Sneženie zasiahlo Bratislavu, vykoľajila sa električka. Na severe stále sneží

Sneženie skomplikovalo dopravu v hlavnom meste. Niektoré linky mali a môžu mať obmedzenia, podľa portálu imhd.sk sa vykoľajila električka.

05.01.2019 12:14 , aktualizované: 18:56
SR Pezinok doprava počasie sneženie BAX Foto: ,
Snežný pluh na horskom priechode Pezinská Baba.
debata (13)

Takto vyzerala situácia v hlavnom meste vo štvrtok a piatok.

Video

„Dopravný podnik Bratislava (DPB) zabezpečil výpravu ráno v plnom rozsahu. Krátkodobý problém dispečing zaznamenal na Palisádach. Premávka je však už obnovená. Aktuálne premávame v celom meste,“ uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Portál imhd.sk upozorňuje v súvislosti so zhoršenou zjazdnosťou ciest na možné obmedzenia liniek MHD najmä v kopcovitých oblastiach. Informuje aj o vykoľajenej električke.

„Linka 4 od začiatku premávky nepremáva v úseku Vozovňa Jurajov dvor – Zlaté piesky pre vykoľajenú električku. Pri vozovni je zabezpečený prestup na náhradnú autobusovú dopravu X4 na Zlaté piesky,“ píše sa na webe imhd.sk.

Platia výstrahy

S výnimkou južných okresov Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách, poľadovicou a snehovými jazykmi a závejmi. Podľa meteorológov výstraha pred poľadovicou platí od soboty 18:00 do nedele do 09:00, snehové jazyky a záveje hrozia oddnes od 12:00 do nedele do 18:00 a vietor na horách prvého stupňa potrvá od dnešného dňa 18:00 do nedele do 20:00.

Výskyt poľadovice, snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Na hrebeňoch Tatier a v Nízkych Tatrách sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňuje SHMÚ.

Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...
Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...
+18Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach počas...

Situácia na severe je stabilizovaná, stále sneží

Územie Žilinského kraja opäť zasiahlo sneženie, ktoré trvá aj vo večerných hodinách. Počas dňa hlásili vodiči na viacerých úsekoch neupravené vozovky či kolóny. Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej je situácia v kraji v súvislosti s dopravou aktuálne stabilizovaná.

Komplikácie s premávkou boli pod Strečnom či vo Svrčinovci. Na Orave pre sneh popadalo niekoľko stromov. „Snehu je veľa, ale uzavreté cesty nemáme,“ uviedla Balogová popoludní pre TASR.

zväčšiť Zasnežená cestná komunikácia na sídlisku... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR Žilina doprava počasie sneženie ZAX Zasnežená cestná komunikácia na sídlisku Vlčince v Žiline.

Opäť sneží aj na Orave, kde tento týždeň vyhlásilo mimoriadnu situáciu deväť obcí v okrese Námestovo. Cesty tretej triedy pokrýva asi desaťcentimetrová vrstva snehu. Podľa riaditeľa závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Jozefa Oršuliaka sú však všetky cesty v podstate zjazdné a hlavné ťahy mokré. „Celý deň sneží, takže robíme vkuse. Všetku techniku máme vonku,“ priblížil.

Na hornej Orave okolo priehrady v sobotu popadali stromy. „Tie sme už odstránili. Trošku zafučí a stromy padajú. Cesta okolo Oravskej priehrady bola neprejazdná. Zatiaľ však stíhame, nehody hlásené neboli. Čakáme, kedy prestane snežiť. Chlapi sú vonku celých 24 hodín,“ doplnil.

Poverený riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Ján Omasta v súvislosti s aktuálnou situáciou na liptovských cestách uviedol, že všetka dostupná technika je v teréne. „Všetko je v poriadku. Chlapi stíhajú,“ povedal.

V Ždiari roztláčali kopy snehu

Mimoriadna situácia v Ždiari v Popradskom okrese naďalej trvá, platí od štvrtkového (3.1.) rána. Pre TASR to povedal starosta obce Pavol Bekeš s tým, že v noci z piatka na sobotu pribudlo v obci desať centimetrov snehu a od rána nasnežilo ďalších 20 centimetrov.

„Včera nám trošku pomohlo, keď prestalo snežiť. Od dnešného rána sme zase nasadili do terénu všetky mechanizmy a udržiavame zjazdnosť ciest. Momentálne sa turisti vracajú z lyžovačky, čiže opäť máme poplach, lebo autá odstavujú kde-kade,“ spresnil s tým, že od rána v obci nepretržite sneží.

zväčšiť Ťažká a vyslobodzovacia technika po intenzívnom... Foto: SITA, PHAZZ
HASIÈI: Odstaòujú následky silného sneženia Ťažká a vyslobodzovacia technika po intenzívnom snežení v obci Ždiar.

Kopy snehu, ktoré z ciest odstránili, roztláčali. „Urobili sme si nejakú rezervu. Vieme to technicky zvládnuť, keďže majitelia penziónov majú traktory a lyžiarske strediská sú ochotné poskytnúť ratraky. Vieme si navzájom pomôcť. Najhoršie je to s nevhodne odstavenými autami,“ spresnil starosta.

Nadchádzajúcu noc budú podľa jeho slov v teréne štyri mechanizmy a v prípade potreby budú do výkonu služby privolané ďalšie.

Donovaly uzavreli

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úsekoch diaľnice D1 Červeník – Ilava, Dubná Skala – Turany, Ivachnová – Važec, D3 Svrčinovec – Skalité a úsekoch rýchlostných ciest R1 Nitra – Tekovské Nemce, R2 obchvat Bánovce nad Bebravou, R3 obchvat Horná Štubňa, Sedliacka Dubová – Široká, Trstená – Tvrdošín a R4 obchvat Svidník je na vozovke čerstvý až utlačený sneh 1–2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Horský priechod Donovaly v okrese Banská Bystrica je pre vozidlá nad desať metrov stále uzavretý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk s tým, že na ceste v tomto úseku je kašovitý sneh hrubý jeden centimeter.

Ostatné horské priechody v Banskobystrickom kraji (BBSK) sú prejazdné bez obmedzení. Na Šturci aktuálne cestári hlásia rovnako centimeter kašovitého snehu, na Čertovici dva centimetre. Najviac kašovitého snehu, štyri až päť centimetrov, je podľa SSC na horskom priechode Veľké Pole pri Žarnovici.

V Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí dnes veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V týchto pohoriach je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení, predpokladá sa výskyt aj veľkých spontánnych lavín, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je tu možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch! Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 cm nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na závetrené strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #sneh #snehová kalamita #sneženie