Ombudsmanka Patakyová navrhla štyroch kandidátov na ústavných sudcov

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová využila svoju možnosť a navrhla štyroch kandidátov na post ústavných sudcov. Navrhla poslanca Petra Kresáka (Most-Híd), Jána Šikutu, Jána Štiavnického a Evu Kováčechovú. Novým menom je Kováčechová, lebo Štiavnického, Kresáka aj Šikutu už navrhli oprávnené inštitúcie. V súčasnosti je tak známych 27 mien. Slovensko čaká vo februári veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení až deväť z celkového počtu 13 vrátane predsedu.

07.01.2019 12:51 , aktualizované: 15:02
debata (21)

Noví sudcovia sa budú voliť podľa starých pravidiel, keď sa vládnej koalícii nepodarilo presadiť na jeseň minulého roka zmeny. Uchádzačom stačí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady SR, najmenej však 39. Parlament zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident Slovenskej republiky vymenuje polovicu. Novinkou bude verejné vypočutie kandidátov pred ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, na ktorom sa môže zúčastniť aj prezident. Deviati sudcovia či sudkyne budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.

Medzi nominovanými sú zatiaľ Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek.

SaS nepredloží ani jedného kandidáta na ústavného sudcu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepredloží do Národnej rady (NR) SR ani jedného kandidáta na výkon funkcie ústavného sudcu. Oznámila to vo svojom stanovisku, ktoré poslala médiám. Koalícia podľa SaS neprijala žiadne z navrhovaných pravidiel, aby aj opozičné strany mali reálnu možnosť presadiť svojich kandidátov, a preto je každý opozičný kandidát odsúdený na neúspech.

„Absolútna neochota strán Smer-SD, SNS a Most-Híd zmeniť pravidlá tak, aby sa dbalo na názorovú pluralitu pri personálnom formovaní ústavného súdu, odbornosť a bezúhonnosť ústavných sudcov, znamená len to, že súčasné pravidlá koalícii vyhovujú,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Každého z oficiálnych kandidátov SaS posúdi a nevylučuje podporu. „Je možné, že tých, ktorí nás svojím životným príbehom presvedčia o svojej odbornosti, nezávislosti a zodpovedajúcich morálnych kvalitách, podporíme,“ doplnil Baránik.

Liberáli považujú voľbu deviatich ústavných sudcov za absolútne kľúčovú udalosť pri ochrane ústavnosti ľudských, občianskych a politických práv občanov. Dnes sú podľa SaS pravidlá voľby ústavných sudcov ale nastavené tak, že demokratické základy našej štátnosti sú ohrozené.

Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené výboru najneskôr do pondelka, zverejniť sa totiž majú 15 dní pred jeho zasadnutím. Ústavnoprávny výbor parlamentu už dostal desiatky návrhov. Schôdza výboru sa má začať 22. januára. Vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené má naň tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

Poslanci NR SR by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov #SASKA