácií HaZZ išlo najmä o zásahy súvisiace s dopravnými nehodami a o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácii, elektrického vedenia a zaparkovaných motorových vozidiel.

„V Žilinskom kraji zasahovalo celkom 54 príslušníkov a 17 členov DHZO s 23 kusmi techniky. Hasiči tiež pomáhali pri zabezpečovaní priechodnosti ciest v obciach a oblastiach, ktoré sú najviac zasiahnuté hustým snežením ako Skalité, Námestovo, Oravská Lesná a Ždiar,“ dodala Križanová.

VIDEO: Sneh skomplikoval vo štvrtok dopravnú situáciu v Bratislave
Video

Problémová situácia na bratislavských cestách sa opakuje aj v piatok. Na Trnavskej ceste opäť došlo k autonehode.

Situácia na Trnavskej ceste v Bratislave,... Foto: Pravda.sk
Trnavská cesta, zrážka, sneh Situácia na Trnavskej ceste v Bratislave, 4.1.2019. Vodič pravdepodobne podcenil stav vozovky.
Ranná situácia na Trnavskej ceste v Bratislave,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
nehoda, bratislava, sneh, auto Ranná situácia na Trnavskej ceste v Bratislave, 4.1.2019. Vodič pravdepodobne podcenil stav vozovky.

V Ždiari nemajú sneh kam odhadzovať

Mimoriadna situácia v obci Ždiar v popradskom okrese trvá aj naďalej, v noci na piatok tam napadlo ďalších približne 20 centimetrov snehu. Uviedol to starosta Ždiaru Pavol Bekeš s tým, že na niektorých miestach sú pri cestách aj viac ako dvojmetrové mantinely snehu, najväčšie sú na prístupovej ceste do obce smerom od Poľska z lyžiarskeho Strednica.

Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení. Foto: SITA, Polícia SR
ždiar Dopravná situácia na ceste v Ždiari po snežení.

„Vo štvrtok poobede trochu prestalo snežiť, tak sa nám podarilo porozširovať cesty na hlavnom prieťahu, vyčistili sme niektoré parkoviská. Na noc sme nasadili štyri mechanizmy a pokračovali v práci. Máme tu strašne veľké mantinely, nemáme kam vyhŕňať sneh, takže sme to uvoľňovali. Snežilo nám ale celú noc, takže mimoriadna situácia trvá, pretože musíme ďalej odhŕňať,“ priblížil Bekeš. Dodal, že zatiaľ všetko zvládajú v rámci možností, hoci situácia je naďalej komplikovaná, najmä pre chýbajúci chodník cez obec. Po zúženej vozovke tak chodia peší i vozidlá a zimnú údržbu sťažujú aj autá turistov odstavené na ceste.

Azda prvýkrát za niekoľko rokov si môžu návštevníci Ždiaru užiť v tamojších strediskách lyžovačku na prírodnom snehu, všetky svahy sú po nočnom snežení pripravené.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil starosta Ždiaru vo štvrtok (3.1.) ráno, kedy tam obec zasiahlo silné sneženie a niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sneh #snehové jazyky