Ústavným sudcom chce byť Procházka aj Kresák

Ústavný súd čaká historická obmena. Až deväť z trinástich sudcov vo svojej funkcii vo februári končí. O ich miesta zabojuje 24 záujemcov, tento zoznam sa však môže do pondelka rozšíriť. Medzi kandidátmi sa objavili známe mená.

04.01.2019 17:04 , aktualizované: 18:46
debata (51)

Posledné slovo pri výbere bude mať prezident, ktorý z dvojnásobného počtu parlamentom zvolených kandidátov vymenuje deviatich.

K najznámejším kandidátom patrí predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban, bývalý ústavný sudca Ján Drgonec či sudca Najvyššieho súdu Ján Šikuta. Horúcimi kandidátmi sú tiež poslanec za Most – Híd Peter Kresák alebo bývalý predseda koaličnej, dnes už zaniknutej strany Sieť a advokát Radoslav Procházka, ktorý sa po odchode z politiky uchádzal aj o miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Lexemburgu.

Keďže ústavných sudcov si zvolí koalícia, dospeli sme k názoru, že aj pre dobrého kandidáta by bolo nevýhodou, keby sme ho navrhovali my.
hlavný odborník strany SaS na spravodlivosť Alojz Baránik

Kresák svoj záujem o súdnu funkciu pripúšťal už dávnejšie. Povedal, že ani trojitá nominácia od straníckeho šéfa Bélu Bugára, Právnickej fakulty Univerzity Komenského a Ústavu štátu a práva SAV mu zvolenie nezaručujú. „V tajnej voľbe je to iba na poslancoch a neviem, ako sa rozhodnú, preto nepovažujem za správne vyjadrovať sa k svojim šanciam či prípadnej podpore koalície,“ reagoval pre Pravdu Kresák.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová svoju kandidatúru komentovať nechcela a cez hovorkyňu odkázala, že sa k tejto téme vyjadrí začiatkom budúceho týždňa po oficiálnom zverejnení kompletných informácií. Švecová o necelý rok v októbri v súčasnej päťročnej funkcii končí.

Sídlo Ústavného súdu v Košiciach. Foto: SHUTTERSTOCK
ústavný súd Sídlo Ústavného súdu v Košiciach.

Kandidátov mohli okrem poslancov parlamentu ponúknuť napríklad aj generálny prokurátor, predsedníčka Najvyššieho súdu, predsedníčka Súdnej rady či minimálne päť jej členov, notárska a advokátska komora, ombudsmanka alebo dekani právnických fakúlt.

V zverejnenom zozname je až päť sudcov z Najvyššieho súdu. Jeden z jeho sudcov Dušan Čimo si nemyslí, že by mali byť preferovaní. „Keďže máme trojstupňový systém súdnictva, nemalo by byť pravidlom, že to budú len ľudia z Najvyššieho súdu. Každá právnická profesia môže priniesť obohatenie. Ústavný súd by mal byť rôznofarebný aj v tejto rovine. Dôležité je, aby boli náležite hodnotovo usporiadaní,“ zdôraznil Čimo.

Najsilnejšia parlamentná strana Smer nominanta nepredstavila. „O nikom zatiaľ neviem, ale nevylučujem to. Ja sa nechystám navrhnúť nikoho,“ uviedol Robert Madej zo Smeru. Nevylúčil ani, že o funkciu zabojuje predseda strany Robert Fico. „Nemôžem hovoriť za ostatných,“ doplnil. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pripustil, že ich strana bude mať kandidáta, preferujú však, aby ho navrhla odborná právnická obec. „SNS zatiaľ svoju nomináciu konzultuje, ešte to nemáme navzájom odsúhlasené. Ideálne by bolo, keby kandidátov politické stany nenominovali, ale zvažujeme, že niekomu kandidatúru odporučíme,“ vysvetlil Paška.

SaS nikoho nenavrhne

Najsilnejšia opozičná strana SaS pred časom vyzvala občanov, aby ju upozornili na právnikov nespochybniteľných morálnych kvalít, ktorých by mohla navrhnúť a podporiť. Hlavný odborník strany SaS na spravodlivosť Alojz Baránik potvrdil, že strana nikoho nakoniec navrhovať nebude. „Keďže ústavných sudcov si zvolí koalícia, dospeli sme k názoru, že aj pre dobrého kandidáta by bolo nevýhodou, keby sme ho navrhovali my,“ dodal Baránik.

Generálna prokuratúra svoju nomináciu nepotvrdila, na koniec lehoty pre podávanie kandidátok chce počkať predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.

Podľa neoficiálnych informácií v pondelok predloží viaceré mená Slovenská advokátska komora (SAK). „Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory vyberá možných kandidátov na sudcov Ústavného súdu formou tajnej voľby. Následne budú títo kandidáti informovaní o výsledku voľby a ak udelia súhlas a dodajú potrebné dokumenty, budú prostredníctvom SAK predložení Národnej rade. Vzhľadom na to, že celý tento proces ešte neprebehol, nebudeme ich mená zverejňovať,“ reagovala v piatok hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

Čas je do pondelka

Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené parlamentnému ústavnoprávnemu výboru do pondelka 7. januára. Predseda výboru Robert Madej (Smer) hovorí, že všetkých najprv čaká verejné vypučutie. „Očakávame pomerne veľký počet kandidátov, preto sme na vypočutie vyhradili dostatočný časový priestor. Naplánované je od 22. do 25 januára na Župnom námestí. Poslanci by mali kandidátov voliť na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára,“ vysvetlil Madej s tým, že budú mať čo robiť, aby do začiatku februára zvolili potrebných 18 kandidátov. Na zvolenie stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

Zoznam kandidátov na sudcov Ústavného súdu

Meno pôsobnosť navrhovateľ
Peter Kresák ústavný právnik a poslanec parlamentu za Most – Híd podpredseda NR SR Béla Bugár, právnická fakulta UK v Bratislave a Ústav štátu a práva SAV
Daniela Švecová predsedníčka Najvyššieho súdu právnická fakulta UK v Bratislave, UMB v Banskej Bystrici a Právnická fakulta TU v Trnave
Ján Šikuta Najvyšší súd a bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva právnická fakulta UPJŠ v Košiciach a právnická fakulta UK v Bratislave
Ladislav Duditš Krajský súd Košice a národný zástupca v Európskej komisii pre efektívnosť súdnictva (CEPEJ) právnická fakulta UPJŠ v Košiciach a Slovenská komora exekútorov
Michal Truban predseda Špecializovaného trestného súdu predsedníčka Najvyššieho súdu
Ján Drgonec bývalý ústavný sudca, člen súdnej rady, advokát a poslanec Ústav štátu a práva SAV
Radoslav Procházka advokát a bývalý poslanec Marek Maďarič, nezaradnený poslanec
Libor Duľa Najvyšší súd Najvyšší súd
Soňa Mesiarkinová Najvyšší súd právnická fakulta UK v Bratislave
Marián Sluk Najvyšší súd právnická fakulta UPJŠ v Košiciach
Marek Tomašovič Generálna prokuratúra právnická fakulta UK v Bratislave a Slovenská komora exekútorov
Martina Jánošíková Ústav medzinárodného práva košickej univerzity P. J. Šafárika právnická fakulta UPJŠ v Košiciach
Robert Šorl predseda Okresného súdu Prievidza členovia Súdnej rady a Právnická fakulta TU v Trnave
Ľuboš Szigeti predseda Okresného súdu Galanta Slovenská komora exekútorov
Dagmar Fillová Fakulta verejnej správy košickej univerzity P. J. Šafárika právnická fakulta UK v Bratislave
Michal Matulník advokát Paneurópska vysoká škola v Bratislave
Pavol Malich advokát právnická fakulta UK v Bratislave
Peter Molnár exekútor právnická fakulta UPJŠ v Košiciach a Slovenská komora exekútorov
Martin Vernarský Fakulta verejnej správy košickej univerzity P. J. Šafárika právnická fakulta UPJŠ v Košiciach a predsedníčka Ústavného súdu
Ján Štiavnický kancelária ústavného súdu Právnická fakulta TU v Trnave
Peter Straka Krajský súd v Prešove Právnická fakulta TU v Trnave
Boris Gerbery exekútor Slovenská komora exekútorov
Zuzana Pitoňáková advokát Eduard Adamčík, poslanec Sieť, člen klubu Most – Híd
Radovan Hrádek advokát Rastislav Schlosár, poslanec ĽSNS

(poznámka: Zoznam kandidátov ešte nie je konečný)

Zdroj: hdm, NR SR

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ústavní sudcovia #Ústavný súd SR