Kiska vyznamenal aj Kuciaka, Hantuchovú či Žbirku

Zavraždený novinár Ján Kuciak, spevák Miroslav Žbirka, lyžiarka Veronika Velez Zuzulová či lekárka Mária Jasenková. Prezident Andrej Kiska včera odovzdal posledné štátne vyznamenania vo svojej funkcii. Ocenil 30 osobností z rôznych oblastí, 15 mužov a 15 žien.

08.01.2019 17:00 , aktualizované: 20:33
kiska, hantuchová Foto: ,
Preziednt SR Andrej Kiska a tenistka Daniela Hantuchová, vyznamenaná Radom Ľudovíta Štúra I. triedy.
debata (559)

„Aj napriek tomu, že zo zoznamu vyznamenaných je zrejmá politická orientácia prezidenta, väčšina z nich si štátne vyznamenanie zaslúži,“ zhodnotil politológ Juraj Marušiak.

Prezident udeľuje vyznamenania každoročne pri príležitosti výročia vzniku Slovenskej republiky. Pocta sa včera ušla aj zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam prebral Kuciakov otec Jozef Kuciak spoločne s mamou Martiny Kušnírovej Zlaticou Kušnírovou. Prezident Kuciaka ocenil za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie a o rozvoj v oblasti žurnalistiky. Mladého reportéra a jeho snúbenicu zastrelil vrah minulý rok vo februári. Motívom vraždy na objednávku bola Kuciakova novinárska práca. Aktuálne sú z tohto činu obvinené štyri osoby, ktoré od septembra sedia vo väzbe.

Vyznamenanie dostali aj viacerí umelci – český herec so slovenskými koreňmi Josef Abrhám, herec Richard Stanke, spevák Miro Žbirka, kontrabasista Roman Patkoló či spisovateľ Dušan Mitana. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy si prevzala herečka a politička Magdaléna Vášáryová. Prezident nezabudol ani na rehoľníčku, misionárku a lekárku Veroniku Rackovú, ktorá zahynula v máji 2016 počas misijnej práce v Južnom Sudáne. Na jej zdravotnícke auto zaútočili ozbrojenci a vážne ju zranili, o štyri dni neskôr zraneniam podľahla.

Vyznamenaní boli vedci Pavel Cheben, Marián Valko či vedkyňa Mária Omastová. V zozname sa objavila aj historička Katarína Zavacká, bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, zakladateľka neziskovej organizácie Plamienok, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré deti, Mária Jasenková, niekdajší náčelník Správy pre zabezpečenie odchodu sovietskych vojsk z Československa Svetozár Naďovič, bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová, kľúčová postava slovenského šľachtiteľstva obilnín Gyula Zalabai, bývalá tenistka Daniela Hantuchová alebo bývalá lyžiarka Veronika Velez Zuzulová. Tiež Radoslav Danilák, ktorý stál pri inováciách pri spracúvaní a ukladaní dát, pri zvyšovaní výkonnosti a znižovaní energetickej spotreby počítačových čipov a úložných diskov.

zväčšiť Zľava: Preziednt SR Andrej Kiska, mama Martiny,... Foto: SITA, Brano Bibel
PREZIDENT: Ude¾oval štátne vyznamenania Zľava: Preziednt SR Andrej Kiska, mama Martiny, Zlatica Kušnírová a otec Jána, Jozef Kuciak preberajú vyznamenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam pre novinára Jána Kuciaka počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní prezidentom SR v budove Slovenskej filharmónie.

Otec Kuciaka: Chcem, aby ocenenie pre nášho syna znamenalo veľa aj pre Slovensko

„Každé ocenenie pre nášho syna pre nás znamená veľmi veľa, ale chcem, aby to znamenalo veľa aj pre Slovensko, aby sa stále poukazovalo na to, že ešte nič nie je vyriešené. Vyhlásil to otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak po odovzdávaní štátnych vyznamenaní. "Preto sa zúčastňujem na každej akcii, inak by som tu ani nebol, lebo cena nie je pre mňa. Jedným z tých dôvodov je to, aby sa na to nezabudlo,“ dodal Kuciak.

Na slávnostné odovzdávanie štátnych vyznamenaní prišla aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. Ocenenie vníma ako veľké gesto od prezidenta. „Aspoň on si ako jeden z mála politikov uvedomuje, čo sa vlastne stalo a prečo sa to stalo. Keby Pán Boh dal a osvietil rozum aj tým ostatným, že by rozmýšľali ako on, pretože deti nám to nevráti, ale spravodlivosť by mala zvíťaziť a zlo by malo byť ozaj potrestané, aby ich smrť nebola zbytočná, aby naše slzy neboli zbytočné,“ uviedla Zlatica Kušnírová.

Hantuchovej sa o vyznamenaní ani nesnívalo, Žbirku inšpiruje k ďalšej práci

Slovenskej tenistke Daniele Hantuchovej sa podľa jej slov ani nesnívalo, že by mohla dostať štátne vyznamenanie. „Najvzácnejšie ocenenie, čo som za celý život dostala. Bolo to veľmi emotívne a v pár minútach mi hlavou prebehla celá kariéra,“ opísala Hantuchová, ktorú zároveň teší, že malá krajina ako Slovensko má toľko známych, múdrych a šikovných ľudí. „Veľmi si vážim, že môžem byť v takejto skupine,“ poznamenala.

zväčšiť Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a ocenený... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR prezident vyznamenania štátne osobnosti BAX Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a ocenený spevák Miroslav Žbirka (vpravo) počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní pri príležitosti osláv 26. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Vyznamenanie prekvapilo aj speváka Miroslava Žbirku, ktorý za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti populárnej hudby získal vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. „Bude to možno znieť zvláštne, ale je to zároveň povzbudenie do ďalšej práce. Uvedomil som si, že to celé malo aj iný zmysel, ako som pôvodne predpokladal, keď sme začínali,“ dodal.

Ocenenia dostali tí, čo urobili niečo pre iných ľudí, tvrdí Zavacká

Podľa ocenenej historičky Kataríny Zavackej prezident vyznamenal ľudí, ktorí urobili niečo pre iných ľudí. Dnešný ceremoniál bol podľa nej zaujímavý a v mnohom dojemný. „Tým nemyslím seba, ale Kuciakovcov. Najprv musí niekto zomrieť, aby sa prevalilo plno špiny. Tak toto si vážim, že prezident ich vyznamenal,“ povedala po vyznamenaní Zavacká pre médiá.

Podľa svojich slov mnohých ocenených pozná a vie, čo za ich prácou stojí, koľko energie, ale aj obáv.

Marušiak: Zo zoznamu je zrejmá politická orientácia prezidenta

„Aj napriek tomu, že zo zoznamu vyznamenaných je zrejmá politická orientácia prezidenta, väčšina z nich si štátne vyznamenanie zaslúži tak, ako je to uvedené v zdôvodnení,“ komentuje menoslov politológ Juraj Marušiak. Dodal, že kontroverzie by mohlo vyvolať ocenenie vydavateľa súkromného média Alexeja Fulmeka. Ten stojí na čele vydavateľstva Petit Press, ktoré vydáva denník SME. „Určite vznik denníka SME bol aktom voči nezmyselnému prejavu arogancie moci a aj v neskorších rokoch zohral významnú úlohu pri porážke mečiarizmu. Od roku 1998 je však iba jedným z mnohých denníkov, ktoré na Slovensku vychádzajú, navyše veľmi jasne politicky zafarbený,“ mieni Marušiak. „Navyše je vo vlastníctve domácej oligarchickej skupiny, ktorá je takisto obviňovaná z pokusov ovplyvňovať politiku nie najtransparen­tnejším spôsobom. Alexej Fulmek ako človek, ktorý je z titulu svojej funkcie s takouto skupinou v blízkom vzťahu, tak dáva nepriamo najavo, že s praktikami tejto spoločnosti súhlasí. A tu môžeme vzniesť námietky, či skutočne ešte ide o ochranu slobody slova,“ podčiarkol politológ.

Politický analytik Ján Baránek má zo zoznamu zmiešané pocity. „Napríklad herec Stanke. Nemyslím si, že on je oveľa lepší herec ako ktorýkoľvek iný, napríklad v Slovenskom národnom divadle. Ak sa už bavíme o hercoch, mal by tam byť Marián Geišberg, ktorý v novembri zomrel. Ale viete, je to subjektívne, ja poviem, že Geišberg bol lepší herec ako Stanke, niekto povie opak,“ zamýšľa sa analytik. Podľa jeho názoru je zoznam jednostranný a zahŕňa príliš veľa ľudí iba z liberálneho názorového spektra. „Možno s výnimkou lekárky Rackovej, ktorá bola rádovou sestrou,“ doplnil a dodal, že inak je výber spolitizovaný a ideologicky nastavený. „Čo sa týka športovcov, nemám výhrady, tí si to zaslúžia. Aj ten IT-čkár, Radoslav Danilák, si zaslúži tam byť,“ dodal Baránek.

Rad Ľudovíta Štúra a Pribinov kríž

Kiska udeľoval viacero typov vyznamenaní. Rad Ľudovíta Štúra sa prepožičiava občanom Slovenska, ktorí sa zaslúžili o demokraciu, ľudské práva, obranu, bezpečnosť Slovenska alebo za mimoriadne významné zásluhy v oblasti politiky, riadenia a správy štátu, rozvoja národného hospodárstva, vedy, techniky, kultúry, umenia, školstva, športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Rad má dva druhy – občiansky a vojenský, každý z nich má tri triedy. Najvyššia je I. trieda.

Ďalší typ vyznamenania, Pribinov kríž, sa zapožičiava občanom Slovenska, ktorí sa významne zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj krajiny. Aj toto vyznamenanie má tri triedy. Rovnako tak Rad bieleho dvojkríža, ktorý sa zapožičiava občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o rozvoj vzťahov medzi krajinami. Aj tento rad má dva druhy, občiansky a vojenský.

Zoznam osôb ocenených prezidentom Slovenskej republiky

  • 1. Josef Abrhám, herec, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy
  • 2 Dagmar Burešová, advokátka, bývalá ministerka spravodlivosti ČR, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam
  • 3. Radoslav Danilák, tvorca čipu, ktorý dokáže simulovať ľudský mozog, Pribinov kríž I. triedy
  • 4. Jana Dubovcová, bývalá verejná ochrankyňa práv, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 5. Alexej Fulmek, predseda predstavenstva v Asociácii vydavateľov tlače, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 6. Daniela Hantuchová, bývalá tenistka, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 7. Peter Hunčík, psychiater a spisovateľ, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 8. Pavel Cheben, vedec, Pribinov kríž I. triedy
  • 9. Mária Jasenková, lekárka a zakladateľka neziskovky Plamienok, Pribinov kríž I. triedy
  • 10. Jana Juráňová, spisovateľka, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 11. Darina Kárová, riaditeľka festivalu Divadelná Nitra, Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy
  • 12. Ján Kuciak, novinár, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam
  • 13. Zuzana Kumanová, etnografka a historička, Pribinov kríž I. triedy
  • 14. Ľubomír Longauer, maliar a grafik, Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy
  • 15. Dušan Mitana, spisovateľ, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 16. Svetozár Naďovič, náčelník Správy pre zabezpečenie odchodu sovietskych vojsk z ČSSR, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, vojenský druh
  • 17. Mária Omastová, vedkyňa, Pribinov kríž I. triedy
  • 18. Klára Orgovánová, bývalá splnomocnenkyňa pre rómske komunity, Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy
  • 19. Roman Patkoló, kontrabasista, Pribinov kríž I. triedy
  • 20. Veronika Racková, rehoľníčka a misionárka, Pribinov kríž I. triedy in memoriam
  • 21. Ladislav Snopko, archeológ, politik a publicista, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 22. Richard Stanke, herec, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 23. Marián Valko, vedec, Pribinov kríž I. triedy
  • 24. Magdaléna Vášáryová, herečka a politička, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 25. Veronika Velez-Zuzulová, bývalá lyžiarka, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 26. Gyula Zalabai, kľúčová postava slovenského šľachtiteľstva obilnín, Pribinov kríž I. triedy
  • 27. Katarína Zavacká, historička, Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy
  • 28. Miroslav Žbirka, spevák, Pribinov kríž 1. triedy
  • 29. Jana Želibská, umelkyňa, Pribinov kríž I. triedy
  • 30. Zuzana Žirková, basketbalistka, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

© Autorské práva vyhradené

559 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie