Rekonštrukcia SNG bude zrejme meškať až dva roky

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) sa natiahne a nebude dokončená podľa pôvodných plánov v roku 2019, ale ani v roku 2020. "Práce nepostupujú podľa mojich predstáv ani predstáv tých, ktorí pred rokmi prišli s úmyslom rekonštruovať SNG," povedala pre TASR ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer).

06.01.2019 10:01
SNG , virualizácia Foto:
Takto by mala vyzerať SNG po dokončení rekonštrukcie, dostavby a modernizácie komplexu stavieb.
debata (4)

Podľa medializovaných informácií zdržanie spôsobili viaceré nečakané okolnosti počas rekonštrukcie spojenej zároveň aj s dostavbou nových častí areálu národnej galérie. Laššáková chce určiť ďalší postup podľa výsledkov auditu, ktorý rezort kultúry v SNG v polovici decembra spustil. „Aj keď to nie je práve príjemné, keď niekam musíte poslať audítorov, len seriózny audit ukáže, kde je kameň úrazu, ako sa narába s projektom, ako sa postupuje pri verejnom obstarávaní,“ argumentovala ministerka.

Je si vedomá, že verejnosť očakáva zintenzívnenie procesov, a to nielen pri rekonštrukcii SNG, ale aj pri obnove Krásnej Hôrky. „Snažíme sa čo najrýchlejšie napraviť stav, ktorý sme v prípade tohto projektu pri mojom nástupe našli. Môžem povedať, že dnes už máme k dispozícii veľkú časť dôležitých dokumentov v rámci povoľovacích konaní,“ uviedla ministerka.

„Máme podpísanú aj zmluvu so Slovenskou technickou univerzitou a fakultou architektúry, jej študenti by mali priniesť nový vietor pri nutnom prepracovávaní projektovej dokumentácie,“ dodala. V roku 2019 chce rezort spustiť obstarávanie na dodávateľa obnovy parkoviska a spodných priestorov a následne rekonštrukcie dolnej a strednej časti hradu. V areáli horného hradu sa stále realizuje archeologický výskum.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #SNG #Slovenská národná galéria #Ľubica Laššáková