Zmenky a teraz objednávka vraždy. Rusko má na krku ďalšiu obžalobu

Na Pavla Ruska podal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave obžalobu. Dôvodom je podozrenie z objednávky vraždy niekdajšej spoločníčky z televízie Markíza Sylvie Volzovej.

04.01.2019 15:33 , aktualizované: 16:16
pavol rusko Foto: ,
Bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko.
debata (179)

Informáciu denníku Pravda potvrdil hovorca Okresného súdu Bratislava II Pavol Adamčiak, ktorý upresnil, že obžalobu na Okresný súd doručili 2. januára. "Súd v predmetnej trestnej veci vykoná prvotné úkony v zmysle trestného poriadku,“ povedal Adamčiak.

Dozor vykonávajúci prokurátor študoval spisový materiál niekoľko týždňov. Po jeho naštudovaní a preskúmaní mal rozhodnúť od ďalšom postupe, teda o podaní, resp. nepodaní obžaloby. Uviedol na začiatku decembra na otázku TASR prokurátor a hovorca KP v Bratislave Michal Šúrek.

Ruskov advokát Marek Para je o podaní obžaloby informovaný len z médií. Ako uviedol pre TASR, k veci sa vyjadrí až po porade so svojím klientom.

Záloha 500-tisíc korún

Exminister hospodárstva podľa uznesenia Krajského súdu v Bratislave odovzdal vykonávateľom chystanej vraždy fotografiu Sylvie Volzovej, jej opis, adresu a informácie o jej zvykoch. Pri žiadosti o likvidáciu obchodnej partnerky mal vyplatiť aj zálohu vo výške 500-tisíc korún (16 597 eur).

Sylvia Volzová na zábere z roku 1998. Foto: TASR, Rudolf Bihary
volzová Sylvia Volzová na zábere z roku 1998.

Na polícii už skôr v celej veci vypovedali Ruskova bývalá manželka Viera, Volzová, bývalá asistentka expremiéra Vladimíra Mečiara Anna Nagyová, Ján Kán, podnikateľ Marian Kočner, šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a ďalší.

Vyšetrovateľ na začiatku decembra navrhol podať obžalobu na Pavla Ruska, ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na KP v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Ruska.

Samotný Rusko spolu so svojim obhajcom Marekom Parom zvolal pred Sviatkami 17. decembra tlačovú konferenciu, na ktorej uviedol, že je absurdné tvrdiť, že zo smrti Volzovej by mal finančný prospech. Polícia ho totiž obvinila, že si v 90. rokoch objednal likvidáciu svojej obchodnej spoločníčky u Mikuláša Černáka.

„Mám pocit a presvedčenie, že celá táto kauza bola účelová,“ povedal ešte 17. decembra 2018 Pavol Rusko o celej kauze.

Video

Podľa Ruska v tomto prípade nesedí viacero tvrdení vyšetrovateľa, ako ani Černáka a Miloša Kaštana, ktorí proti nemu vypovedajú. Keď podľa Ruska v roku 1995 vznikla spoločnosť Markíza Slovakia, ako držiteľ vysielacej licencie podpísala zmluvu so spoločnosťou TV Markíza, ktorá zabezpečovala výrobu televízneho vysielania. Volzová podľa Ruska nikdy nemala podiel v televízii, bola len spolumajiteľkou Markíza Slovakia. Táto spoločnosť mala dostávať 10 % zisku televízie, teda podiel Volzovej bol 5 % ziskov. „Ak toto má byť vysoká majetková hodnota, tak to je na zamyslenie,“ povedal.

Volzová sa necíti bezpečne

V novembri minulého roka na polícii vypovedala samotná Volzová. Vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry na štvorhodinovom výsluchu potvrdila, že pokus o jej vraždu bol reálny. Informácie, že práve ona mala stáť za pokusom o Ruskovu likvidáciu, považuje jej advokát za spôsob obhajoby.

Volzová sa vtedy novinárom vyhla a zamierila späť do Nemecka. „Bola mimoriadne vyčerpaná,“ vysvetlil Kvasnica a priznal, že jeho klientka o publicitu nestojí, pretože sa na Slovensku necíti bezpečne. „Naozaj sa tu necíti veľmi bezpečne,“ podotkol.

„V akom ohrození bola v roku 1997 sa dozvedela od polície, keď bola prvýkrát vypočutá,“ pripomenul advokát. Už v tom čase mala Volzová zažívať pocit nebezpečia, ktorý nedokázala vyhodnotiť. „Nejaké náznaky pociťovala, ale nepripúšťala si to,“ referoval Kvasnica. „Cítila, že ju niekto sleduje. Mozaiku jej to však doplnilo až po tom, čo si pri prvom výsluchu pozrela uznesenie o začatí trestného stíhania,“ zdôraznil. „Ona je presvedčená, že to bolo reálne,“ dodal.

Obvinený spolu s Kočnerom

Exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ TV Markíza čelí takisto s väzobne stíhaným podnikateľom Marianom Kočnerom obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote približne 70 miliónov eur, ktorých podpis Rusko priznal a Marian Kočner sa následne ich vyplatenia domáhal súdnymi žalobami. Pravosť zmeniek od začiatku spochybňovala TV Markíza ako žalovaný v druhom rade. K tejto kauze Rusko povedal dnes len to, že vo veci predložili s advokátom „nové kľúčové dôkazy“.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #obžaloba #Pavol Rusko #Sylvia Volzová #televízia Markíza