NAKA údajne obvinila Ľubicu Roškovú zo subvenčného podvodu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a príslušnej jednotky obvinil dve osoby v kauze agrodotácií pre firmu Agro Porúbka. Vo firme figuruje bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková.

08.01.2019 10:11 , aktualizované: 13:16
Ľubica Rošková Foto: ,
Exposlankyňa Smeru v parlamente Ľubica Rošková.
debata (54)

„Vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky ešte v decembri minulého roku obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu zo zločinu poškodzovania záujmov EÚ v súbehu z prečinom subvenčného podvodu. Vyšetrovateľ vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a aby nedošlo k jeho zmareniu nebude poskytovať zatiaľ ďalšie informácie,“ uviedol v utorok hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Podľa portálu Aktuality.sk je medzi obvinenými aj bývalá poslankyňa Smeru Ľubica Rošková. Portál sa odvoláva na vlastné informácie a pripúšťa, že polícia konkrétne mená neuviedla. Na priamu otázku, či Národná protikorupčná jednotka obvinila Roškovú, odpovedala vyhýbavo.

Spoločnosťou Agro Porúbka (predtým Gard) sa NAKA začala zaoberať na pokyn prokurátora odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ešte v marci minulého roka. Teraz došlo podľa zistení Aktuality.sk ku zásadnému posunu. Portál kontaktoval bývalého konateľa spoločnosti a Ľubici Roškovej účtovníka Jozefa Aranyia. Potvrdil, že v súvislosti s vyšetrovaním ho polícia kontaktovala a bol aj vypovedať. O prípadnom obvinení vraj nevie. Dodal, že s exposlankyňou Roškovou sa v tejto súvislosti nekontaktoval.

Prokurátor ÚŠP vydal NAKA pokyn na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka už na začiatku apríla minulého roku. Informovala vtedy o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. „Na základe medializovaných informácií dal prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry 28. marca 2018 pokyn NAKA na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka, s. r. o.,“ povedala Tökölyová.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a PPA predtým informovali, že majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali 27. marca trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR, spustili kontrolu a avizovali ďalšie vážne opatrenia. Ľubica Rošková mohla za rok 2017, podľa denníka N, dostať z európskych peňazí asi 40 000 eur.

Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #subvenčný podvod #Ľubica Rošková