Fico má predpoklad na to, aby bol ústavným sudcom, myslia si Sólymos a Érsek

Ministri Mosta-Híd László Sólymos a Árpád Érsek si myslia, že Robert Fico (Smer) má predpoklad na to, aby mohol byť ústavným sudcom. Uviedli to v stredu pred rokovaním vlády SR.

09.01.2019 11:22 , aktualizované: 15:33
Ústavný súd Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Minister životného prostredia Sólymos si myslí, že čo sa týka skúseností a kvalifikácie, má Fico na to, aby mohol byť ústavným sudcom. „Určite by som volil takých kandidátov, pri ktorých by som mal záruky, že by na tých pozíciách obstáli,“ povedal šéf envirorezortu. Zároveň potvrdil, že o jeho kandidatúre sa dozvedel v utorok (8. 1.).

Podľa Érseka, keď Fico spĺňa všetky podmienky, ktoré zákon ustanovuje, môže sa o túto funkciu uchádzať. Na otázku, či by bol Fico nezávislým ústavným sudcom, poznamenal, že „je to svedomie toho, kto ide robiť ústavného sudcu“.

Pozrite si video: Glváč o kandidatúre Roberta Fica na ústavného sudcu

Video

Opozícia tvrdí, že politici nepatria na Ústavný súd SR. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Ján Marosz a naznačil, že hnutie nepodporí kandidátov z politických radov. Politické nominácie na kandidátov na ústavných sudcov kritizuje aj mimoparlamentná strana Spolu, hovorí, že voľba kandidátov by mala byť verejná a transparentná.

Pozrite si video: Verím, že nikto z kandidátov nesklame, ubezpečuje Madej

Video

Danko: Nikto nebude akýmkoľvek spôsobom zvýhodňovaný

Je veľký predpoklad, že na najbližšej schôdzi parlamentu bude zvolený potrebný počet 18 uchádzačov o post ústavného sudcu. Myslí si to predseda NR SR Andrej Danko (SNS). „Samozrejme, ja si myslím, že pri 40 ľuďoch, ktorých väčšinou nominovali stavovské organizácie, je tu veľký predpoklad. Avizoval som, že my politicky ako SNS do toho vstupovať nebudeme. Myslím si, že je tam dosť fundovaných ľudí, ktorí spĺňajú podmienky a myslím si, že sme vyspelý štát a disponujeme dostatočne vzdelanými ľuďmi, aby sme obsadili ústavný súd,“ uviedol Danko.

Zároveň pripomenul, že každý z kandidátov má rovnaký prístup k voľbe a nikto sa nebude zvýhodňovať. „Žiadne takéto politické dohody neexistujú, neexistovali ani existovať nebudú. Chcem, aby všetci štyridsiati mali rovnaké podmienky, aby mali rovnaký prístup a nikto nebude akýmkoľvek spôsobom zvýhodňovaný,“ reagoval Danko na medializované informácie, že pokiaľ by došlo k obštrukciám, mohol by ako predseda parlamentu vymenovať ústavných sudcov. „Dbám na to, aby boli v priestoroch starej národnej rady na Župnom námestí vytvorené podmienky na rovnaké vypočutie pre kohokoľvek, kto sa prihlásil,“ priblížil Danko a pozval verejnosť na vypočutie kandidátov.

Kandidátmi na ústavných sudcov sú Robert Fico, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Daniela Švecová, Peter Kresák, Radoslav Procházka, Ján Šikuta, Michal Matulník, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk.

Pozrite si video: Kiska ku kandidátom na ústavných sudcov: prvoradá je odbornosť a morálka

Video

S vypočutím všetkých navrhnutých kandidátov ústavnoprávny parlamentný výbor začne 23. januára. Samotná voľba 18 kandidátov na sudcov sa uskutoční na schôdzi NR SR so začiatkom 29. januára. Následne budúcich sudcov ústavného súdu vymenuje do funkcie spomedzi navrhnutých kandidátov prezident SR. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť 12-ročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #voľba ústavných sudcov