Gál si 'preklepne' sporné zmluvy na školstve

Rezort spravodlivosti spochybňuje zmluvy ministerstva školstva za vyše 30 miliónov eur. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si preto vyžiada a preskúma právnu analýzu, na základe ktorej rezort školstva podpísal zmluvu o stimuloch bez zaregistrovania sa do Registra partnerov verejného sektora (RPVS). "Následne dôkladne posúdime celú záležitosť," uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

04.01.2019 14:47 , aktualizované: 17:57
Martina Lubyova, ministerka, školstvo, TB k... Foto: ,
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.
debata (27)

Dotácie zo štátneho rozpočtu majú dostať firmy ako stimul na výskum a vývoj. Školstvo tvrdí, že zákon neporušilo. No Most-Híd pripúšťa, že táto téma sa dostane aj na budúcotýždňovú koaličnú radu.

Pred sviatkami ministerstvo zverejnilo zmluvy za 33,4 milióna eur, ktorými šéfka rezortu Martina Lubyová (nom. SNS) pridelila 30 firmám dotácie zo štátneho rozpočtu na výskum a vývoj. Pochybnosti o rozdelení peňazí má SaS. Poukázala, že pri piatich firmách chýbajú informácie o tom, že sa v minulosti venovali práve výskumu a vývoju, ďalšie mali nulové tržby, sídlia v obytnom alebo rodinnom dome, nemajú funkčné webstránky. Minimálne sedem firiem nie je zapísaných v registri partnerov verejného sektora, hoci poberajú dotáciu vyššiu ako 250-tisíc eur.

Ministerstvo sa proti obvineniam ohradilo. V piatkovom vyhlásení sa píše, že proces hodnotenia projektov bol nezávislý, odborný a transparentný. „Spolu bolo v procese hodnotenia vypracovaných 174 odborných posudkov,“ spresňuje ministerstvo. Dôkazom toho, že sa hodnotila vedecká kvalita, je podľa rezortu to, že partnermi úspešných podnikateľských projektov je 18 pracovísk vysokých škôl a SAV.

Ďalej ministerstvo vyhlásilo, že sa obráti na všetky firmy s upozornením, aby si splnili povinnosť a zapísali sa do Registra partnerov verejného sektora. Zmluvy však skúmalo aj ministerstvo spravodlivosti a podľa informácií, ktorými disponuje, nie je konanie v súvislosti s podpísaním predmetnej zmluvy v súlade so zákonom.

„Účelom a zmyslom registra partnerov verejného sektora, respektíve tzv. protischránkového zákona, je práve odkryť, kto je tzv. konečným užívateľom výhod subjektu, ktorý sa zapisuje do registra partnerov verejného sektora a zamedziť tak netransparentnému prideľovaniu dotácií. Do registra partnerov verejného sektora sa povinne zapisujú subjekty prichádzajúce do styku s finančnými prostriedkami z verejných zdrojov. Máme za to, že subjekt, ktorý podpisoval predmetnú zmluvu za štát, sa dopustil priestupku, za ktorý je možné udeliť sankciu až do výšky 100-tisíc eur. Štát má právo od takejto zmluvy odstúpiť," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár pripustil, že koaličná rada, ktorá sa zíde na budúci týždeň, bude rozoberať aj túto tému. Dodal, že potrebuje dostať relevantné informácie z ministerstva školstva. „Nedá sa vylúčiť ani zvolanie školského výboru,“ dodal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #investičné stimuly #veda a výskum