Slovenský pas je silnejší ako ruský aj čínsky

Občania Slovenskej republiky môže voľne navštevovať až 180 krajín, čo znamená, že ich pas patrí medzi najcennejšie cestovné doklady na svete. Vyplýva to tohtoročného rebríčka, ktorý zostavila agentúra Henley and Partners.

09.01.2019 14:58
debata (115)

Slovenský pas je jedenásty najsilnejší. Na zoznam 180 štátov, kam občania nepotrebujú víza, Henley and Partners zaradili tiež Maďarsko, Lotyšsko, Litvu a Slovinsko. Je to napríklad len o päť krajín menej v porovnaní s tým, kam sa bez vybavovania víz môžu vybrať občania USA.

Medzi krajinami visegrádskej štvorky je Poľsko až na 15. mieste (bezvízový styk má s 174 krajinami). Naopak, o niečo lepšie ako Slovensko je na tom Česko (183), ktoré je na ôsmom mieste. Občania Českej republiky môžu navyše bez víz cestovať do Gambie, Juhoafrickej republiky a Lesotha.

Bulharsko a Rumunsko, ktoré sú síce členmi EÚ, ale zatiaľ nepatria do schengenského priestoru voľného pohybu osôb, sú zhodne na 19. mieste (169).

Najlepšie vyšlo globálne v porovnaní hodnoty pasov Japonsko – jeho občania môžu bez vízovej prekážky navštevovať až 190 štátov. Na druhom mieste sú zhodne Singapur a Južná Kórea (189). O tretie miesto sa delia Francúzsko a Nemecko (188).

Za zmienku stojí, že slovenskí občania majú oveľa silnejší pas ako obyvatelia viacerých veľkých krajín (v Južnej Amerike je Slovensko na tom lepšie ako Brazília či Argentína). Susedná Ukrajina je na 41. mieste (bezvízový styk má s 128 krajinami) a Rusko až na 48. mieste (119). Čína je dokonca veľmi vzadu na 69. mieste (74).

Najslabšiu hodnotu má cestovný doklad občanov Iraku. Víza od nich nepožaduje len 30 krajín.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #cestovný doklad