VIDEO: Husté sneženie skomplikovalo dopravu

Meteorológovia upozorňujú, že očakávaná výška nového snehu v Bratislave predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb.

08.01.2019 08:25 , aktualizované: 18:24
debata (59)

VIDEO: Pozrite si na videu TV Pravda ako sa so snehom trápi Bratislava.

Video

SHMÚ varuje pred snežením aj v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Pre tieto kraje platí výstraha 1. stupňa a napadnúť tu môže od desať do 35 centimetrov nového snehu. Meteorológovia zároveň upozorňujú na západnom Slovensku na tvorbu poľadovice a takmer na celom území Slovenska varujú pred snehovými jazykmi závejmi.

V Bratislave mešká MHD, polícia eviduje nehody

Premávka mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave je pre utorkové sneženie postupne obnovovaná aj v niektorých kopcovitých terénoch. Obnovená je aktuálne premávka na Dlhé diely v Karlovej Vsi, ale tiež na Kramáre, cez Palisády a na Drotársku cestu.

Podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) však treba naďalej počítať s meškaniami viacerých spojov. „Meškania liniek MHD sú od desať do 30 minút,“ priblížila hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Dispečing dopravného podniku ešte o 12.00 h vykonal celomestské čistenie a solenie obratísk, tratí, vozovní a zastávok MHD vo svojej správe.

Na snímke sanitky na Kramároch v hustom snežení...
Na snímke snežný pluh na ceste v Bratislave v...
+6Na snímke nepremávajúce trolejbusy smerom na...

Na väčšine autobusových a trolejbusových liniek je naďalej potrebné počítať s meškaniami spojov z dôvodu sneženia a zhustenej premávky na cestách. Sneženie komplikuje dopravu v hlavnom meste od rána.

Od rána nepremáva linka 41 medzi Vozovňou Hroboňova a Búdkovou, premávka liniek 32 a 33 na Dlhých dieloch je úplne zastavená. MHD nepremáva ani medzi Kolibou a Kramármi (linka 44).

Neprejazdné boli Palisády, Mudroňova a Búdková pre linky 203 a 207. Na Búdkovú jazdila iba linka 147. Od 10.20 h linka 52 v Rači neobsluhuje zastávky Zvončeková a Potočná. Všetky spoje končia na Tbiliskej. DPB informuje, že od 12.10 h linka 56 neobsluhuje zastávku Shopping Palace v smere do Rače. Linka 64 nejazdí pre problémy trolejbusov na Hroboňovej.

Video

Do 12:30 zaevidovali policajti na bratislavských cestách dve dopravné nehody a 22 udalostí v cestnej premávke, ktoré boli uzatvorené ako škodová udalosť. Polícia vodičov žiada, aby boli naďalej opatrní, disciplinovaní a dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami. Zdôrazňujú, aby všetci vodiči umožnili prejazd vozidiel, ktoré vykonávajú údržbu ciest. Zároveň apelujú aj na chodcov, aby sa pred vstupom na vozovku presvedčili, že neohrozia seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky.

Odhŕňať sneh v Bratislave pomáhajú aj väzni

Aktuálne sú v teréne v hlavnom meste Bratislave všetky dostupné mechanizmy, ktoré zabezpečujú zjazdnosť ciest. Uviedla to Katarína Kohútiková z kancelária primátora s tým, že zjazdnosť ciest zabezpečuje 43 sypačov nad štyri tony, 11 sypačov do štyroch ton, 60 ručných pracovníkov aj s malou technikou na zimnú údržbu chodníkov, námestí či priechodov pre chodcov.

„Vzhľadom na pokračujúce nepriaznivé počasie a výrazné snehové zrážky bol v týchto dňoch oslovovaný Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zo strany niektorých samospráv za účelom výpomoci pri čistení verejných komunikácií a odpratávaní snehu. V nadväznosti na uvedené požiadavky po dohode s ministrom spravodlivosti zbor poskytuje odplatne s ohľadom na kapacitné a bezpečnostné možnosti odsúdených na zabezpečenie takýchto pomocných prác. V Bratislave bolo na tento účel cez víkend a dnes zabezpečených až do 77 odsúdených súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia. Veríme, že aj takouto formou môže zbor prispieť k pomoci občanom našich miest,“ uviedol v utorok riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

Mechanizmy podľa pokynov a potreby posýpajú a pluhujú komunikácie. Situácia s chodníkmi je komplikovanejšia. Kapacity ručných čát, ktoré má mesto zazmluvnené, neumožňujú zabezpečiť odhrnutie všetkých chodníkov počas sneženia. Dodávatelia majú časové limity od šesť do 48 hodín od konca sneženia na ošetrenie všetkých chodníkov v správe mesta.

Do odhŕňania snehu v Bratislave sa zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení. Potvrdili to z magistrátu s tým, že odsúdení pomáhajú v centre hlavného mesta.

Horúca linka a online kontrola mechanizmov

Pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 7­77 alebo mailom na zima@bratislava.sk.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že operátori odovzdajú prijaté podnety na dispečing, ktorý na miesto vyšle pohotovostnú čatu zimnej údržby. „Pokiaľ sa hlásenie bude týkať chodníka v správe niektorej mestskej časti, informáciu posunú na dispečing tejto mestskej časti. Prioritou bude viacero oznámení na ten istý úsek a tiež jeho dôležitosť z pohľadu frekvencie osôb a hroziaceho nebezpečenstva úrazov,“ uviedol. Vallo už v uplynulých dňoch požiadal Bratislavčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by došlo k výraznejšej kalamitnej situácii v meste. Takzvaná chodníková novela totiž zmenila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy.

Bratislavčania môžu prostredníctvom webu kontrolovať pohyb zimných mechanizmov po Bratislave. „Všetky autá zimnej údržby vysielajú GPS signál a na webe tak môžu zistiť ich aktuálnu polohu aj stav, či sú v teréne, alebo nie,“ vysvetlil primátor.

Sneh komplikoval situáciu rovnako aj minulý týždeň, a to i v hlavnom meste. TV Pravda bola pri tom.

Video

Meškajú aj prímestské linky

Cestujúci prímestskými spojmi mimo Bratislavy musia aj naďalej počítať s meškaniami. Aktuálne by mali predstavovať desať až 15 minút, v podvečernej dopravnej špičke a pri opätovnom snežení sa však intervaly môžu ešte predĺžiť.

„Neprejazdná je cesta na Červený Kameň. V obci Zlaté Klasy nám do snehu zapadol autobus,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Lepšia situácia je podľa nej smerom na Rakúsko, kde autobusové linky nemeškajú. Autobusy na linke Bratislava – Schwechat – Viedeň, rovnako ako na linke Bratislava – Wolfsthal – Hainburg jazdia podľa cestovného poriadku.

Utorkové sneženie komplikovalo nielen premávku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, ale aj mimo hlavného mesta. Dopoludnia meškali prímestské spoje okolo 20 až 30 minút. „Niektoré cestné úseky mimo Bratislavy, napr. v Budmericiach, Častej, v Pezinku a v Modre, sú horšie zjazdné, preto sme nemohli obslúžiť niekoľko zastávok a na niektorých spojoch prechádzajúcich týmito úsekmi vznikli meškania okolo 30 minút,“ doplnila Vozárová.

Tri prílety boli z Bratislavského letiska odklonené

Z dôvodu hustého sneženia na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave boli v utorok tri prílety dopravcu Ryanair odklonené do Budapešti, a to prílety z destinácií Londýn-Stansted, Birmingham a Marrákeš. Informovala o tom hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

„V Budapešti vyčkávajú tieto tri linky na zlepšenie podmienok v Bratislave, kam následne priletia s cestujúcimi. Predpokladáme preto omeškanie liniek na odlet z Bratislavy do destinácií Londýn-Stansted, Birmingham a Marrákeš,“ poznamenala hovorkyňa. Zároveň Ševčíková informovala, že na bratislavskom letisku nepretržite odhŕňajú hlavnú vzletovo-pristávaciu dráhu 13–31, avšak spád snehu je taký silný, že brzdné účinky nie sú momentálne vyhovujúce.

Husté sneženie komplikuje dopravu aj v Trnavskom kraji

Polícia upozorňuje vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť. V celom Trnavskom kraji husto sneží, na cestách je vytvorená vrstva snehu a na mnohých úsekoch sa tvoria kolóny. Ako upozornila trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, rýchlosť a celkový spôsob jazdy treba prispôsobiť aktuálnej situácii. Vodičom odporúčajú, aby radšej na cesty nevychádzali, ak môžu svoju jazdu odložiť. Momentálne je v rámci kraja pre nákladnú dopravu neprejazdný horský úsek Biela Hora, cesta I/51, hlavný ťah na Česko. Polícia túto cestu uzatvorila pre nákladné autá z obidvoch strán a odkláňa premávku. Pre osobné autá je cesta prejazdná. Opatrnosť musia zvýšiť aj chodci prechádzajúci cez cestu a najmä brať ohľad na prichádzajúce vozidlá tak, aby vodiči stačili včas zabrzdiť, pretože brzdná dráha sa na takýchto cestách predlžuje.

Horské priechody Donovaly, Šturec a Čertovica sú uzatvorené pre nákladnú dopravu

Horský priechod Čertovica je ďalším, ktorý je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Pre rovnanú dopravu sú už dlhšie uzavreté horské priechody Donovaly a Šturec. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke.

Ostatné horské priechody sú momentálne zjazdné. Jazdiť však treba opatrne, ich povrch je zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, utlačeného alebo zľadovateného snehu. Zjazdné by mali byť aj všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a tiež cesty I., II. a III. triedy.

Obzvlášť obozretnejší a opatrnejší však treba byť v okresoch Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany, kde sa na pre mrznúce mrholenie stále vytvára poľadovica. Silné sneženie naďalej komplikuje dopravu na celom úseku diaľnice D2 a D1 po Poprad, na diaľnici D3 v okrese Čadca a v oblasti Skalice, Senice, Zvolena a Banskej Bystrice, kde je dohľadnosť 100 metrov. Na nárazový vietor a tvorbu snehových jazykov upozorňujú cestári na Orave, najmä na obchvate Trstenej, v oblasti Suchej Hory a horského priechodu Huty. Pred snehovými závejmi pre silný vietor varujú na úsekoch ciest I/68 Kamenica-Pusté Pole, na cestách v okresoch Martin a Turčianske Teplice, na Orave-Suchá Hora a Huty.

Hasiči v Prešovskom kraji mali 17 výjazdov

Hasiči v Prešovskom kraji mali v utorok doteraz 17 výjazdov. Väčšinu z nich tvorili zásahy pri dopravných nehodách spôsobených nepriazňou počasia.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, takéto udalosti zaznamenali takmer v každom okrese. Príslušníci najčastejšie vyťahovali autá z priekop. Kolízie sa zaobišli bez zranení. Vážnejšie situácie neevidovali.

Mimoriadna situácia ostáva v siedmich obciach

V Žilinskom kraji klesol počet obcí so snehovou kalamitou na sedem. Mimoriadnu situáciu odvolalo sedem obcí z okresu Námestovo Rabčice, Novoť, Sihelné, Oravská Polhora, Oravské Veselé, Oravská Lesná a Mútne. V utorok ráno o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Doplnil, že mimoriadna situácia trvá v Terchovej, Belej a Lutišiach v okrese Žilina a v Skalitom, Čiernom, Svrčinovci a Novej Bystrici v okrese Čadca.

Územie Žilinského kraja zasiahlo uplynulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Stále platí lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo – tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Lavíny sa môžu uvoľniť na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách platí mierne nebezpečenstvo – druhý stupeň, keď sa môžu uvoľniť lavíny na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Pretrvávajúci vietor ho nafúkal v najvyšších polohách na záveterné strany pohorí južných, juhovýchodných a východných orientácií. Zo suchého snehu sa môžu vytvoriť aj doskové lavíny. Veľké nebezpečenstvo hrozí nad pásmom lesa, kde bol výraznejší vplyv vetra a v strmých žľaboch, kde sa nachádzajú nebezpečné dosky, preveje a vankúše. Nízke teploty neprispievajú ku stabilizácii snehovej pokrývky. Prichádza však mierne oteplenie, ktoré situáciu postupne stabilizuje. Neočakávajú sa veľké samovoľné lavíny.

Nočné teploty v najvyšších polohách hôr dosiahli –14°C, v podhorí okolo –5°C. Vo Vysokých a Západných Tatrách napadlo do 120 cm snehu. Počas dňa sa očakáva sneženie hlavne v západnejších polohách. Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. V stredných polohách do 1 500 m výška snehu dosahuje do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier 120 až 220 cm. Pohyb mimo sprístupnených chodníkov je mimoriadne náročný aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je nemožný.

Nebezpečenstvo však postupne klesá.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #výstraha #snehové jazyky #snehové záveje