Smer ponúkol Šefčovičovi prezidentskú kandidatúru. Nevylúčil, že ju prijme

Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie, pre Pravdu potvrdil, že si vypočul ponuku kandidovať od strany Smer.

08.01.2019 19:15 , aktualizované: 09.01.2019 10:31
Maroš Šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič
debata (110)

„Dlhodobo registrujem hlasy v prospech mojej možnej kandidatúry na post prezidenta SR a vždy som k nim pristupoval s rešpektom a vážim si ich. Aj v poslednom období sa na mňa obrátilo viacero osobností s tým, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý prispeje k celospoločenskému zmieru, ešte jasnejšiemu ukotveniu v rámci Európy a tiež k ďalšiemu posilňovaniu jeho pozície vo svete. Celý svoj profesionálny život som zasvätil verejnej službe. Vždy som robil maximum pre to, aby Slovensko vyniklo ako úspešná moderná krajina. Záleží mi na jeho budúcnosti, a preto je prirodzené, že s plnou vážnosťou som si vypočul aj ponuku kandidovať od strany Smer," uviedol pre Pravdu Šefčovič.

"Keďže takáto služba si vyžaduje celého človeka – ide o závažné rozhodnutie s veľkým presahom nielen na mňa, moju rodinu, ale aj na súčasné aktivity a samozrejme, na spoločnosť – verím, že je pochopiteľné, že potrebujem čas dôsledne zvážiť všetky aspekty takejto ponuky a to netrvá deň ani dva. Bez ohľadu na to, ako sa v dohľadnom čase rozhodnem, som presvedčený, že Slovensko potrebuje jasne povedať, že patrí do modernej, vyspelej a sebavedomej Európy,“ dodal.

V decembri 2017 Šefčovič pre TASR poprel, že by dostal podobnú ponuku zo strany Smer-SD, a upozornil, že za svoju ďalšiu úlohu v nadchádzajúcom období považuje úsilie zvýšiť účasť na voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019, a to aj z toho dôvodu, že nízka účasť so sebou vždy prináša riziko, že by sa na politické výslnie mohli dostať radikálne a nesystémové strany.

Neplatené voľno na kampaň

V prípade, že sa Šefčovič rozhodne zapojiť do prezidentskej kampane, musí o tom informovať predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a ten následne tento zámer oznámi Európskemu parlamentu.

V súlade s Kódexom správania EK by sa Šefčovič musel dočasne vzdať svojho portfólia, ktorého výkonom Juncker poverí iného člena eurokomisie. Zároveň si musí vybrať neplatené voľno na dobu predvolebnej kampane a prezidentských volieb, aby nedochádzalo ku konfliktu záujmov. V prípade, že by neprešiel do druhého kola alebo v druhom kole prehral, môže sa vrátiť späť do exekutívy EÚ a dokončiť svoj mandát.

Šefčovič je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, do ktorej sa dostal ešte počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa, keď nahradil svojho predchodcu Jána Figeľa.

VIDEO: Slovenský veľvyslanec v Prahe Peter Weiss tento týždeň k prezidentským voľbám pre TV Pravda povedal, že Slovensko ako nikdy potrebuje prezidenta rešpektovaného v zahraničí.

Video
110 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019